Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

Kapcsolódó tünetek:

A kismama táplálkozása majd a baba táplálása kiemelkedő szereppel bír a prevencióban, ezért a következő hibákat érdemes elkerülni. 

1. Nem megfelelő étrend és szénhidrátbevitel

Az odafigyelés hiánya nem csak a hozzátáplálás idején, hanem már korábban, a várandósság alatt megmutatkozik: mindössze a kismamák 40%-a változtat az étrendjén a terhesség alatt, és közülük is csak százból nyolcan ügyelnek például a megfelelő szénhidrátbevitelre.

2.  Nem megfelelő D-vitaminpótlás

A félévesnél kisebb csecsemők közel fele kap olyan ételt, amely nem kifejezetten a korosztály számára készült, egyéves kor felett pedig tízből hat baba teljesen ugyanazt eszi, mint a felnőttek, holott erre a még fejlődésben lévő emésztő- és bélrendszerük nem áll készen. Ezzel párhuzamosan a vitaminpótlásra sem fordít figyelmet sok szülő: az 1-3 éves korosztálynak csak kevesebb mint fele kap napi rendszerességgel D-vitamint. A kettő együtt nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy 1 éves kor felett minden második baba D-vitamin-hiányos, amely negatívan hat a csontok, az immunrendszer és az idegrendszer fejlődésére, de a cukorbetegség és az asztmás megbetegedések kockázatát is jelentősen növeli.

3.  Nem megfelelő vaspótlás

A vaspótlásra szinte egyáltalán nem figyelnek oda a szülők: a 0-6 hónapos korosztály 97%-a nem kap rendszeresen vasat, így egyéves korára tízből négy babánál vashiány alakul ki, amely vérszegénységhez vezethet.

4. Túlzott sóhasználat

Bár a mesterséges ízfokozókat a szülők többsége tudatosan kerüli, az ételek magas sótartalma miatt túl sok nátrium jut a kicsik szervezetébe, és a szénhidrát-, azon belül is a cukorbevitel jóval meghaladja a megengedett mennyiséget.

5. Túlzott cukorbevitel

Minden tizedik 1 évesnél kisebb gyermek potenciálisan túlsúlyos, a 2 évesek 14%-a, míg a kisiskolások negyede hordoz súlyfelesleget.  Ezért pedig főként a hozzátáplálás alatti túlzott cukorbevitel tehető felelőssé: 1 éves kor alatt a szülők közel fele ad cukros ételt, italt vagy édességet a babáknak. Mindez a túlsúly mellett ahhoz is hozzájárul, hogy a korábban csak felnőtteket veszélyeztető 2-es típusú diabétesz egyre gyakoribb a gyerekek körében is.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek