Recept nélkül kapható készítmények lehetséges mellékhatásai

2017. április 10.

Kapcsolódó tünetek:

hányinger, orrvérzés

Ezekre figyeljen, mielőtt bármit szedni kezd!

Bármilyen betegségről is legyen szó, a legtöbb ember nem rohan az első tüneteknél az orvoshoz, hanem először recept nélküli készítményekkel igyekszik helyre jönni. Fontos azonban tudni, hogy még a legártalmatlanabbnak tűnő készítménynek is lehetnek mellékhatásai.

Nem mindig az antibiotikum a megoldás!

Vannak olyan betegek, akik úgy érzik, csak akkor gyógyulnak meg, ha antibiotikumot ír fel nekik az orvos. Az indokolatlan és nem előírás szerinti antibiotikum-szedés azonban nem csak ártalmas, de gyakori alkalmazás esetén hatástalan is, mert a baktériumok rezisztenssé válnak a hatóanyagával szemben. Ezért az antibiotikumok szedését nem szabad túlzásba vinni!

Recept nélküli készítményt bármikor

Tévhit, hogy a recept nélkül kapható készítményeket korlátlanul lehet szedni!  Akár receptre, akár recept nélkül szedett gyógyszerről van szó, a készítményeket csakis az orvos előírása szerint, vagy a betegtájékoztatóban leírt módon és ideig szabad alkalmazni.

Mind a recept nélküli, mind pedig a vényre kapható készítményekben megtalálhatók bizonyos hatóanyagok, amelyek mellékhatásokat is okozhatnak. Az egyik ilyen jellegű gyakori panasz például a nyálkahártya lohasztó orrcseppek által kiváltott orrszárazság, a nyálkahártya érzékenység és a gyakori orrvérzés. Ez pedig akkor következik be, ha a beteg az előírt időn túl is használja az ilyen típusú orrcseppet. Ha valaki folyamatosan alkalmazza, idővel olyan negatív változások alakulhatnak ki az orrnyálkahártyán, amit sokszor csak műtéttel lehet korrigálni.

Csak annyit szabad beszedni, amennyi elő van írva!

Hiába a nagyobb kiszerelés, az adagolást akkor is pontosan be kell tartani! Különösen a teára emlékeztető, tasakos forróitalokról vagy a pezsgőtablettás vitaminokról gondolják sokan, hogy teljesen ártalmatlan készítmények, ezért korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. A náthás tünetek enyhítésére ajánlott forró italok hatóanyagai valóban javítják a közérzetet, csökkentik a fejfájást, de nem fogyaszthatók tea helyettesítésére! Nem szabad túllépni az előírt napi mennyiséget és használati időt és kiemelten fontos, hogy a készítmény mellett elegendő folyadékot is fogyasszunk! A túladagolás tünetei lehetnek az erősödő fülzúgás, a száj- és bőrszárazság, az állandósult orrdugulás vagy az ismétlődő orrvérzések.  Alapszabály, hogy ha egy betegség a recept nélkül kapható készítmények szabályos, előírt szedése mellett 3-4 nap alatt nem gyógyul, azonnal forduljunk orvoshoz!

A gyógyhatású készítményeken túl

Betegség esetén nem csak a recept nélkül kapható szerekhez fordulhatunk segítségért első körben, de sokat tehetünk a gyógyulásunk érdekében azzal is, ha sokat pihenünk, bőségesen fogyasztunk folyadékot. Fej- és torokfájás esetén szedjünk fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatóanyagú készítményt, ami javít a közérzeten is.  A nyálkahártya duzzanatát csökkentő, lohasztó orrcseppek ugyancsak hasznosak ebben az időszakban, de ha a tüneteink ennek ellenére sem javulnak 3-4 napon belül, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz, aki személyre szabott kezelést fog javasolni, amivel a szövődmények is elkerülhetők.

Ezek a teendők mérgezés esetén

Ezek a teendők mérgezés esetén

A mérgezés sajnos nem ritka jelenség, ami lehet enyhébb, de akár életveszélyes is, és számtalan ok kiválthatja. A mérgezések nagy része véletlen történik és fontos, hogy minél hamarabb segítséget kapjon elszenvedőjük annak érdekében, hogy a méreganyag egészségkárosító hatásait csökkenthessük. De mit tehetünk elsősegélyként ilyen esetben?

Tévhitek a fogamzásgátlási módszerekkel kapcsolatban

Ha a fogamzásgátlásra terelődik a szó, akkor mindig és mindenkinek megvannak a maga elképzelései a dologról, melyeket a családból, barátoktól, és a legjobb esetben szakembertől hozott magával. A fogamzásgátlás mindennapos dolognak tűnik, mégis rengeteg olyan tévhit van vele kapcsolatban, melyek folyamatosan előkerülnek – és amiket jobb végre eloszlatni!

Fogamzásgátlás 40 felett

Sok esetben az életkoron is múlik, hogy milyen fogamzásgátló módszereket alkalmazhatunk. Változó lehet így nem csak az eseti vagy külső, de a belső és akár hormonális megoldások kiválasztása és hatékonysága is. Különösképpen azért, mert idővel a nőknek már a változókori jelenségekre is figyelniük kell. Összegyűjtöttük, mely módszerek azok, melyeket biztonsággal és hatásosan lehet segítségül hívni ebben az életszakaszban is.

Ázsiába utazóknak: ezekre a betegségekre figyelj!

Egy trópusi utazás során egyetlen vágyunk van: nagyszerűen érezni magunkat és izgalmas dolgokat látni. Azonban amikor messzi tájakat indulunk felfedezni, bizony gondolnunk kell a számunkra teljesen szokatlan betegségekre is, melyek megkeseríthetik a legszuperebb nyaralást is. Mivel az ázsiai országok egyre népszerűbb úti célnak számítanak, összegyűjtöttük, mely betegségekre kell ezen a területen leginkább figyelni!

A terhesség első jelei

A napjainkban patikában kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, már a várható vérzés időpontjában kimutatják a terhességet. Szervezetünk várandósság miatt megváltozott működésének azonban más apró, de félreérthetetlen jelei is vannak.

Összes cikk Életmód témában