Előbb mondunk le kedvenc ízeinkről, mint a nagy adagokról

fogyókúra, nagy adag, fogyókúrás tanácsok

Kapcsolódó tünetek:

Ha fogyni szeretnénk, a szabály egyszerű: fogyasszunk kevesebb kalóriát, mint amennyit elégetünk a napi rutin során. Ám a kalóriák csökkentése nem azt jelenti, hogy mennyiségileg kevesebb ételt is kell fogyasztani. Egy új tanulmány szerint valójában egyszerűen az egészségesebb élelmiszer választásra való összpontosítás lehet fenntarthatóbb testsúlycsökkentési stratégia, mintsem az adagméretek csökkentése. A megállapítások egy új klinikai vizsgálatból származnak, amely a hosszútávú fogyást tanulmányozta. A résztvevők 39 és 63 év közötti nők voltak, akiket két csoportra osztottak: az egyik csoportot különböző fogyókúrás stratégiákkal és tanácsokkal látták el, míg a másikat nem. A fogyókúrás tanácsok többek között az adagok mérésére, a különböző élelmiszerek kalóriatartalmának kiszámítására és az egészséges ételek kiválasztására terjedtek ki. Mivel a képzés elsősorban az adag kontrollra összpontosított, a kutatók arra számítottak, hogy azok a nők, akik részt vettek a képzésekben, végül kevesebb ételt fognak majd fogyasztani. De ez nem történt meg.

Mindkét csoportban megfigyelhető volt az az általános jelenség, hogy ha nagyobb adag étel volt a tányéron, akkor több ételt is fogyasztott a vizsgálati alany. De egy különbség mégis megfigyelhető volt az egészséges táplálkozás-tréningen részt vett csoport és a kontrollcsoport között, mégpedig az ételválasztás minősége. A felvilágosított hölgyek ugyanis szívesebben választottak a kevésbé hizlaló ételek közül. De a nagy adagokról ők sem tudtak lemondani. Miért esik nehezünkre az adagok csökkentése? A vizsgálat eredménye bebizonyította, hogy ösztönösen képtelenek vagyunk a a kisebb adagok kiválasztására, ami természetes életösztönünk része. Az egészséges választás ehhez képest sokkal kevésbé esik nehezünkre, ha a van rá lehetőségünk és ha az adag sem tűnik túl aprónak. Hogyan választott az egészséges étkezésre oktatott csoport? Vagyis hogyan válasszunk, ha az adagot tartani szeretnénk, viszont a súlyunkból veszítenénk? A válasz egyszerű és már a rutinos fogyókúrázók jól is ismerik: válasszunk alacsony kalória- és szénhidráttartalmú ételekből, melyeknek magas a fehérje és a rost tartalma. Így szervezetünket egy átlagos, illetve megszokott adag étellel táplálhatjuk és eközben mégis fogyhatunk.
2018. február 26.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek