Mindkét csoportban megfigyelhető volt az az általános jelenség, hogy ha nagyobb adag étel volt a tányéron, akkor több ételt is fogyasztott a vizsgálati alany. De egy különbség mégis megfigyelhető volt az egészséges táplálkozás-tréningen részt vett csoport és a kontrollcsoport között, mégpedig az ételválasztás minősége. A felvilágosított hölgyek ugyanis szívesebben választottak a kevésbé hizlaló ételek közül. De a nagy adagokról ők sem tudtak lemondani.
Miért esik nehezünkre az adagok csökkentése?
A vizsgálat eredménye bebizonyította, hogy ösztönösen képtelenek vagyunk a a kisebb adagok kiválasztására, ami természetes életösztönünk része. Az egészséges választás ehhez képest sokkal kevésbé esik nehezünkre, ha a van rá lehetőségünk és ha az adag sem tűnik túl aprónak.
Hogyan választott az egészséges étkezésre oktatott csoport?
Vagyis hogyan válasszunk, ha az adagot tartani szeretnénk, viszont a súlyunkból veszítenénk? A válasz egyszerű és már a rutinos fogyókúrázók jól is ismerik: válasszunk alacsony kalória- és szénhidráttartalmú ételekből, melyeknek magas a fehérje és a rost tartalma. Így szervezetünket egy átlagos, illetve megszokott adag étellel táplálhatjuk és eközben mégis fogyhatunk.
2018. február 26.