Így vigyázzunk szmogriadó idején egészségünkre és bőrünkre

2018. április 1.

Az egészségünk is romlik, ha a levegő minősége gyengül, vagy szmogriadó van érvényben. A légszennyezés hatásai személy szerinti érzékenységi szintünktől függően változnak. Van, akire gyengébben és van, akire erősebben hatnak.

szmogriadó

szmogriadó

Bizonyos óvintézkedéseket mindenki megtehet annak érdekében, hogy javítsa a közérzetét és csökkentse azokat a káros hatásokat, amelyeket a levegőszennyezés okoz. Különösen, ha szabadtéri tevékenységet tervez szmogriadó idején. Ezeket gyűjtöttük össze az alábbiakban!

Ellenőrizze a környező levegő minőségét!

Mielőtt elindulna vagy szabadidős tevékenységet folytatna, vegye fel szokásai közé, hogy ellenőrzi az Ön környezetében lévő levegőminőségi mutatót. Így mindig tudni fogja, mikor kell óvintézkedéseket tennie az egészsége megóvása érdekében.

Ha tudni szeretné, hogy a környék jelenlegi levegőminősége jó, elfogadható vagy gyenge, keresse fel az Air Quality Index-et. Ez a link tartalmazza a világ összes publikus levegőminőség jelzőjének információját és frissül minden órában. Ellenőrizheti a környezeti- és éghajlatváltozással kapcsolatos jövőbeni levegőminőségi előrejelzést is. Ezen kívül a média is gyakran sugároz szmogriadó figyelmeztetéseket.

Fokozottan tartsa be a gyógyszeres kezeléseit!

Ha szívelégtelensége vagy légzési problémái vannak, vigye magával a gyógyszerét, amikor a szabadban jár. Kérje kezelőorvosa utasításait, hogy a tünetei kezelhetők legyenek szmogriadó idején is.

Kerülje el azokat a területeket, ahol a levegő szennyezettebb!

Amikor fizikailag aktívak vagyunk, mélyebbre és gyorsabban lélegzünk a megszokottnál, és jobban érintkezhetünk a légszennyező anyagokkal. Ezért javasolt ilyenkor korlátozni a szabadban végzett fizikai aktivitást. Semmiképp ne induljon futni, vagy biciklizni a szmogriadó ideje alatt! Ha elkerülhetetlen, hogy mégis útnak induljon viseljen védőmaszkot!

Kerülje a forgalmas utakat és iparterületeket!

Az autók kipufogóinak és a gyárak kéményeinek füstje tovább fokozza levegő szennyezettségének koncentrációját.

Tisztítsa arcbőrét gyakrabban!

A heti bőrtisztítási rutin 1 vagy 2 mélytisztítást szokott tartalmazni. Szmogriadó idején, ha sok időt kellett a szabadban töltenie javasolt bőrének alapos tisztítása, a lipidek eltávolítása érdekében minden este. Ezt a gyakorlatot kizárólag a magas légszennyezettség idejére tartsa fenn!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Hidratálja bőrét és szervezetét fokozottan!

A szmog kiszárítja szervezetünket, ezért figyeljen oda a folyadékbevitelre és bőrének megfelelő hidratálására is ebben az időszakban.

Ne dohányozzon beltérben!

Tartózkodjon a beltéri levegőszennyezéstől, hogy tüdeje tisztulhasson. Ügyeljen rá, hogy főzéskor és sütéskor legyen bekapcsolva a szagelszívó és ne használjon üzemanyagot (benzint vagy propánt) égető berendezéseket otthonában.

Ügyeljen otthonának levegőminőségére!

Szereljen fel levegőminőség szenzorokat otthonában és figyelje, mikor érdemes szellőztetni. Ha a levegő minősége kint jobb, akkor érdemes kicserélni a lakásban rekedt levegőt. A fatüzelésű és a nem zárt gázüzemű fűtések esetén szén-monoxid mérőt is alkalmazzon!

A 10 legjobb természetes vízhajtó

A 10 legjobb természetes vízhajtó

Rengetegen panaszkodnak vízlerakódásokra, és bármit megtennének, hogy végre megszabaduljanak ezektől. Az alábbi 10 élelmiszer pont ebben tud segíteni, mindegyik remek vízhajtó.

A bőr ápolása napozás után

Az óvatos napozás nem árt, de a fényvédelemmel nem ér véget a bőrápolás!

Folyadékpótlás nyáron – Mit, mikor és mennyit igyunk?

A folyadékpótlás szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Legfőképp a nyári, forró hónapok alatt kell erre a leginkább odafigyelnünk. Körbejártuk: mikor, mit és mennyit ajánlott innunk.

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Most már tényleg jön a tavasz, és egyre gyakrabban kerülnek elő a szoknyák, majd a rövidnadrágok. Ezekhez viseléséhez pedig sima láb dukál, aminek eléréséhez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb mód a borotválkozás.

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

A hideg beköszöntével nem csupán a ruhatárunkat kell lecserélnünk, de ápolószereinket is, hiszen télen teljesen más ápolásra van szüksége bőrünknek.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában