5 hatásos módszer a menopauza kezelésére

A menopauza kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Kellemetlen, hirtelen jelentkező hőhullámok, menstruációs zavarok, fejfájás, a libidó hiánya: a változókor számos tünettel jelentkezik a nők életében. Szerencsére a menopauza kezelésére is létezik többféle megoldás, hogy egy kicsit könnyebben átvészelhető legyen ez az időszak.

 

Az alábbiakban átnézzük, hogy milyen biológiai folyamatok jelentik a menopauzát, valamint hogy milyen fázisai vannak. Ezután részletesen kitérünk majd arra is, hogy milyen módszerekkel lehet kezelni a jelenséget az életmódbeli változtatásoktól kezdve a gyógyszeres kezelésig.

Mi történik ilyenkor a testben?

A menopauza egy természetes biológiai folyamat a nőknél, ami a reproduktív képesség csökkenésével jár. Általában az ötvenes éveikben következik be, de a pontos kezdőpont egyénenként változhat. A menopauza azt a pontot jelöli, amikor egy nő menstruációs ciklusa véglegesen leáll, és többé már nem képes gyermeket foganni. Általában akkor mondható el, hogy egy nő hivatalosan menopauzában van, amikor egy éven keresztül nem tapasztal menstruációt.

A menopauza általában egy több lépésből álló folyamat, amelynek során a női test elkezd kevesebb petesejtet termelni, és a hormonális változások következtében a menstruációs ciklus is rendszertelenné válhat. Ez az időszak, amely a menopauza előtt bekövetkezik, általában a perimenopauza néven ismert, és a nők ilyenkor különféle tüneteket tapasztalhatnak. Ilyenek például a hőhullámok, az alvásproblémák, illetve a hangulatváltozások.

A menopauza természetes és szerves része a női test életciklusának. A petefészkekben termelődő ösztrogén és progeszteron hormonok szintje csökken, ami befolyásolja a test különféle funkcióit és okozhatja a menopauza jellegzetes tüneteit. Bár ezek a tünetek zavaróak lehetnek, az egészségügyi szakemberek általában számos kezelési lehetőséget kínálnak a tünetek enyhítésére és ezzel együtt a napi életminőség javítására.

Milyen fázisai vannak?

A klimaxnak három fázisa van, ahogy említettük, mindegyik más tünetekkel jelentkezik.

Első fázis

Az első szakasz a premenopauza, ami az utolsó havi vérzést megelőző időszak. Ezt a csökkenő sárgatesthormon-mennyiség, a tüszőrepedés elmaradása és a vérzészavarok jellemezik. Ilyenkor előfordulhat tartós vérzéskimaradás, amelyet fájdalmas, erős vérzések követhetnek. A szervezet ösztrogénterhelése megnő, ami olyan szövődmények kialakulását indíthatja el, mint az endometriózis, a miómák, valamint a vérszegénység.

Második fázis

A második szakasz a perimenopauza, amely az utolsó havi vérzést két évvel megelőző és két évvel követő időszak. Jellemzője a minimális progeszteron- és csökkenő ösztrogéntermelés. Ez utóbbi okozza a változókor legjellemzőbb tüneteit: a hőhullámokat, az izzadást, az érproblémákat, a szorongást és a hangulati ingadozásokat.

Harmadik fázis

A posztmenopauza időszakában mind a progeszteron-, mind az ösztrogéntermelés minimális. Az ösztrogénhiány koszorúér-betegségeket, érelmeszesedést, késői cukorbetegséget, inkontinenciát okozhat.

A menopauza kezelése: 5 módszer, ami beválhat

Az alábbiakban sorra vesszük, hogy melyek azok a tanácsok, amelyeket érdemes bevetni ebben az időszakban.

Hormonpótlás

Igaz, hogy hormonpótlással a tünetek nagy része megszüntethető, ám ez a módszer nagy elővigyázatosságot követel, mivel hosszú távon alkalmazva daganatok kialakulásához vezethet és igen komoly mellékhatásai lehetnek. Ráadásul a menopauza különböző szakaszaiban eltérő hormonok szedésére van szükség és egyéni különbségek is mutatkoznak, így egyáltalán nem biztos, hogy ami másnak bevált, nekünk is megfelel.

Nagyon fontos tehát hogy csak akkor és csak olyan módon próbálkozzunk ezzel a megoldással, amikor és amit az orvosunk javasol! A menopauza gyógyszer szedése alatt pedig érdemes végig konzultálni is vele, szükség szerint alakítani a szedett hormonok arányán.

Kiegyensúlyozott étrend

A kiegyensúlyozott étrend, ezen belül is a kalcium- és D-vitamin-tartalmú élelmiszerek pozitív hatással van a hormonokra. Fontos a jó emésztés támogatása, valamint az anyagcsere lassulásának megakadályozása a kalóriamennyiség csökkentésével. Ehhez remek alapot nyújt a rostdús gyümölcsök, a zöldségek és a sovány tejtermékek rendszeres fogyasztása.

Túl gyakori menzesz vagy erős vérzés esetén vérszegénység léphet fel, ilyen esetben olyan vastartalmú és fehérjedús ételekkel táplálhatjuk a szervezetünket, mint például a shiitake gomba, a fafülgomba, a sertésmáj, az angyalgyökér, a babfélék és a magas C-vitamin-tartalmú zöldségek, illetve gyümölcsök.

A dió és a különböző magvak gondoskodnak a szervezet E-vitamin és kalciumellátásáról, az olajos halak omega-3 zsírsav-tartalma csökkenti a szívinfarktus esélyét és a hőhullámok gyakoriságát. A szója és a lenmag rendkívül gazdag természetes ösztrogénben, a hüvelyesek pedig fitokémiai anyagokkal segítenek normalizálni a hormonszintet a női szervezetben. A gabonafélék nagy mennyiségű cinket és magnéziumot tartalmaznak, a tejtermékek pedig magas vitamin- és vastartalmuk miatt hatékony fáradtságűzők, így egész napra vitalitást adnak.

Kerüljük ugyanakkor a feldolgozott ételeket, a túl sok cukrot és telített zsírokat tartalmazó ételeket. Fontos az is, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, különösen víz formájában. Mindenekelőtt pedig tartsuk szem előtt: az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a menopauza tüneteinek kezelésében és enyhítésében.

Természetes hormonpótlás

Bizonyos növények olyan biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, amelynek kémiai szerkezete megegyezik a női hormonokéval. Ez a kémiai anyag megtalálható bizonyos babfélékben, gabonafélékben, zöldség- és gyümölcsfélékben: a szójabab, a búza, a fekete szójabab, a napraforgómag, a körte, illetve a vöröshagyma is hasznos ilyen szempontból. Mind közül talán a szójabab a legismertebb, amely a női hormonhoz hasonló természetes anyagot, isoflavonoidot tartalmaz, ami alternatívát jelenthet a hiányzó hormonmennyiség pótlására. Ugyancsak jótékony hatásáról ismert a méhpempő, amely 12 hétig fogyasztva csökkenti a klimaxos tüneteket.

Rendszeres testmozgás

A helyes táplálkozás mellett a rendszeres sportolással tehetünk legtöbbet a menopauza tüneteinek enyhítéséért. Az úszás, a kocogás, a biciklizés legyen mindennapjaink szerves része, de ha ezeket a mozgásformákat nem kedveljük, kipróbálhatjuk a hastáncot vagy az intimtornát, melyeknek köztudottan jó hatása van a kismedence szerveire és a hormonháztartásra.

Stresszkezelés és relaxációs technikák

A stressz csökkentése és a relaxációs technikák gyakorlása segíthet enyhíteni a menopauza tüneteit, például a hőhullámokat és az alvásproblémákat. A meditáció, a jóga, a légzőgyakorlatok és a progresszív izomlazítás mind hatékony módszerek lehetnek arra, hogy a test és az elme megnyugodjon, mi pedig egyensúlyba kerüljünk.

Nem kell tehát, hogy a menopauza a nők életminőségének romlásával járjon. Az említett öt módszer közül bármelyik – vagy ezek kombinációja – segíthet enyhíteni a kellemetlen tüneteket és lehetővé teszi a kényelmesebb átmenetet ebben az életszakaszban. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden nő egyedi, és ami egyiknek működik, az másiknak nem biztos, hogy hatékony lesz. Ezért mindig konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt bármilyen kezelési módszert vagy kiegészítőt alkalmaznánk a menopauza tüneteinek kezelésére.

 

Amint pedig tudjuk, hogy pontosan milyen menopauza gyógyszerre, vitaminra vagy más kiegészítőre lenne szükségünk, keressük fel a BENU webáruházát, ahol számos készítményt megtalálunk, ami segíthet!

2024. május 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek