Napi 15 perc séta 10 jótékony hatása

Napi 15 perc séta 10 jótékony hatása

Kapcsolódó tünetek:

A rendszeres sétának több előnye is van, kutatások alapján pedig már elég napi 15-20 perc mozgás ahhoz, hogy az alábbi 10 kedvező hatást elérhessük.
  • Erősítés a szívnek
Kimutatások szerint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében a rendszeres sétának legalább akkora szerepe van, mint a futásnak vagy bármilyen aktív testmozgásnak, hiszen már a kis intenzitású mozgásfajták is segítik ideális szintre hozni a vérnyomást, és csökkentik a koleszterinszintet. Ezek pedig jelentősen hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez.
  • Megnövelt tüdőkapacitás
A napi sétával az izmainkat átmozgatjuk, melyeknek szükségük van a megfelelő oxigénbevitelre. A rendszeres mozgás ennek megfelelően megdolgoztatja a tüdőnket, melynek hosszú távon jelentősen javul a kapacitása, illetve több oxigént is tud juttatni az izmoknak, szerveknek.
  • Megerősödött csontok
A napi 15 perc séta megnöveli a csontsűrűséget, ami jelentősen csökkenti több betegség kialakulásának esélyét is.  A séta az ízületek egészségére is pozitív hatással van. Kutatások szerint naponta legalább 30 perc sétával az ízületi gyulladások ellen is sokat tehetünk.
  • Testsúly csökkentése
A testsúly csökkentéséhez és az izmok erősítéséhez is hozzájárulhat a napi rendszerességű séta. A napi mozgás különösen jól edzi a testtartásunkért felelős, úgynevezett tónusos izmokat, mint a törzs vagy a láb izmait.
  • Jobb látás
Sokaknak lehet meglepő, de a séta még a látásunknak is jót tehet, például csökkenti a zöldhályog kialakulásának esélyét. A monitor előtt, ülő munkát végző emberek szemének, illetve azoknak, akiknek a szeme állandóan közelre fókuszál, jót tehet, hogy séta közben több inger is éri a szemüket. A szem izmai ilyenkor folyamatosan mozognak, hiszen egyszerre kell a távolban történő eseményekre, illetve a közvetlen környezetre is figyelnünk.
  • Cukorbetegség megelőzése
A sétának még a futásnál is komolyabb szerepe van a cukorbetegség megelőzésében. Mindkét mozgásforma növeli a szervezetben a glükóztoleranciát, ami azt mutatja, hogy a sejtek milyen arányban képesek felhasználni a vércukrot. A cukorbetegség elkerülése a jobb testi erőnléttel, illetve az egészségesebb életmóddal is összefügg.
  • Asztmás roham mérséklése
Séta során a mozgásunk kevésbé irritálja a légcsatornáinkat, mint a nagyobb intenzitást igénylő sportok során, ezért különösen ajánlott a gyaloglás az asztmás betegeknek.
  • Jobb alvás
Az esti séta jelentősen javítja az alvás minőségét, ami pedig az egészség megőrzésének egyik legfontosabb alapja.
  • Növekedő kreativitás
A séta egyik legnagyobb előnye, hogy oxigént pumpálhatunk közben az agynak, mellyel javul a problémamegoldó képességünk, valamint nő a kreativitásunk is.
  • Elégedettség
Már napi 15 perc séta is elég ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat testileg és szellemileg egyaránt. A testünk erősödik, miközben a szerveink jobban funkcionálnak.
2019. november 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek