Rendszertelen menstruáció – Mi állhat a háttérben?

Rendszertelen menstruáció – Mi állhat a háttérben?

Kapcsolódó tünetek:

Abban az esetben beszélünk rendszertelen menstruációról, ha nem szabályos időközönként jelentkezik a havi vérzés. Általánosságban elmondható, hogy egy ciklus 26-32 napig tart, a menstruáció pedig 5- 7 napig. Amennyiben ettől eltér a havi vérzés, akkor beszélünk menstruációs zavarról.

Rendszertelen menstruáció lehetséges okai

Serdülőkor, illetve változókor A hormonális egyensúly felborulása következtében nagyon gyakori jelenség a rendszertelen ciklus ezekben az életszakaszokban. Krónikus petevezeték- és petefészekgyulladás Ennek a betegségnek az egyik tünete a rendszertelen menstruáció, de a változó erősségű alhasi fájdalmak is erre utalhatnak. Többek közt abban az esetben alakul ki krónikus petevezeték- és petefészekgyulladás, ha az akut formáját nem sikerült sikeresen kezelni. Vetélések Többszöri vetélés következtében rendszertelenné, sőt, ritkábbá válhat a havi vérzés, melyet vajúdásszerű fájdalmak kísérhetnek. Policisztás ovárium szindróma (PCOS) Erre a betegségre utalhat a túlsúly, a rendszertelen havi vérzés és a túlzott szőrnövekedés. A PCOS során egy vastag bevonat keletkezik a petefészken, aminek következtében nem tudnak kilökődni a petesejtek, majd a meg nem repedt tüszők maradványaiból ciszták alakulnak ki. A hormonháztartást befolyásoló tényezők A havi vérzést a hormonháztartás irányítja, amire nagy befolyással van a stressz, a helytelen étkezés, a dohányzás, a versenyszerű sport, de még az időeltolódás is. Amennyiben felborul ennek az egyensúlya, számos menstruációs zavar jelentkezhet, melyek közé a rendszertelen ciklust is soroljuk. Az alultápláltság, a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése szintén felboríthatják a hormonháztartást, így ezek is okozhatnak rendszertelen menstruációt.

Mikor menjünk orvoshoz?

Mivel a rendszertelen ciklus számos betegség tünete lehet – például petefészek ciszta, méhnyakrák, mióma vagy petefészekrák –, ajánlott egy orvos felkeresése. Tehát, ha az alábbiakat tapasztaljuk magunkon, akkor azonnal kérjünk orvosi segítséget:
  • A szabályos menstruáció hirtelen rendszertelenné válik.
  • A rendszertelen menstruáció ritka vérzésekkel és vajúdásszerű fájdalommal jelentkezik.
  • A rendszertelen menstruáció változó mértékű fájdalommal jelentkezik.
  • A rendszertelen menstruáció ritka vérzésekkel, túlzott szőrnövekedéssel és súlygyarapodással jelentkezik.
  • A rendszertelen menstruáció hirtelen jelentkező súlygyarapodással vagy súlyvesztéssel jár.
  • A menstruáció hirtelen, ok nélkül kimarad.
  • Pecsételő vérzés jelentkezik.
2021. január 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek