Allergia elleni immunerősítés

Allergia elleni immunerősítés

Kapcsolódó tünetek:

A gyenge immunrendszerrel rendelkező személyek köztudottan sokkal előbb lesznek betegek, hiszen könnyebben kapnak el fertőzéseket. Az allergia hátterében ellenben egy működőképes, ám rosszul reagáló immunrendszer áll, ami a saját vagy épp ártalmatlan anyagok ellen kezd védekezésbe.

Allergia és az immunrendszer

Ez a túlreagálás abban különbözik egy normális immunválasztól, hogy különféle panaszok és tünetek jelenteznek az érintetteknél, miután azok valamilyen módon kapcsolatba kerültek egy allergénnel. Utóbbinak azokat a szervezetünkben található, a szervezetre ártalmatlan antigéneket nevezzük, amelyre az immunrendszer tévesen indít el gyulladásos reakciót, ami kiváltja a tüneteket.

Sokáig úgy vélték a szakemberek, hogy az allergiás személyek immunrendszere gyenge, de ez tévedés. Sokkal inkább arról van szó, hogy a szervezetük túl aktív, ami egy működési zavarra vezethető vissza, hiszen nem képes megkülönböztetni az ártalmatlan anyagokat a károsoktól. Ennek következtében erősödik a védekezés olyan anyagokkal szemben, melyek amúgy nem is lennének képesek kárt tenni a szervezetünkben. Elsősorban környezeti okokkal magyarázható, hogy az utóbbi évtizedekben nőtt az allergiások száma. A környezeti hatásokon belül jelentős szerepe van a túlzott higiéniának, ami gátolja az immunrendszerünk megfelelő érését, ami szükséges ahhoz, hogy az ártalmatlan antigénekkel szemben immuntolerancia alakuljon ki. Tehát az allergiások szervezete alapvetően nem gyenge, csak rosszul működik. Ennek ellenére fokozottan kell figyelnünk az immunrendszerünk erősítésére, amit az alábbi készítményekkel és vitaminokkal tudunk megtenni.

Immunerősítés allergiásoknak

Az immunrendszerünk rengetek sejtből áll, melyek közül naponta 50-70 milliárd elpusztul. Ezeket természetesen a szervezetünknek pótolnia kell a további zavartalan működéshez. A megfelelő pótláshoz szükséges a minőségi étkezés, valamint a vitaminok és tápanyagok megfelelő pótlása. A védekezőrendszerünk szempontjából az alábbiak rendszeres szedése, illetve fogyasztása javasolt.

#1 – B-vitamin

A B-vitaminoknak jelentős szerepük van az immunvédelemben. A B2-vitamin gátolja az oxidatív stressz kialakulását, a B3-vitamin pedig hozzájárul az orrnyálkahártya integritásához. Utóbbi rendkívül fontos az allergiára jellemző tünetek enyhítése szempontjából.

#2 – Zab

A béta-glukánt tartalmazó gabonafélék fogyasztása, melyek közé a zab is tartozik, rendkívüli fontos, ugyanis ez az anyag nem csupán antioxidáns hatású, de még az immunerősítésben is a segítségünkre van.

#3 – C-vitamin

Ennek a vitaminnak komoly feladatai vannak a szervezetünk védekezőrendszerében, hiszen amikor a kórokozók eljutnak a nyálkahártyákig, akkor azonnal aktiválódik a C-vitamin, ami gátolja az oxidatív stresszt.

#4 – D-vitamin

A D-vitaminnak fontos szerepe van az immuntolerancia kialakulásában, ami fontos védelmet jelent az allergia kialakulásával szemben.

#5 – Joghurt

A joghurtnak köszönhetően elszaporodnak a belekben a jó baktériumok, továbbá erősíti az immunrendszert.

#6 – E-vitamin

Az E-vitamin azért olyan fontos, mert nélküle nem tudnak rendesen dolgozni a védekezésért felelős sejtek. Ez a vitamin nem csak azokat védi meg a szabad gyökökkel szemben, hanem olyan sejteket is termel, melyek segítik az antitestek képzését.

2021. augusztus 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek