A puffadás okai - Ezek állhatnak a hátterében!

A puffadás okai - Ezek állhatnak a hátterében!

Kapcsolódó tünetek:

A haspuffadás okai

1. Helytelen étkezési szokások A kapkodó, gyors étkezés során sok levegőt nyelünk, ami kiváltó oka lehet a haspuffadásnak. Ha naponta ötször, egyszerre kisebb adag ételt fogyasztunk el, azt is jól megrágva, máris jelentősen csökkenthetjük a puffadás kockázatát.

2. Bizonyos ételek, italok fogyasztása Szintén haspuffadást okoz a szénsavas italok vagy olyan ételek fogyasztása, melyek emésztése során gáz képződik. Ilyenek például a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a karalábé, hagyma, de van, aki a zöldségek – például a paradicsom vagy paprika – héjának fogyasztása miatt szenved a fokozott bélgáz termelődéstől. 3. Renyhe bélműködés Egyes esetekben a bél renyhébb működése okozza a puffadást. Az anyagcsere lassulását elsősorban a helytelen táplálkozás válthatja ki: ha valaki túl kevés rostot és folyadékot fogyaszt, a béltartalom bélrendszerben eltöltött tranzitideje megnyúlik és bélgáz termelődik. Bélrenyheséget okozhat továbbá a mozgásszegény életmód, de lehet bizonyos hormonok – például a progeszteron - hatása is. Szintén a belek lassabb működését okozza a pajzsmirigy alulműködése vagy a cukorbetegség. 4. Allergia vagy érzékenység bizonyos ételekre Laktóz-intolerancia és lisztérzékenység is válthat ki haspuffadást, de az irritábilis bélszindróma egyik tünete is lehet. 5. Fertőzések Parazitafertőzés, a candida gomba elszaporodása is okozhat puffadást. Az antibiotikumos kezelések károsíthatják a bélflórát, felborítva a jó-rossz baktériumok egyensúlyát a szervezetben. 6. Gyomorsav túltengés A sok gyomorsav szintén gyakori oka a haspuffadásnak.

Hogyan kezelje a haspuffadást?

  • Elsősorban arra figyeljen, hogy egyszerre soha ne egyen nagy mennyiséget és az ételt mindig alaposan rágja meg!
  • Ne kapkodjon és étkezés közben ne beszéljen, mert közben óhatatlanul levegőt nyel!
  • Fogyasszon sok folyadékot, táplálkozzon rostban gazdagon!
  • Időnként tartson probiotikum-kúrát! A probiotikumok segítik az emésztést.
  • Mozogjon rendszeresen! Ha minden nap legalább fél órát mozog, azzal gyorsítja az anyagcseréjét, a vérkeringését és a szervezet természetes méregtelenítő tevékenységét.
  • Ne fogyasszon szénsavas italokat, és ne rágógumizzon!
  • Kerülje a puffadást okozó ételeket! Ha nem tudja pontosan, hogy mitől puffad, vezessen étkezési naplót, ebből kitapasztalhatja, hogy önnél mely ételek okoznak panaszt.
  • Érdemes haspuffadás elleni szereket szedni, ha életmódbeli változtatásokkal nem tudta megelőzni a haspuffadás kialakulását.
Ha az életmódváltás ellenére is tartósan jelen van a haspuffadás, akkor a szervi okok kizárása céljából vizsgáltassa ki magát! Ez általában első lépésben gasztroenterológiai kivizsgálást jelent, majd ezt követheti nőgyógyászati, urológiai vizsgálat.
2017. április 5.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek