Mozgás túlsúllyal - Így kezdjen neki!

Mozgás túlsúllyal - Így kezdjen neki!

Kapcsolódó tünetek:

Kérjen szakmai segítséget!

A legtöbben hirtelen ötlettől vezérelve, a kelleténél nagyobb intenzitással és súlyokkal kezdenek neki az edzéseknek, ami nemcsak megnöveli a sérülésveszélyt, de a fogyást is hátráltatja. Sokan ugyanis nem tudják, hogy a testsúlycsökkentés szempontjából a mozgásmennyiség fontosabb, mint a mozgásintenzitás. Ráadásul túlsúly esetén a szervezet már alapból le van terhelve, ezért fontos, hogy ha jelentős túlsúlya van, amit le szeretne adni, forduljon személyi edzőhöz ahelyett, hogy magától kezdene neki az életmódváltásnak.

Első lépés: Vizsgáltassa ki magát!

A túlsúly bizony több egészségügyi problémát von maga után, ezért még a sportos életmód megkezdése előtt vizsgáltassa ki magát, hiszen egyrészt nem mindegy, milyen egészségi állapotban vág neki a mozgásnak, valamint az edző számára is hasznos információkkal szolgálhat. Ugyanis más típusú mozgásprogram és odafigyelés szükséges magas vérnyomás, cukorbetegség vagy kardiovaszkuláris betegségek esetén.

Második lépés: állapotfelmérés

Még mielőtt bárki is rendszeres mozgásra adná a fejét, érdemes azt megelőzően egy állapotfelmérésen részt venni. Ez a túlsúllyal rendelkezők esetében kiemelten fontos, hiszen egy ilyen vizsgálat alkalmával lehet csak tisztába kerülni a pontos és részletes egyéni paraméterekkel (zsigeri zsír aránya, fittségi állapot, keringési rendszer erőssége, izomerő). Ezek ismeretének azon túl, hogy a személyre szabott mozgásprogram összeállításában van nagy szerepe, az utánkövetésben, a fejlődés mértékének megállapításában van jelentősége.

Fő a fokozatosság!

A nagyobb súlyfelesleggel rendelkezőknek fokozott óvatossággal szabad mozogniuk a rosszullét elkerülésé érdekében, valamint az esetleges sérülésveszély miatt. Ennek oka, hogy a túlsúlyosak erőnléte és állóképessége sem megfelelő, ráadásul a zsírfelesleg már önmagában is extra terhet ró a szívre, az ízületekre és az egész keringési rendszerre. Éppen ezért érdemes személyi edző segítségét kérni, aki olyan fokozatos terhelésű edzéstervet állít össze, melynek betartásával nem fog lesérülni.

Ajánlott és nem ajánlott mozgásformák

Túlsúly esetén nem ajánlott a kocogás, mivel amellett, hogy túlterheli a térdízületet, ami sérüléshez, ízületi problémákhoz vezethet, túl fárasztó is, és hirtelen túl magasra emelheti a pulzusszámot. Helyette a kerékpár sokkal praktikusabb. A fogyásban a súlyzós edzéseknek is nagy szerepük van, mivel izomépítéssel a szervezet kalória-felhasználása és zsírégető képessége is nő. A kardio és súlyzós edzések váltogatásával csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség, a csontritkulás, a daganatos megbetegedések, az elhízás kialakulásának kockázata. A rendszeres, változatos mozgás a testi folyamatok befolyásolásán felül oldja a stresszt, emellett a szellemi funkciókat is javítja. Fokozza továbbá az ízületek stabilitását, gyorsítja az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást, valamint javítja a testtartást is.
2017. március 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek