Terhességi cukorbetegség - Táplálkozási kisokos

Terhességi cukorbetegség - Táplálkozási kisokos

Kapcsolódó tünetek:

Várandósság során a kismamának érdemes különösen odafigyelnie táplálkozására, hiszen az egészségtelen étrend, a túlsúly és a genetika mind megnövelik a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét, ami akár a magzat életét is veszélyeztetheti.

Miért veszélyes a terhességi cukorbetegség?

A várandósság alatt fellépő csökkent glükóz-toleranciát minden terhesség során minimum egyszer, a cukorbetegséget több alkalommal szűrik, hiszen a megnövekedett glükóz értékek veszélyeztetik a magzat egészségét. A vércukorszintet az inzulin nevű hormon szabályozza, amelynek a hatékonyságát rontják a placentában termelődő hormonok a terhesség alatt. Ha a hasnyálmirigy nem tud megfelelő mennyiségű inzulint előállítani - és az előállított inzulin sem tudja a hatását kifejteni-, akkor a vércukorszint megemelkedik. A problémát minden esetben igen komolyan kell venni, ugyanis kezeletlen esetben a méhlepény idő előtti elöregedését, a magzat elhalását, és koraszülést is eredményezhet. A rizikót jelentősen megnöveli a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az inzulinrezisztencia, illetve ha a családban előfordult cukorbetegség.

Mit tegyen gesztációs diabétesz esetén?

Ha megállapításra került a cukorbetegség, az egyik legfontosabb teendő, a megfelelő kezelés mellett, a személyre szabott diéta összeállítása. Ne kísérletezzen egyedül, kérje ki dietetikus tanácsát az étrendet illetően, aki figyelembe veszi az életkorát, egyéb betegségeit, testtömegét, általános állapotát, stb. Ez alapján meghatározásra kerül, hogy összesen hány gramm szénhidrátot szükséges fogyasztania a nap folyamán, ill. étkezésenként, a vércukorszint normalizálásához. A diétához tartozik továbbá a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő időben történő bevitele is, hiszen a nap folyamán változik a szervezet inzulin-érzékenysége (pl. reggel és esete kerülni kell a gyors felszívódású ételeket). A terhességi cukorbetegség étrendi kezelésének lényege, hogy ne emelkedjen meg a kismama vércukor értéke. Ennek érdekében igen fontos a megfelelő alapanyagok és ételek kiválasztása az étrend összeállítása során.

Tiltólistás ételek

1. Fehér liszt és az abból készült ételek

Helyettesíthető: magas rosttartalmú teljes kiőrlésű lisztekkel, zabpehelyliszttel

2. Cukor

Helyettesíthető: mesterséges édesítőszerekkel, steviával, cukoralkoholokkal (eritrittel, xilittel), de ez utóbbiak szénhidrát tartalma feltétlenül hozzászámolandó a napi szénhidrátbevitelhez.

Az édességek fogyasztását is csökkenteni szükséges, még a jó alapanyagokból pl. zabpehelylisztből, édesítőszerrel készülteket sem ajánlott heti egy, maximum kettőnél többször fogyasztani!

3. Gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmazó köretek: a burgonya, a fehér rizs és a fehér lisztből készült tészták

Helyettesíthető: lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó köretekkel, például bulgurral, kölessel, quinoával, édesburgonyával, párolt zöldségekkel.

4. Azok az élelmiszerek, amelyek gyorsan és nagy mértékben emelik a vércukorszintet: befőttek, szőlő, aszalt gyümölcsök

Helyettesíthető: olyan élelmiszerekkel, amelyek nem okoznak jelentős vércukoremelkedést: ebbe a kategóriába tartozik a legtöbb zöldség, a paradicsomtól, a leveles zöldségektől kezdve a káposzta- és gyökérfélékig. Rágcsálnivaló lehet az édesburgonyából, céklából készült chips, zöldségmártogatósok.

5. Feldolgozott, túlfinomított ételek

Nemcsak az alapanyag szénhidráttartalma és összetétele, hanem az elkészítésének módja, az étel halmazállapota, a feldolgozottságának mértéke, vagyis a konyhatechnológia is szerepet játszik abban, hogy az adott étel mennyire emeli a cukorszintet. A folyékony állagúak, például a gyümölcslevek, vagy például a pürésített krumpli, a reszelt alma is gyorsabban emelik a vércukorszintet, mint a szilárd ételek. A finomra szitált fehér liszt veszélyesebb ilyen szempontból, mint a durum- vagy teljes kiőrlésű, korpás liszt, és nemcsak a kenyérféleségekben, hanem más, tésztákban, sűrített ételekbe téve is. Jó tudni azt is, hogy a zsírtartalom is befolyásolja ezt a hatást: a magasabb zsírtartalmú ételek (tejes, tejszínes édességek, habart ételek, stb.) mérsékeltebb vércukor emelkedést okoznak.
2017. március 7.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek