Orrpolipok

2014. augusztus 21.

Kapcsolódó tünetek:

orrdugulás

A népesség mintegy 1-4 százalékánál megfigyelhető.

Az orrpolipok az orrüregek belső felszínét borító nyálkahártya kitüremkedései, kóros növevényei, melyek az érintett üregeket beszűkítve, vagy akár azokat teljesen elzárva okoznak változatos panaszokat.

Statisztikai adatok alapján elmondható, hogy a népesség mintegy 1-4 százalékánál megfigyelhető az orrpolipok kialakulása, sőt: bizonyos becslések ennél jóval merészebb adatokat is állítanak (10-15-20 százalék; bár ezen esetek zömét valószínűleg a panaszt nem, vagy csak minimális mértékben okozó formák teszik ki). Megjelenhet mind felnőtt, mind gyermekkorban, a kutatási adatok szerint férfiaknál valamivel gyakrabban fordulnak elő.aorrp301

Kialakulásuk hátterében többféle tényező kóroki szerepe ismert, mind közül talán a legfontosabb a nyálkahártya tartós, elhúzódó, heteken át tartó gyulladása. Ebből a szempontból érhető, hogy a fel nem ismert, illetve kezelés nélkül hagyott légúti allergiás megbetegedésben szenvedőknél előbb-utóbb orrpolip alakulhat ki. Ezen túlmenően, a levegőben keringő szennyező anyagok, örökletes hajlam, anatómiai eltérések egyaránt képezhetik egy-egy polip kialakulásának táptalaját.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray 10ml

    Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orr...

    <p>Az Otrivin Menthol az orrnyálkahártya kezelésére alkalmas érszűkítő hatású készítmény, amely gyorsan megszünteti az orrdugulást. Az orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő hatóanyaga mellett hűsítő mentol és eukaliptusz aromapárát is tartalmaz.</p>

    2 599 Ft

Maga az orrpolip egy fokozatosan növekvő, szürkésfehér színű, kissé kocsonyásabb állagú szövetmassza, mely a lokalizációjától (és persze, a méreteitől) függően okozhat panaszokat. A kisebb polipok sokáig rejtve maradhatnak, esetenként csak mint véletlen vizsgálati „mellékleletek” kerülnek felismerésre. Ahogy azonban növekednek, és egyre jobban kitöltik az orrüreget, gátolt orrlégzést, orrhangot, gyakori tompa fejfájást, alvás közbeni apnoet (légzéskimaradás) és horkolást is okozhatnak. Gyakran szövődhet a szaglás és az ízérzékelés romlásával, felülfertőződései miatt légúti infekciókkal, bőséges purulens (gennyes) orrváladékozással (mely nagyobb mértékben a hátsó garatfal felé, és nem az orrnyíláson át a külvilág felé ürül).

A diagnózisalkotás rendszerint a fül-orr-gégész szakorvosok feladata: rendszerint elegendő hozzá az orrjáratok tükörrel történő megtekintése. A komolyabb eseteknél képalkotó vizsgálatok (CT, MRI) segíthetnek a polip helyének, nagyságának pontos felderítésében, és persze, ezáltal a megfelelő terápia kiválasztásában is.

A kezelés menete több tényező függvénye: a leghatásosabb természetesen az oki terápia, emellett, nem túl nagy polipok esetén szteroid tartalmú orrcseppek kerülhetnek bevetésre. Ezt – szükség esetén – belsődleges szteroid kúrával is kiegészíthetik. Amennyiben ez a módszer eredménytelen, vagy a polip eleve túlságosan nagy méretű, annak műtéti úton történő eltávolítása javasolható, melyet általában rövid altatásban, vagy kábításban, endoszkópos úton végeznek. Műtét után – a polip visszanövekedésének megakadályozása céljából – rendszeres kontorllvizsgálatokon kell megjelenni, és szükség esetén gyógyszeres kezelést indítani.

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!