Örökölhető-e a cukorbetegség?

örökölhető a cukorbetegség

Kapcsolódó tünetek:

Az 1-es típusú cukorbetegség örökletes?

Az 1-es típusú cukorbetegség krónikus autoimmun betegség, és általában már gyermekkorban diagnosztizálják. Gyakran nevezik fiatalkori cukorbetegségnek is emiatt, és az állapot legtöbb esetben egész életen át tartó marad. Eddig az orvosok úgy vélték, hogy az 1-es típusú cukorbetegség teljesen genetikai eredetű betegség. Az újabb vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a gyermeknek 3 %-kal nagyobb az esélye  a betegségre, ha az anyja szenved ebben a betegségben, 5%-kal nő az esélye ha az apja és 8%-kal ha valamelyik testvére szenved az 1-es számú diabéteszben. Következésképpen a kutatók most úgy vélik, hogy valami más, környezeti hatás is kiválthatja az 1-es számú cukorbetegséget.

Néhány kockázati tényező:

  • Hideg időjárás. Télen gyakrabban alakul ki az 1-es típusú cukorbetegség, mint nyáron. Maga betegség is gyakoribb a hideg éghajlatú területeken.
  • Vírusok. A kutatók szerint egyes vírusok aktiválhatják az 1-es típusú cukorbetegséget azokban az emberekben, akik egyébként hajlamosak rá. A kanyaró, a mumpsz, a coxsackie B vírus és a rotavírus az 1-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódhat, mint kiváltó betegség.
A kutatás azt mutatta, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknek évekig autoimmun antitestjei várakoznak a vérükben, mielőtt tüneteket mutatnának. Ennek eredményeképpen a betegség később is kialakulhat, mint ahogy az autoimmun antitest aktiválódik valamilyen külső hatásra a szervezetben.

A 2-es típusú cukorbetegség örökletes?

A 2-es típusú cukorbetegség kockázata nagymértékben nő ha család kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség szerepel. A 2-es típusú cukorbetegség a betegség gyakoribb formája, az esetek 90% -át teszi ki az egész világon. Az 1-es típusú cukorbetegséghez hasonlóan a 2-es típusú cukorbetegség legalább részben örökletes. Azok a betegek akiknek a családja a betegségben szenved, jelentősen nagyobb valószínűséggel szenvednek majd cukorbetegségben.

A 2-es típusú cukorbetegség számos életstílus-tényezőhöz kapcsolódik, beleértve az elhízást is. Egy vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 73 százaléka mérsékelt vagy magas kockázati tényezőkkel rendelkezik (tehát a családban előfordult elhízás, vagy cukorbetegség), miközben csak 40 százalékuk volt elhízott. Ez a megállapítás arra enged következtetni, hogy a genetika - legalábbis ebben a vizsgálati csoportban - elhízás esetén tovább növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Amikor az elhízás és a családi kórtörténet is jelen voltak, azokban az esetekben a cukorbetegség kockázata jelentősen megnőtt. Ez nem jelenti azt, hogy a 2-es típusú cukorbetegség tisztán örökletes. Nem jelenti azt sem, hogy  az alacsony genetikai kockázati tényezők biztosítják a betegség kialakulásának elkerülését.

Néhány kockázati tényező:

  • Túlsúly vagy kóros elhízottság.
  • Ülőmunka, mozgásszegény életmód. A rendszeres mozgás ugyanis segít a vércukorszint csökkentésében.
  • Helytelen táplálkozás, a magas szénhidrát, alacsony rosttartalmú ételek fogyasztása.
  • A terhességi cukorbetegség a kórtörténetben.
  • Bizonyos népességcsoportba tartozás. Például a latin-amerikaiak körében 2-3-szor nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
  • A 2-es típusú cukorbetegség kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, így a 45 évnél idősebbek fokozott kockázattal néznek szembe, különösen, ha más kockázati tényező is jelen van az életükben.
2018. február 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek