5-1-hatekony-modszer-pigmentfoltok-ellen-igy-tuntesd-el-a-pigmentfoltokat

Pigmentfoltok ellen

Kapcsolódó tünetek:

A pigmentfoltok halványítása és eltüntetése bizony nem könnyű feladat, hiszen genetikai és hormonális okok is állhatnak a megjelenésük hátterében. Sok esetben pedig a fényvédelem hiánya jelent gondot, ezért egy igazán sokrétű problémáról beszélünk. Szerencsére azonban számos módszer létezik a kellemetlen foltok visszaszorítására. Hogyan vedd fel a kesztyűt a pigmentfoltokkal szemben? Tarts velünk, alábbi cikkünkben részletesen válaszolunk!

Mi okozhat pigmentfoltot?

A pigmentfoltokat májfoltként is emlegetik, ennek oka, hogy gyakran valamilyen, a májat érintő megbetegedés is szerepet játszik a kialakulásukban. Hormonális hátterük is lehet, a fogamzásgátló szereket szedő nőknél és a kismamáknál gyakoribbak, és vannak olyan gyógyszerek is, amelyek érzékenyebbé tehetik a napfényre a bőrt. A fényvédelem hiánya is előidézheti a kellemetlen elváltozásokat, mivel a bőr fokozott pigmenttermeléssel válaszol az extrém UV-terhelésre. Télen a foltok elhalványulnak, akár el is tűnhetnek, a fényvédelemre azonban érdemes egész évben, tavasztól őszig pedig különösen odafigyelni, nem csak a már meglévő elváltozások halványítása, hanem az új pigmentfoltok kialakulásának megelőzése miatt is.

Íme 5+1 módszer a pigmentfoltok eltüntetéséhez

Számtalan hatékony kezelés létezik, amelyekkel halványíthatóak, vagy akár el is tüntethetőek ezek a bőrtünetek. Első körben azt kell tisztázni, hogy mi áll a háttérben. Ha ugyanis valamilyen hormonális változás – pl. várandósság-, vagy valamilyen gyógyszer szedése okozza a pigmentációs zavart, akkor a kiváltó tényező megszűnése után akár csökkenhet vagy el is múlhat a probléma.

A megfelelő kezelés kiválasztásakor minden esetben azt mérlegeli az orvos, hogy milyen típusú az elváltozás, milyen a páciens bőrtípusa, van-e egyéb betegsége. A különféle kezeléseket késő ősztől kora tavaszig érdemes igénybe venni, mivel a nap csökkenti azok hatásosságát. Léteznek hatékony krémek is a probléma megoldására, de a különböző mélységű hámlasztásos kezelések, a lézeres beavatkozások, a nagy energiájú villanófény lámpák és a fagyasztásos technikák is eredményesek a pigmentfoltok eltüntetésében. A kezelések többsége ma már olyan, hogy néhány órával, vagy legfeljebb 4-5 nappal a beavatkozás után ismét dolgozhatunk, sportolhatunk, de a fényvédelemre ilyenkor is fokozottan oda kell figyelni.

Nézzük a konkrét lehetőségeket!

1. Védd a bőrödet az erős napfénytől!

A pigmentfoltok elleni első és legfontosabb lépés a prevenció. Hiszen megfelelő fényvédelem hiányában az erős UV-sugárzásra a szervezet pigmenttermeléssel válaszol, hogy enyhítse a napsugárzás okozta károkat. Érdemes megfigyelni, hogy sokak arcán kifejezetten a tavaszi és nyári időszakban jelennek meg a pigmentfoltok, télen pedig akár teljesen el is tűnnek.

A napfény elleni hatékony védelem tehát elengedhetetlen teendő, ha nem szeretnél pigmentfoltokat látni a tükörben. Mutatjuk, hogyan védd meg a bőröd.

Mire figyelj oda kiemelten?

  • Tavasztól egészen őszig használj fényvédő krémet. Amint beköszöntenek az első igazán napsütéses napok, vedd elő a szekrényből a fényvédő készítményed. Védd egészen a késő szeptemberi vagy októberi időszakig az arcbőröd, hiszen az elmúlt években már szinte ősszel is nyári napsütés tapasztalható.
  • Viselj napszemüveget. Egy megfelelő UV-védelemmel rendelkező napszemüveg nemcsak a szemeidet, hanem a bőrödet is megkíméli. Akárcsak a fényvédőt, úgy a napszemüveget is használd a legelső tavaszi napoktól kezdve a még napsütéses őszi időszak végéig.
  • Ha túl magas az UV-sugárzás, inkább kerüld a kint tartózkodást. Sajnos még a legerősebb fényvédő krémek sem mindig óvnak meg az extra magas UV-sugárzástól, ezért ha kint tombol a kánikula, inkább várd meg, amíg kicsit besötétedik. Ha mégis ki kell mozdulnod, igyekezz a legárnyékosabb helyeken közlekedni.

2. Válassz C-vitamint tartalmazó készítményeket!

A C-vitamin rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre – antioxidáns hatása miatt semlegesíti a szabadgyököket, erősíti az immunrendszert, és a sejteket is óvja az öregedéstől. Nem véletlen tehát, hogy számtalan öregedésgátló és pigmentfolt elleni krém tartalmaz C-vitamint. Mivel az aszkorbinsav növeli a bőr kollagén termelését, így a napfénnyel szemben is fokozza a védelmet.

Fogyassz C-vitaminban gazdag ételeket is!

  • Ha igazán erősíteni szeretnéd a bőröd, és a pigmentfoltok mellett az öregedéssel szemben is fel akarod venni a harcot, kerüljenek mindig C-vitaminban bővelkedő zöldségek és gyümölcsök a tányérodra. Fogyassz paprikát és brokkolit, illetve petrezselymet és kivit, továbbá citromot és narancsot is. Szervezed garantáltan meg fogja hálálni!

3. Használj olívaolajat!

A folyékony aranynak is nevezett olívaolaj korántsem csak sütés-főzés közben jöhet rendkívül jól. Ugyanis külsőleg használva a pigmentfoltokat is halványíthatja, sokan pedig naptej helyett kifejezetten olívaolajjal kenik be a bőrüket, mielőtt a tűző napsütésre mennének. Mivel elősegíti a bőr szöveteinek regenerálódását, így növeli rugalmasságát is, mindezt úgy, hogy közben kellően puha marad a bőröd.

Naponta 1-2 alkalommal kend be bátran az arcod egy kis olívaolajjal, és akár néhány héten belül pozitív változást tapasztalhatsz. A legfontosabb, hogy este, lefekvés előtt mindig használj olívaolajat, amely éjszaka is szüntelenül végzi a jótékony munkáját. Reggel pedig csak mosd meg alaposan az arcod, és kövesd továbbra is a megszokott bőrápolási rutinod.

4. Próbáld ki az édesgyökér kivonatot!

Habár az elmúlt évtizedek során már sok gyógynövénnyel kapcsolatban felmerült, hogy pigmentfolt halványító hatással bír, de mind közül az édesgyökér kivonat a legbiztosabb választás. A hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozó édesgyökér ugyanis glabridin nevű aktív molekulát tartalmaz. Ez a molekula pedig halványítja a bőrt, hiszen csökkenti a Tyrosinase enzim (tirozináz) termelését, amely a pigmentet termelő sejtek aktivitásáért felelős.

TIPP: Mindenképpen válasz minőségi formulát, amely valóban magas édesgyökér kivonattal rendelkezik. Így szervezeted számára minden nap biztosíthatod a szükséges mennyiséget, és rövidebb időn belül halványíthatod a pigmentfoltokat.

5. Vesd be a pigmentfoltok elleni peptideket!

Az anti-aging világában egyre felkapottabbak a peptidek, amelyek nem mások, mint aminosavakból felépülő polimerek. Már a 20. század eleje óta ismert a létezésük, azonban a szépségipar csak a közelmúltban kezdte igazán kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket. Ezek a proteindarabkák az édesgyökér kivonathoz hasonlóan hátráltatják a tirozináz termelődését, továbbá az ún. MITF gén működését is, amely szintén fontos szerepet játszik a pigmentációban.

Sőt, a peptid tartalmú bőrápoló készítmények a melanin bőrfelszínen történő megjelenését is gátolják. Ez azért remek hír, mivel a pigmentfoltok keletkezéséért leginkább a magas melanin-szint okolható, így minél alacsonyabban tartod, annál kevesebb eséllyel alakulnak ki a kellemetlen foltok.

+1 Fordulj bőrgyógyászhoz!

Ha hosszú ideje küzdesz pigmentfoltokkal, és még a legdrágább készítmények sem hozzák el a várva várt eredményt, mindenképpen keress fel egy tapasztalt bőrgyógyászt. Így személyre szabott segítséget kaphatsz, és pontosan olyan hatóanyagokat tartalmazó krémeket és szérumokat használhatsz, amelyek hatni fognak a bőrödre.

Vedd fel a harcot a makacs pigmentfoltokkal szemben fenti tippjeink segítségével. Figyelj oda okozottan a fényvédelemre, és válassz olyan testápoló készítményeket, melyek hátráltatják a tirozináz és a melanin termelését. Így nemcsak halványíthatod a pigmentfoltokat, hanem akár meg is szabadulhatsz tőlük. Tegyél meg mindent bőröd egészsége érdekében, és az eredmények garantáltan jönni fognak!

2017. január 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek