Recept nélkül kapható készítmények lehetséges mellékhatásai

2017. április 10.

Kapcsolódó tünetek:

hányinger, orrvérzés

Ezekre figyeljen, mielőtt bármit szedni kezd!

Bármilyen betegségről is legyen szó, a legtöbb ember nem rohan az első tüneteknél az orvoshoz, hanem először recept nélküli készítményekkel igyekszik helyre jönni. Fontos azonban tudni, hogy még a legártalmatlanabbnak tűnő készítménynek is lehetnek mellékhatásai.

Nem mindig az antibiotikum a megoldás!

Vannak olyan betegek, akik úgy érzik, csak akkor gyógyulnak meg, ha antibiotikumot ír fel nekik az orvos. Az indokolatlan és nem előírás szerinti antibiotikum-szedés azonban nem csak ártalmas, de gyakori alkalmazás esetén hatástalan is, mert a baktériumok rezisztenssé válnak a hatóanyagával szemben. Ezért az antibiotikumok szedését nem szabad túlzásba vinni!

Recept nélküli készítményt bármikor

Tévhit, hogy a recept nélkül kapható készítményeket korlátlanul lehet szedni!  Akár receptre, akár recept nélkül szedett gyógyszerről van szó, a készítményeket csakis az orvos előírása szerint, vagy a betegtájékoztatóban leírt módon és ideig szabad alkalmazni.

Mind a recept nélküli, mind pedig a vényre kapható készítményekben megtalálhatók bizonyos hatóanyagok, amelyek mellékhatásokat is okozhatnak. Az egyik ilyen jellegű gyakori panasz például a nyálkahártya lohasztó orrcseppek által kiváltott orrszárazság, a nyálkahártya érzékenység és a gyakori orrvérzés. Ez pedig akkor következik be, ha a beteg az előírt időn túl is használja az ilyen típusú orrcseppet. Ha valaki folyamatosan alkalmazza, idővel olyan negatív változások alakulhatnak ki az orrnyálkahártyán, amit sokszor csak műtéttel lehet korrigálni.

Csak annyit szabad beszedni, amennyi elő van írva!

Hiába a nagyobb kiszerelés, az adagolást akkor is pontosan be kell tartani! Különösen a teára emlékeztető, tasakos forróitalokról vagy a pezsgőtablettás vitaminokról gondolják sokan, hogy teljesen ártalmatlan készítmények, ezért korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. A náthás tünetek enyhítésére ajánlott forró italok hatóanyagai valóban javítják a közérzetet, csökkentik a fejfájást, de nem fogyaszthatók tea helyettesítésére! Nem szabad túllépni az előírt napi mennyiséget és használati időt és kiemelten fontos, hogy a készítmény mellett elegendő folyadékot is fogyasszunk! A túladagolás tünetei lehetnek az erősödő fülzúgás, a száj- és bőrszárazság, az állandósult orrdugulás vagy az ismétlődő orrvérzések.  Alapszabály, hogy ha egy betegség a recept nélkül kapható készítmények szabályos, előírt szedése mellett 3-4 nap alatt nem gyógyul, azonnal forduljunk orvoshoz!

A gyógyhatású készítményeken túl

Betegség esetén nem csak a recept nélkül kapható szerekhez fordulhatunk segítségért első körben, de sokat tehetünk a gyógyulásunk érdekében azzal is, ha sokat pihenünk, bőségesen fogyasztunk folyadékot. Fej- és torokfájás esetén szedjünk fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatóanyagú készítményt, ami javít a közérzeten is.  A nyálkahártya duzzanatát csökkentő, lohasztó orrcseppek ugyancsak hasznosak ebben az időszakban, de ha a tüneteink ennek ellenére sem javulnak 3-4 napon belül, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz, aki személyre szabott kezelést fog javasolni, amivel a szövődmények is elkerülhetők.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Módszerek, melyekkel elkerülhető a repülési rosszullét

Repülőgépeken gyorsan és a legtöbb esetben egészen kényelmesen szelhetünk át hatalmas távolságokat és juthatunk el izgalmas, új úti célokra. Ám a repülés a testünk számára egyáltalán nem természetes állapot, így érdemes pár dologra odafigyelni, ha el akarjuk kerülni a felhők felett tapasztalható gyakori rosszullétet.

Mit lehet tenni tengeribetegség ellen?

Itt a nyár, így amikor arra adjuk a fejünket, hogy sétahajózzunk egyet a Balatonon, vagy éppen tengereket szeljünk át egy hosszabb hajóút során, nem meglepő, ha találkozunk a tengeri betegséggel. De mi okozza ezt és mit lehet ellene tenni? Segítünk a tünetek enyhítésében!

A napozás veszélyei és előnyei

A napozás veszélyei és előnyei

A napozás pozitív hatásai és amikor veszélyes lehet.

A napszúrás tünetei és kezelése

A napszúrás tünetei és kezelése

Mi okozza, melyek a tünetei és hogyan kezelhető?

Összes cikk Életmód témában