Így vigyázzunk szmogriadó idején egészségünkre és bőrünkre

2018. április 1.

Az egészségünk is romlik, ha a levegő minősége gyengül, vagy szmogriadó van érvényben. A légszennyezés hatásai személy szerinti érzékenységi szintünktől függően változnak. Van, akire gyengébben és van, akire erősebben hatnak.

szmogriadó

szmogriadó

Bizonyos óvintézkedéseket mindenki megtehet annak érdekében, hogy javítsa a közérzetét és csökkentse azokat a káros hatásokat, amelyeket a levegőszennyezés okoz. Különösen, ha szabadtéri tevékenységet tervez szmogriadó idején. Ezeket gyűjtöttük össze az alábbiakban!

Ellenőrizze a környező levegő minőségét!

Mielőtt elindulna vagy szabadidős tevékenységet folytatna, vegye fel szokásai közé, hogy ellenőrzi az Ön környezetében lévő levegőminőségi mutatót. Így mindig tudni fogja, mikor kell óvintézkedéseket tennie az egészsége megóvása érdekében.

Ha tudni szeretné, hogy a környék jelenlegi levegőminősége jó, elfogadható vagy gyenge, keresse fel az Air Quality Index-et. Ez a link tartalmazza a világ összes publikus levegőminőség jelzőjének információját és frissül minden órában. Ellenőrizheti a környezeti- és éghajlatváltozással kapcsolatos jövőbeni levegőminőségi előrejelzést is. Ezen kívül a média is gyakran sugároz szmogriadó figyelmeztetéseket.

Fokozottan tartsa be a gyógyszeres kezeléseit!

Ha szívelégtelensége vagy légzési problémái vannak, vigye magával a gyógyszerét, amikor a szabadban jár. Kérje kezelőorvosa utasításait, hogy a tünetei kezelhetők legyenek szmogriadó idején is.

Kerülje el azokat a területeket, ahol a levegő szennyezettebb!

Amikor fizikailag aktívak vagyunk, mélyebbre és gyorsabban lélegzünk a megszokottnál, és jobban érintkezhetünk a légszennyező anyagokkal. Ezért javasolt ilyenkor korlátozni a szabadban végzett fizikai aktivitást. Semmiképp ne induljon futni, vagy biciklizni a szmogriadó ideje alatt! Ha elkerülhetetlen, hogy mégis útnak induljon viseljen védőmaszkot!

Kerülje a forgalmas utakat és iparterületeket!

Az autók kipufogóinak és a gyárak kéményeinek füstje tovább fokozza levegő szennyezettségének koncentrációját.

Tisztítsa arcbőrét gyakrabban!

A heti bőrtisztítási rutin 1 vagy 2 mélytisztítást szokott tartalmazni. Szmogriadó idején, ha sok időt kellett a szabadban töltenie javasolt bőrének alapos tisztítása, a lipidek eltávolítása érdekében minden este. Ezt a gyakorlatot kizárólag a magas légszennyezettség idejére tartsa fenn!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Hidratálja bőrét és szervezetét fokozottan!

A szmog kiszárítja szervezetünket, ezért figyeljen oda a folyadékbevitelre és bőrének megfelelő hidratálására is ebben az időszakban.

Ne dohányozzon beltérben!

Tartózkodjon a beltéri levegőszennyezéstől, hogy tüdeje tisztulhasson. Ügyeljen rá, hogy főzéskor és sütéskor legyen bekapcsolva a szagelszívó és ne használjon üzemanyagot (benzint vagy propánt) égető berendezéseket otthonában.

Ügyeljen otthonának levegőminőségére!

Szereljen fel levegőminőség szenzorokat otthonában és figyelje, mikor érdemes szellőztetni. Ha a levegő minősége kint jobb, akkor érdemes kicserélni a lakásban rekedt levegőt. A fatüzelésű és a nem zárt gázüzemű fűtések esetén szén-monoxid mérőt is alkalmazzon!

Ezt teszi egy gyerek agyával a túl sok TV nézés

Ezt teszi egy gyerek agyával a túl sok TV nézés

Egyre több kutatás jut arra az eredményre, hogy rossz hatással van a kisgyerekek fejlődésére, memóriájára, összpontosítására és nyelvi készségeikre, ha túl sok időt töltenek a televízió vagy a számítógép előtt.

Bőrápolás a fűtési szezonban

Bőrápolás a fűtési szezonban

A fűtési szezonban kiemelten fontos bőrünk helyes ápolása, hiszen a száraz levegő nagy kárt tehet benne.

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Egy közelmúltban készült, átfogó tanulmány szerint a dohányosok számára nincs értelme ’csak’ visszavenni a napi cigaretták számából, mivel az egyetlen megoldás az egészségügyi kockázatok megszüntetésére az, ha teljesen abbahagyjuk a füstölést.

Egészséges élettel csökkenthetők az asztma tünetei

Egészséges étellel csökkenthetők az asztma tünetei

Az egészséges életmód és a megfelelő étrend több mindenre válasz lehet, mint gondolnánk. A legújabb eredmények szerint az asztma elleni harcban is sokat segíthet.

takarítani veszélyes

A kutatók is megerősíthetik: takarítani veszélyes

Úgy tűnik, hogy azok a nők, akik takarítóként dolgoznak, vagy rendszeresen tisztító spray-ket, tisztítószereket használnak otthon, nagyobb mértékű romlást tapasztalnak tüdőfunkcióik terén, mint azok, akik ezt nem teszik gyakran.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában