Orrcseppek, orrspray

2013. június 17.

Mivel az allergia népbetegségnek számít, sok készítmény áll rendelkezésre a kellemetlen tünetek enyhítésére, ezek közül mutatjuk be az orrcseppeket, orrsprayt.

Bár az allergia számos formában (légúti-, bőr-, emésztőrendszeri panaszok) jelentkezhet, függve többek közt a kiváltó tényezőtől, nagy általánosságban elmondható, hogy mindezek közül a légúti tünetek (tüsszögés, torokkaparás érzés, színtelen, vizes orrfolyás, esetleg könnyezés, szemviszketés) viszik a prímet.

A panaszok jelentkezhetnek szezonálisan, vagy folyamatosan; míg előbbiek esetén a kiváltó tényező szinte mindig valamilyen növényi komponens (pollenek), utóbbiak esetén gondolhatunk poratkára, mellettünk élő állatok szőrére, vagy a lakásunkban megtelepedett penészgombák kóroki szerepére.

virag301

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Éppen ezért, elhúzódó, több héten át tartó panaszok esetén mindenképpen érdemes egy frissen kialakult allergiás megbetegedésre is gondolnunk, és nem árt alapos kivizsgálásnak alávetni magunkat, melynek során a tüneteket kiváltó ágens azonosítására is sor kerülhet.

A vérminták levétele, vagy bőrtesztek elvégzése után orvosunk a tünetek enyhítését célzó szereket fog javasolni, többek között orrcseppeket, amelyek közül több vény nélkül is elérhető. Ez utóbbiakat sokan kipróbálják még a szakorvos felkeresése előtt, s éppen hatékonyságuk az, ami a megbetegedés fennállását igazolja. Azt azonban fontos tudni, hogy a tervezett kivizsgálás előtt legalább 2 hétig semmiféle allergia-ellenes szert nem érdemes a szervezetbe juttatni (orrcseppeket sem), mert az elvégzendő tesztek eredményeit módosíthatja.

Az orrfolyás, orrdugulás kellemetlen tüneteire orrcseppek, orrspray-k használhatók, melyek hatóanyagai többek közt az orrnyálkahártya duzzanatát hivatottak csökkenteni, ezáltal biztosítanak szabad levegőáramlást a légutakban. Az orrspray-k előnye az orrcseppekkel szemben, hogy nem csupán a becseppentés helyén képes hatást kifejteni, hanem beporlasztva a mikro-cseppek távolabbi nyálkahártya-felületre is eljuthatnak.

Az orrcseppek, orrspray-ek azonban tartós, hónapokon át történő használatra nem alkalmasak, mert sok esetben hozzászokást, esetleg a nyálkahártya száradását, sorvadását idézhetik elő. Éppen ezért a hosszabb távú orrcsepp és orrspray alkalmazásról mindig érdemes szakorvos, vagy gyógyszerész tanácsát kikérni, ők az esetlegesen még szóba jövő készítményekről is tudnak felvilágosítást adni.

A szemviszketés, könnyezés mérséklésére szintén léteznek speciális összetételű, esetleg vény nélkül is elérhető szemcseppek, használatukról érdemes minden esetben a patikusok véleményét, tanácsát kikérni.

Súlyosabb allergiás tünetek fennállása esetén szükség lehet úgynevezett belsőleges szerek, tabletták (gyermekek esetén cseppek) használatára. Amennyiben egy-kéthetes kúránál hosszabb kezelésre van szükségünk, ne habozzunk segítséget kérni. Az általunk választott, vény nélkül elérhető készítmény ugyanis nem biztos, hogy számunkra a legoptimálisabb szer, s orvosi felügyelet nélküli tartós szedése során esetleges mellékhatások is kialakulhatnak.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.

Krónikus csalánkiütés és kezelése

Krónikus csalánkiütés és kezelése

A csalánkiütés, vagy más néven urticaria jelenleg a lakosság közel 20 százalékát érintő allergiás bőrbetegség. A csalánkiütés oka a hisztamin felszabadulása a bőrben.