Petefészekciszta – Mikor szükséges beavatkozás?

Petefészekciszta – Mikor szükséges beavatkozás?

Kapcsolódó tünetek:

Egy petefészekciszta nagysága pár millimétertől pár centiméterig terjedhet, az esetek többségében tünetmentes. Sok esetben egy rutinvizsgálat következtében derül rá fény. Leggyakrabban a menstruáció kezdete körül vagy a változókorban jelentkeznek, hiszen ekkor komoly hormonváltozások mennek végbe a szervezetben, melyek kedvezően hatnak a ciszták kialakulására.

Petefészekciszta – Tünetek

A legtöbb nő észre sem veszi, hogy petefészekcisztája van, de egyes esetekben tompa alhasi fájdalomra panaszkodnak. Ezek a típusú ciszták zavart okozhatnak a menstruációs ciklusban: felerősíthetik a vérzést vagy kimaradhat a menstruáció, de akár pecsételő vérzés is felléphet. Ezek a problémák abban az esetben fordulnak elő, ha a ciszta nemi hormonokat kezd el termelni, melyek serkentik a méhnyálkahártya növekedését. Ezen panaszokon kívül nyomást gyakorolhatnak a húgyhólyagra és a belekre, továbbá székrekedés vagy vizeletürítési problémák is jelentkezhetnek. Amennyiben megreped egy ciszta, hirtelen fájdalom jelentkezik, de ez a legtöbb esetben veszélytelen. A ciszta súlya továbbá befolyással lehet a petefészkek formájára, aminek következtében hirtelen intenzív, görcsös alhasi fájdalom jelentkezik, illetve émelygésre, hányásra és szapora pulzusra panaszkodnak az érintettek.

A petefészekciszta kezelése

A petefészekciszta kezelésének a szükségessége függ annak típusától és nagyságától. Amennyiben nem okoz tüneteket és nem túl nagy, akkor eleinte elegendő annak megfigyelése, méghozzá ultrahangos vizsgálatokkal és kitapintással. Néha azonban szükségessé válik hormontartalmú gyógyszeres kezelés, melynek hatására felszívódik a ciszta, míg egyes esetekben műtétileg kell azt eltávolítani. Gyógyszerek

A petefészek hormontermelését a fogamzásgátló tabletták csökkentik és így lassíthatják, vagy meg is akadályozhatják a ciszták növekedését. Endometriózis ciszta esetén ösztrogént csökkentő hormonkezelések jönnek szóba.

Műtéti beavatkozás

A legtöbb petefészek ciszta spontán felszívódik, így nincs szükség műtétre. Utóbbira akkor kerül sor, ha panaszok vagy komplikációk lépnek fel. A változókor után keletkezett vagy már hónapok óta jelenlévő ciszták esetén sem kerülhető el a műtéti beavatkozás.

Négy különböző eljárás létezik, melyek közül az orvos a ciszta mérete és kiváltó oka alapján választja ki a megfelelőt. A legtöbb esetben a laparoszkópiát javasolják, amely során meg tudják vizsgálni a cisztát, de akár el is tudják távolítani azt. Nagyméretű ciszták esetén ritkán nyitott hasi műtét is szükséges lehet.
2021. június 22.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek