Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Kapcsolódó tünetek:

A legtöbben örülni szoktak a jó időnek, hiszen ekkor kinyílik a világ, el lehet menni kirándulni, strandolni, az időnk nagy részét a szabadban tudjuk tölteni. Vannak azonban személyek, akik pollenallergiájuk miatt nem fogadják örömmel ezen időszak eljövetelét. Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni. Ez az egyik legelterjedtebb allergia, amely során az immunrendszerünk a különféle növénypollenek fehérjéire túl érzékenyen reagál.

Pollenallergia tünetei A szervezet ott mutat reakciót, ahol kapcsolatba kerül a pollenekkel – legtöbb esetben ez az orr és a szemek. A pollenek fehérjéi olyan gyulladást okozó anyagokat szabadítanak fel a szervezetünkben, mint például a hisztamin. Ezek kitágítják az ereket, melynek következtében megduzzad az orr nyálkahártyája, továbbá gyulladásba hozzák a többi nyálkahártyát. Ezek a folyamatok az alábbi tünetekhez vezethetnek:

  • Bedugult, viszkető orr
  • Tüsszentési rohamok, melyek akár több percig is eltarthatnak
  • Kötőhártya-gyulladás
  • Viszkető, kipirosodott és könnyező szemek
  • Duzzadt szemhéjak
  • Viszkető szájpadlás, torok
  • Száraz köhögés
  • Napközbeni fáradtság
  • Rossz közérzet
  • Végtagfájdalom
  • Bágyadtság

A pollenallergia tünetei addig okoznak panaszokat, amíg az adott növény virágzik. Egyes fák (pl. égerfa) pollenjei például már december és január magasságában is válthatnak ki allergiás reakciókat.

A tünetek súlyossága attól függ, hogy épp mennyi pollen van a levegőben, viszont eltérő intenzitásúak lehetnek. Egyes személyek életét nagyon megnehezíthetik. Ők este nem tudnak pihenni, folyamatosan be van dugulva az orruk, állandóan tüsszögnek, esetleg fulladnak. Ilyen esetben lelkileg is nagy terhet jelenthet az allergia.

Lehetséges kezelési módok

1. Az allergiát kiváltó anyag kerülése Elméletben ez lenne a legegyszerűbb, azonban a gyakorlatban nem igazán megvalósítható, legalábbis pollenallergia esetében, hiszen az allergiát kiváltó anyagok a levegőben vannak, így mindenhol el tudnak terjedni. Ennek ellenére a naponta történő hajmosás (este), a ruházat azonnali kimosása és a csukott ablaknál való alvás javít a helyzeten, legalábbis ami az éjszakai nyugodt alvást illeti.

2. Gyógyszeres kezelés A panaszok enyhítésére ez a legelterjedtebb kezelési mód, hiszen rengeteg allergia elleni gyógyszer található meg a patikák polcain, többek közt szemcseppek, orrcseppek, orrspray-k és tabletták. Utóbbiak leggyakrabban antihisztaminokat és glükokortikoidokat tartalmaznak. Ezek a készítmények igazi áldást jelentenek az allergiások számára, hiszen enyhítik a tüneteket, aminek következtében az életminőségük is javul. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a gyógyszerekkel mindössze a tüneteket nyomjuk el, az allergia sajnos nem múlik el.

3. Hiposzenzibilizáció: A harmadik kezelési lehetőség az úgynevezett hiposzenzibilizáció, azaz immunterápia. Ennek célja, hogy hosszú távon mérsékelje a szervezet túlérzékenységét, illetve megszüntesse az allergiás reakciókat. Annak ellenére, hogy nagyon jó eredményeket érnek el ezzel a kezeléssel, kevesen próbálják ki, melynek egyik oka az lehet, hogy a legtöbben nincsenek tisztában túlérzékenységük súlyosságával. A hiposzenzibilizáció az egyetlen módszer, ami meggátolhatja a tünetek súlyosbodását, illetve a további allergiák vagy az asztma kialakulását.

4. Pszichoterápia, pontosabban hypnotherápia Kísérletek folynak bizonyos allergiák hypnotherápiával történő kezelésére, melyek igen jó eredményeket mutatnak.

2020. július 12.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek