Mítoszok a megfázásról

Mítoszok a megfázásról

Kapcsolódó tünetek:

1. „A megfázást a hideg okozza”

Az alacsony hőmérséklet nem közvetlen kiváltó ok, a betegséget vírusok okozzák. A hideg annyiban játszik közre, hogy gyengíti az immunrendszert, ennek következtében nagyobb valószínűséggel „győznek” a vírusok.

2. „Az influenza és a megfázás ugyanaz”

Nagy tévedés. Bár a két betegségnek hasonló tünetei vannak, a lefolyás és súlyosság tekintetében vannak különbségek. Az influenza súlyosabb betegség, mint a megfázás, a szövődményi is sokkal súlyosabbak

3. „Az influenza elleni védőoltás nem lehet hatékony az influenza ellen sem”

Nem igaz. Az influenza elleni védekezésnek legbiztosabb módja az influenza elleni védőoltás beadatása. A megfázás ellen azért nincs vakcina, mert azt különféle kórokozók okozzák. Az influenza elleni oltás ugyan nem véd meg a náthától, de az influenzától és a súlyos szövődményektől igen.

4. „A stressz megbetegít”

Nem igaz. A stressz miatt termelődő stresszhormonok, például a kortizol hatására az immunrendszer potenciálja csökken, emiatt szervezetünk kevésbé lesz ellenálló a felső légúti megbetegedésekkel szemben.

5. „Náthásan is nyugodtan csókolózhatunk”

Nem igaz. A náthát fertőzőképes vírusok okozzák, amelyek pedig cseppfertőzéssel terjednek, csókolózás útján meglepően gyorsan megfertőzik a másik felet, a kockázat tehát igen magas.

6. „A nátha antibiotikumokkal kezelhető”

A megfázást szinte mindig vírusok okozzák, ám az antibiotikumok csak a baktériumok által okozott fertőzések esetén hatékonyak. Antibiotikummal a megfázás nem kezelhető, legfeljebb akkor, ha bakteriális felülfertőzés lép fel. Ezért is fontos orvoshoz fordulni, ha három napnál tovább tartó panaszaink vannak sőt, ha gyermekeken, csecsemőkön megfázásos tüneteket tapasztalunk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

7. „Náthásan is szabad sportolni”

Nem igaz. A mozgás megterhelést jelent a beteg szervezetnek, nem javasolt ilyenkor sportolni, annál fontosabb a sok pihenés és az alvás!

8. „Nátha ellen jót tesz a szaunázás!

Tévhit. A szaunában uralkodó magas hőmérséklet megterheli a szervezetet, megfázás esetén ártalmas lehet a szaunázás.

2016. február 3.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek