Orrcseppek, orrspray

2013. június 17.

Mivel az allergia népbetegségnek számít, sok készítmény áll rendelkezésre a kellemetlen tünetek enyhítésére, ezek közül mutatjuk be az orrcseppeket, orrsprayt.

Bár az allergia számos formában (légúti-, bőr-, emésztőrendszeri panaszok) jelentkezhet, függve többek közt a kiváltó tényezőtől, nagy általánosságban elmondható, hogy mindezek közül a légúti tünetek (tüsszögés, torokkaparás érzés, színtelen, vizes orrfolyás, esetleg könnyezés, szemviszketés) viszik a prímet.

A panaszok jelentkezhetnek szezonálisan, vagy folyamatosan; míg előbbiek esetén a kiváltó tényező szinte mindig valamilyen növényi komponens (pollenek), utóbbiak esetén gondolhatunk poratkára, mellettünk élő állatok szőrére, vagy a lakásunkban megtelepedett penészgombák kóroki szerepére.

virag301

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Éppen ezért, elhúzódó, több héten át tartó panaszok esetén mindenképpen érdemes egy frissen kialakult allergiás megbetegedésre is gondolnunk, és nem árt alapos kivizsgálásnak alávetni magunkat, melynek során a tüneteket kiváltó ágens azonosítására is sor kerülhet.

A vérminták levétele, vagy bőrtesztek elvégzése után orvosunk a tünetek enyhítését célzó szereket fog javasolni, többek között orrcseppeket, amelyek közül több vény nélkül is elérhető. Ez utóbbiakat sokan kipróbálják még a szakorvos felkeresése előtt, s éppen hatékonyságuk az, ami a megbetegedés fennállását igazolja. Azt azonban fontos tudni, hogy a tervezett kivizsgálás előtt legalább 2 hétig semmiféle allergia-ellenes szert nem érdemes a szervezetbe juttatni (orrcseppeket sem), mert az elvégzendő tesztek eredményeit módosíthatja.

Az orrfolyás, orrdugulás kellemetlen tüneteire orrcseppek, orrspray-k használhatók, melyek hatóanyagai többek közt az orrnyálkahártya duzzanatát hivatottak csökkenteni, ezáltal biztosítanak szabad levegőáramlást a légutakban. Az orrspray-k előnye az orrcseppekkel szemben, hogy nem csupán a becseppentés helyén képes hatást kifejteni, hanem beporlasztva a mikro-cseppek távolabbi nyálkahártya-felületre is eljuthatnak.

Az orrcseppek, orrspray-ek azonban tartós, hónapokon át történő használatra nem alkalmasak, mert sok esetben hozzászokást, esetleg a nyálkahártya száradását, sorvadását idézhetik elő. Éppen ezért a hosszabb távú orrcsepp és orrspray alkalmazásról mindig érdemes szakorvos, vagy gyógyszerész tanácsát kikérni, ők az esetlegesen még szóba jövő készítményekről is tudnak felvilágosítást adni.

A szemviszketés, könnyezés mérséklésére szintén léteznek speciális összetételű, esetleg vény nélkül is elérhető szemcseppek, használatukról érdemes minden esetben a patikusok véleményét, tanácsát kikérni.

Súlyosabb allergiás tünetek fennállása esetén szükség lehet úgynevezett belsőleges szerek, tabletták (gyermekek esetén cseppek) használatára. Amennyiben egy-kéthetes kúránál hosszabb kezelésre van szükségünk, ne habozzunk segítséget kérni. Az általunk választott, vény nélkül elérhető készítmény ugyanis nem biztos, hogy számunkra a legoptimálisabb szer, s orvosi felügyelet nélküli tartós szedése során esetleges mellékhatások is kialakulhatnak.

A 7 legjobb természetes antihisztamin

A 7 legjobb természetes antihisztamin

A hisztamin egy olyan fehérje, mely allergiás reakciókat válthat ki. Egyik legismertebb ellenszere az ún. antihisztamin, amit gyógyszerek formájában vagy az alábbi élelmiszerek fogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe.

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.