Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

2016. szeptember 1.

A felnőttkori népbetegségek – a diabétesz, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések – megelőzése szempontjából sorsdöntő időszak már a fogantatással elkezdődik.

Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

A kismama táplálkozása majd a baba táplálása kiemelkedő szereppel bír a prevencióban, ezért a következő hibákat érdemes elkerülni. 

1. Nem megfelelő étrend és szénhidrátbevitel

Az odafigyelés hiánya nem csak a hozzátáplálás idején, hanem már korábban, a várandósság alatt megmutatkozik: mindössze a kismamák 40%-a változtat az étrendjén a terhesség alatt, és közülük is csak százból nyolcan ügyelnek például a megfelelő szénhidrátbevitelre.

2.  Nem megfelelő D-vitaminpótlás

A félévesnél kisebb csecsemők közel fele kap olyan ételt, amely nem kifejezetten a korosztály számára készült, egyéves kor felett pedig tízből hat baba teljesen ugyanazt eszi, mint a felnőttek, holott erre a még fejlődésben lévő emésztő- és bélrendszerük nem áll készen. Ezzel párhuzamosan a vitaminpótlásra sem fordít figyelmet sok szülő: az 1-3 éves korosztálynak csak kevesebb mint fele kap napi rendszerességgel D-vitamint. A kettő együtt nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy 1 éves kor felett minden második baba D-vitamin-hiányos, amely negatívan hat a csontok, az immunrendszer és az idegrendszer fejlődésére, de a cukorbetegség és az asztmás megbetegedések kockázatát is jelentősen növeli.

Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

3.  Nem megfelelő vaspótlás

A vaspótlásra szinte egyáltalán nem figyelnek oda a szülők: a 0-6 hónapos korosztály 97%-a nem kap rendszeresen vasat, így egyéves korára tízből négy babánál vashiány alakul ki, amely vérszegénységhez vezethet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • XLS Medical Direct por 90x

    XLS Medical Direct por 90x

    <p>Az XL-S Medical por természetes és klinikailag igazolt hatóanyaga képes megkötni a táplálékkal bevitt zsír 28%-át, valamint csökkenti az étvágyat és a nassolási vágyat.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: ingyenes</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    16 490 Ft

4. Túlzott sóhasználat

Bár a mesterséges ízfokozókat a szülők többsége tudatosan kerüli, az ételek magas sótartalma miatt túl sok nátrium jut a kicsik szervezetébe, és a szénhidrát-, azon belül is a cukorbevitel jóval meghaladja a megengedett mennyiséget.

5. Túlzott cukorbevitel

Minden tizedik 1 évesnél kisebb gyermek potenciálisan túlsúlyos, a 2 évesek 14%-a, míg a kisiskolások negyede hordoz súlyfelesleget.  Ezért pedig főként a hozzátáplálás alatti túlzott cukorbevitel tehető felelőssé: 1 éves kor alatt a szülők közel fele ad cukros ételt, italt vagy édességet a babáknak. Mindez a túlsúly mellett ahhoz is hozzájárul, hogy a korábban csak felnőtteket veszélyeztető 2-es típusú diabétesz egyre gyakoribb a gyerekek körében is.

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Az utazás közbeni rosszullét a mai napig igencsak titokzatos jelenség, mely főként a 2 és 12 év közötti gyerekeket érinti. De vajon hogyan segíthetünk émelygő gyermekünkön?

A terhesség első jelei

A napjainkban patikában kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, már a várható vérzés időpontjában kimutatják a terhességet. Szervezetünk várandósság miatt megváltozott működésének azonban más apró, de félreérthetetlen jelei is vannak.

Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

4 módszer, amellyel növelheti termékenységét.

A terhességi cukorbetegség – A kezelés

Hogyan kezelhető a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség - Tünetek és okok

A terhességi cukorbetegség – Tünetek és okok

Minden, amit a terhességi cukorbetegségről tudni kell!