5 immunrendszer-gyengítő étel, amit kerülnünk kell

5 immunrendszer-gyengítő étel, amit kerülnünk kell

Kapcsolódó tünetek:

Stresszes időszakokban, illetve a hidegebb évszakokban szervezetünk fokozott terhelésnek van kitéve, ilyenkor nagyobb az esélye egy-egy vírusfertőzésnek is. Az olyan közösségi terek, mint a tömegközlekedési eszközök, az iskola vagy a munkahely, kiváló helyszínei a betegségek terjedésének. Emiatt kiemelten fontos, hogy gondoskodjunk szervezetünk megfelelő támogatásáról, illetve érdemes bizonyos ételekből keveset fogyasztani. Általános elv, hogy kerüljük azokat a táplálékokat, melyek megterhelik a szervezetet, hiszen azok nyomán kevesebb erőnk lesz a kívülről érkező mikroszkopikus támadások ellen. Ebbe a kategóriába sorolhatók az alábbiak:
  • Zsíros húsok
Bár sokan vágynak egy szaftos steak-re vagy disznóvágáskor a friss hurkára a nagy hidegben, érdemes a nehezen emészthető, zsíros ételeket mellőznünk az év ezen szakában. Fogyasztásuk során a szervezetünket leterheljük, így az kevesebb energiát tud a védekezésre fordítani.
  • Magas zsírtartalmú tejtermékek
Érdemes a téli időszakban a magas zsírtartalmú tejtermékek, zsíros sajtok vagy tej fogyasztását is lecsökkenteni. Negatív hatásuk – a húsokhoz hasonlóan – a szervezetre gyakorolt túlzott terheléssel jelentkezik.
  • Cukros sütemények, édességek
A magas cukorbevitel gyengíti a szervezetet. Nagy mennyiség esetén gyulladást okozhat a szervezetben, ezzel többletterhelést okozhatunk az immunrendszerünknek. A megnövekedett vércukorszint is negatív hatással van egészségünkre. A folyamatos nagy mennyiségű cukorbevitel kifejezetten ártalmas, de az influenzaszezonban különösen nem javasolt. Kerüljük tehát a cukros üdítőket, a süteményeket és a cukorkákat a téli időszakban is.
  • Olajban sütött ételek
Az olajban sütött élelmiszerek nagyon ízletesek, de fontos tudnunk, hogy kifejezetten gyengítik az immunrendszerünket. A forró olajból a sütés során toxinok szabadulnak fel, melyek mind bekerülnek az általunk elfogyasztott élelmiszerekbe. A szervezet megpróbál megszabadulni tőlük, de hosszútávon nehezen tudja feldolgozni, és gyulladás alakulhat ki. Ez pedig megterheli az immunrendszerünket.
  • Kalóriaszegény ételek
Bár sok esetben érdemes kalóriaszegény ételeket fogyasztanunk, illetve diétázni, a téli, túlzásba vitt böjtölés nem tesz jót az immunrendszerünknek. Ilyenkor szervezetünknek különösen nagy szüksége van a megfelelő mennyiségű vitaminra és ásványi anyagokra. A nem megfelelő utánpótlás következtében csökkenhet a szervezet ellenálló képessége.
2019. szeptember 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek