Mozgás túlsúllyal – Így kezdjen neki!

2017. március 11.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A fogyás elősegítésében a megfelelő diéta mellett kiemelt szerepe van a rendszeres, személyre szabott mozgásnak, ami nem csupán a súlyfelesleg leadására kínál megoldást, de a túlsúlyból adódó egészségi problémák gyógyítására is alkalmas.

Kérjen szakmai segítséget!

A legtöbben hirtelen ötlettől vezérelve, a kelleténél nagyobb intenzitással és súlyokkal kezdenek neki az edzéseknek, ami nemcsak megnöveli a sérülésveszélyt, de a fogyást is hátráltatja. Sokan ugyanis nem tudják, hogy a testsúlycsökkentés szempontjából a mozgásmennyiség fontosabb, mint a mozgásintenzitás. Ráadásul túlsúly esetén a szervezet már alapból le van terhelve, ezért fontos, hogy ha jelentős túlsúlya van, amit le szeretne adni, forduljon személyi edzőhöz ahelyett, hogy magától kezdene neki az életmódváltásnak.

Első lépés: Vizsgáltassa ki magát!

A túlsúly bizony több egészségügyi problémát von maga után, ezért még a sportos életmód megkezdése előtt vizsgáltassa ki magát, hiszen egyrészt nem mindegy, milyen egészségi állapotban vág neki a mozgásnak, valamint az edző számára is hasznos információkkal szolgálhat. Ugyanis más típusú mozgásprogram és odafigyelés szükséges magas vérnyomás, cukorbetegség vagy kardiovaszkuláris betegségek esetén.

Második lépés: állapotfelmérés

Még mielőtt bárki is rendszeres mozgásra adná a fejét, érdemes azt megelőzően egy állapotfelmérésen részt venni. Ez a túlsúllyal rendelkezők esetében kiemelten fontos, hiszen egy ilyen vizsgálat alkalmával lehet csak tisztába kerülni a pontos és részletes egyéni paraméterekkel (zsigeri zsír aránya, fittségi állapot, keringési rendszer erőssége, izomerő). Ezek ismeretének azon túl, hogy a személyre szabott mozgásprogram összeállításában van nagy szerepe, az utánkövetésben, a fejlődés mértékének megállapításában van jelentősége.

Fő a fokozatosság!

A nagyobb súlyfelesleggel rendelkezőknek fokozott óvatossággal szabad mozogniuk a rosszullét elkerülésé érdekében, valamint az esetleges sérülésveszély miatt. Ennek oka, hogy a túlsúlyosak erőnléte és állóképessége sem megfelelő, ráadásul a zsírfelesleg már önmagában is extra terhet ró a szívre, az ízületekre és az egész keringési rendszerre. Éppen ezért érdemes személyi edző segítségét kérni, aki olyan fokozatos terhelésű edzéstervet állít össze, melynek betartásával nem fog lesérülni.

Ajánlott és nem ajánlott mozgásformák

Túlsúly esetén nem ajánlott a kocogás, mivel amellett, hogy túlterheli a térdízületet, ami sérüléshez, ízületi problémákhoz vezethet, túl fárasztó is, és hirtelen túl magasra emelheti a pulzusszámot. Helyette a kerékpár sokkal praktikusabb. A fogyásban a súlyzós edzéseknek is nagy szerepük van, mivel izomépítéssel a szervezet kalória-felhasználása és zsírégető képessége is nő. A kardio és súlyzós edzések váltogatásával csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség, a csontritkulás, a daganatos megbetegedések, az elhízás kialakulásának kockázata. A rendszeres, változatos mozgás a testi folyamatok befolyásolásán felül oldja a stresszt, emellett a szellemi funkciókat is javítja. Fokozza továbbá az ízületek stabilitását, gyorsítja az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást, valamint javítja a testtartást is.

élelmiszer függőség

Élelmiszer-függőség

Az élelmiszer-függőségről keveset beszélünk, pedig ez is egy létező dolog, ami evési rohamokhoz és általában súlyos elhízáshoz is vezet. Viszont jó hír, hogy odafigyeléssel kezelhető.

fogyókúra c-vitaminnal

Így segít a C-vitamin a fogyásban

Ha C-vitaminban gazdag ételeket fogyaszt, már a nap elején is, azzal felgyorsítja anyagcseréjét és így a fogyókúra C-vitaminnal sikeres lehet.

Túl kevés vagy túl sok – Számít, mennyit alszunk!

Túl kevés vagy túl sok – Számít, mennyit alszunk!

Legtöbbször vagy túl sokat alszunk vagy túl keveset. Általábban utóbbi a jellemző. Pedig az alvás mennyisége kimondhatatlanul fontos.

Ezek a leggyakoribb függőségek

Szinte bármi képes függőséget okozni, legyen az étel, ital, tevékenység, vagy bármi más. Léteznek fizikai és szellemi függőségek, és sajnos mindkét kategória nagyon veszélyes lehet.

Kevés szabadidő? Így mozogjon eleget a mindennapokban!

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy rendszeres mozgással is karban tartsuk a testünket. Ez nem csak megjelenésünk miatt lehet fontos, hanem sokféle betegség és mozgásszervi probléma megelőzésének szempontjából is elengedhetetlen. De mit tegyünk, ha alig akad időnk rá? Olyan tippeket gyűjtöttünk, melyek segítségével belecsempészhetjük a mozgást mindennapjainkba.

Összes cikk Életmód témában