Tények és tévhitek az immunrendszer kapcsán

Tények és tévhitek az immunrendszer kapcsán

Kapcsolódó tünetek:

Tény: Az immunrendszerünket lehet erősíteni

Ez a tény nem okoz nagy meglepetést, hiszen már régóta tudjuk, hogy az egészséges életmód pozitív hatással van az immunrendszerünkre. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, akkor minden, a szervezet optimális működéséhez szükséges vitamint és ásványi anyagot beviszünk a szervezetünkbe, ezzel erősítve azt. Ezen kívül elegendő alvásra, rendszeres testmozgásra és a stressz megfelelő kezelésére is oda kell figyelnünk annak érdekében, hogy jól működjön az immunrendszerünk.

Tévhit: Betegség esetén is sportolhatunk

Ez egy hatalmas tévhit, ugyanis akut fertőzések esetén mellőzni kell a testmozgást. Szervezetünknek ilyenkor nyugalomra és pihenésre van szüksége, hogy minden energiáját a gyógyulásra tudja fordítani. Amennyiben betegen is jövünk-megyünk, akkor akár komoly szövődmények is kialakulhatnak.

Tény: Több tényezőtől függ, hogy többször lesznek-e betegek

Az immunrendszer a védekezésben részt vevő sejtek, a jelátvivő anyagok és a szövetek komplex rendszere, melyeknek szorosan együtt kell működniük ahhoz, hogy a szervezetünk optimálisan működjön. Ha valami zavart okoz ebben az érzékeny rendszerben, akkor csökkenhet a védekezőképessége, amely során könnyebben kapunk el fertőzéseket.

Tévhit: A stressz nem gyengíti az immunrendszert

A stressznek nagy szerepe van abban, hogy mennyire fogékony a szervezetünk a fertőzésekre. A stresszes emberek megfigyelése során jöttek rá a kutatók, hogy az állandó feszültség negatív hatással van a védekezőrendszerünkre.

Tény: A vitaminhiány legyengíti az immunrendszert

A vitaminoknak nagyon fontos szerepük van immunrendszerünk helyes működésében. Amennyiben például kevés C-, E-, A- vagy D-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, akkor jelentősen megnő a betegségek kialakulásának esélye.

Tévhit: A belek nincsenek összefüggésben az immunrendszerrel

Ez egy hatalmas tévhit, ugyanis a legtöbb védekezésért felelős sejt a belekben található meg, ahol rengeteg mikroorganizmus él. Az immunrendszer feladata, hogy ezek közt megkülönböztesse a jó és a rossz, illetve az idegeneket, majd leküzdje az ártalmasakat, figyelve arra, hogy a jók ne sérüljenek.

Tény: Az immunrendszert újjá lehet építeni

Szerencsére ez nem egy tévhit… Köztudott, hogy egy antibiotikum-kúra igencsak leterheli a bélflórát, amit különböző prebiotikumokkal és probiotikumokkal újjá kell építenünk, hiszen a gyógyszerek nem csak az ártalmas baktériumokat, hanem a jókat is megölik. Miután a belek és az immunrendszer komoly összeköttetésben állnak egymással, nem csak a bélflórával teszünk jót, hanem a védekezőrendszerünkkel is. Ezek mellett természetesen a kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezésre is fokozottan kell figyelnünk.

Tény vagy tévhit? A hideg ártalmas az immunrendszernek

Ez egy olyan kérdéskör, amire tudományos szemszögből még nincs egyértelmű válasz. Tény, hogy a hideg hatására az erek összeszűkülnek, aminek nyomán a védekezésben részt vevő sejtek nem jutnak el testünk minden egyes szegletébe, aminek hatására sokkal könnyebb dolguk van a különböző kórokozóknak. A hideg levegő továbbá kevesebb nedvességet tartalmaz, amitől kiszáradnak a nyálkahártyáink, így szintén gyengül a védekezőrendszerünk.

2019. szeptember 25.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek