Napallergia

2016. október 26.

Vegyük figyelembe a bőrtípusunkat és mértékkel napozzunk!

 

Egyre többen panaszkodnak, hogy már az első napsugarak napallergia301feltűnése után képtelenek a napra menni védőkrémek használata nélkül, különben kiütések jelennek meg a bőrön. Sajnos sokan éppen a napozókrémekre lesznek allergiásak.

A betegség kialakulásának hátterében örökletes tényezők (bőrtípus, szeplők, anyajegyek száma) állhatnak. A kozmetikumok zöme fényérzékenyítő anyagot tartalmaz, amely foltos pigmentképződéshez vezethet. Bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátlók, antibiotikumok) és a napsugárzás együttes hatása fokozhatja a bőr fényérzékenységét.

A pontos kiváltó ok nem ismert, de az UV-B sugárzás mellett az UV-A sugárzásnak is feltételezhetően nagy szerepe van. A napallergiáról (urticaria e solare) akkor beszélünk, ha a kiütések nem csak a napfénynek kitett helyeken lépnek fel, hanem a ruha alatt is.

Milyen tünetek lehetnek?

A tünetei változatosak lehetnek: a csalánkiütésektől, a piros foltokon át akár pattanások is felléphetnek. Rövid fényhatást követően is apró kiütések jelennek meg a fénynek leginkább kitett részeken, de valódi allergia esetén az egész testen. Gyakran a bőr felhólyagosodik, viszket, ég. A bőr megnyugvása után a tünetek elmúlnak.

Sajnos visszamaradhat bizonyos fokú foltos bőrelváltozás. A tünetek sokszor összetéveszthetőek a leégéssel, amelytől csak abban különbözik, hogy ezt a folyamatot nem követi hámlás, illetve többször kiújul és évekig visszatérhet. Egy biztos: a napfény káros sugarai ellen így is úgy is fontos védekezni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mit tehetünk megelőzésként?

A megelőzés elég nehéz, mivel a panasz kialakulásának okai még nem tisztázottak, ennek ellenére érdemes betartani az alapvető szabályokat:

  • Kerülni kell a déli forróságot;
  • érdemes délelőtt 10-től délután 4-ig árnyékba vonulni;
  • mindig használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet;
  • tisztázni kell, milyen anyagokra vagyunk érzékenyek.

Érdemes 30 vagy annál nagyobb faktorszámú fényvédő krémet használni, ezzel csökkenthető az allergia kialakulásának esélye. Gyógyszerszedés esetén tájékozódni kell arról, hogy az adott készítmény tartalmaz-e fényérzékenyítő anyagot, amely mellett tilos a napozás.

Segíthet, ha minél kevesebb testrészünket éri a napfény, manapság már lehetőség van beszerezni UV-szűrő anyagból készült fürdőruhát is. A viszketés ellen antihisztamin tartalmú kenőcs használata javasolt.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a tünetek a különböző készítmények hatására sem csökkennek, szükségesek bizonyos kezelések is. Hatékony kezelés érdekében bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.