Mitől van gyakrabban migrénjük a nőknek?

2018. december 14.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

Az amerikai Migrén Kutató Alapítvány felmérései szerint a krónikus migrénben szenvedők 85 százaléka nő, a statisztikai adatokat látva pedig kutatók most vizsgálni kezdték azt is, vajon mi az oka a jelenségnek.

Mitől van gyakrabban migrénjük a nőknek?

Mitől van gyakrabban migrénjük a nőknek?

Egy friss kutatásban keresték a választ arra, hogy a migrénben szenvedők többsége miért a nők közül kerül ki. Az állatokon végzett kísérletek eredményei pedig arra utalnak, hogy nem más felelős a jelenségért, mint az egyik legfontosabb női nemi hormon, az ösztrogén.

Bár a szakértők azt még nem tudják biztosan, pontosan, mi váltja ki a migrénes tünetek megjelenését, de több dologról – például bizonyos ételekről, a koffeinről, a depresszióról, a menstruációs ciklusról, de illatokról vagy időjárási jelenségekről is – megállapították már, hogy szerepet játszanak azok előidézésében. A legutóbbi kutatás szerint pedig az ösztrogén megemelkedett vagy változó szintje az egyik kulcsszerepet játszó ideget és az ahhoz kapcsolódó vérereket sokkal érzékenyebbé teszi az ilyen, migrént kiváltani képes tényezőkre.

Mivel a nőknél a menstruációt megelőző időszak egyik jellegzetes velejárója a gyakoribb migrénes fejfájás, a kutatóknak már eddig is volt oka rá, hogy a női hormonok szerepére gyanakodjanak a jelenséggel kapcsolatban, annál is inkább, mivel az már kiderült, hogy a férfi nemi hormon, a tesztoszteron, pontosan az ellenkező hatást váltja ki: csillapítja a fejfájást.

A kutatás eredményeinek jelentős szerepe lehet egy hatásosabb migrén elleni terápia vagy gyógykészítmény fejlesztésének folyamatában, bár a szakértők elmondása szerint a biztos eredményekhez további kísérletekre van szükség a témában.

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalom, amit az életünk során tapasztalunk. Zömében teljesen ártalmatlan okai vannak, így a megfelelő kezeléssel hamar el is múlik. Alábbiakban összegezzük, mit tehetünk, hogy minél előbb csillapodjon a fájdalom.

Fejfájás csillapítása (X)

A fájdalomcsillapítás nem mindig egyszerű kérdés, hiszen ami az egyik embernél bevált megoldás, az a másiknál nem biztos, hogy működni fog

Fejfájás gyerekeknél

Fejfájás gyerekeknél

A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat.

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Fáj a feje? Hasogat, szúr, nyilall? Nem tud már másra koncentrálni, de mégsem vesz be gyógyszert? Meddig akar várni vele? És főként: miért?

A migrén típusai

A migrén típusai

Ahogy a legtöbb betegségnek, a sokakat érintő migrénnek is léteznek különféle típusai. Ezeket eltérő tünetek kísérik, illetve megjelenésül más és más korosztályra jellemző.

Összes cikk Fájdalomcsillapítás témában