Mitől van gyakrabban migrénjük a nőknek?

2018. december 14.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

Az amerikai Migrén Kutató Alapítvány felmérései szerint a krónikus migrénben szenvedők 85 százaléka nő, a statisztikai adatokat látva pedig kutatók most vizsgálni kezdték azt is, vajon mi az oka a jelenségnek.

Mitől van gyakrabban migrénjük a nőknek?

Mitől van gyakrabban migrénjük a nőknek?

Egy friss kutatásban keresték a választ arra, hogy a migrénben szenvedők többsége miért a nők közül kerül ki. Az állatokon végzett kísérletek eredményei pedig arra utalnak, hogy nem más felelős a jelenségért, mint az egyik legfontosabb női nemi hormon, az ösztrogén.

Bár a szakértők azt még nem tudják biztosan, pontosan, mi váltja ki a migrénes tünetek megjelenését, de több dologról – például bizonyos ételekről, a koffeinről, a depresszióról, a menstruációs ciklusról, de illatokról vagy időjárási jelenségekről is – megállapították már, hogy szerepet játszanak azok előidézésében. A legutóbbi kutatás szerint pedig az ösztrogén megemelkedett vagy változó szintje az egyik kulcsszerepet játszó ideget és az ahhoz kapcsolódó vérereket sokkal érzékenyebbé teszi az ilyen, migrént kiváltani képes tényezőkre.

Mivel a nőknél a menstruációt megelőző időszak egyik jellegzetes velejárója a gyakoribb migrénes fejfájás, a kutatóknak már eddig is volt oka rá, hogy a női hormonok szerepére gyanakodjanak a jelenséggel kapcsolatban, annál is inkább, mivel az már kiderült, hogy a férfi nemi hormon, a tesztoszteron, pontosan az ellenkező hatást váltja ki: csillapítja a fejfájást.

A kutatás eredményeinek jelentős szerepe lehet egy hatásosabb migrén elleni terápia vagy gyógykészítmény fejlesztésének folyamatában, bár a szakértők elmondása szerint a biztos eredményekhez további kísérletekre van szükség a témában.

Gyors tippek fejfájásra, ha nincs nálunk gyógyszer

Gyors tippek fejfájásra, ha nincs nálunk gyógyszer

Fáj a feje, de épp nincs Önnél gyógyszer? Akkor próbálja ki az alábbi tippeket, hogy megszabaduljon a fájdalomtól.

Sokszor fáj a feje? Ezek állhatnak a háttérben

Sokszor fáj a feje? Ezek állhatnak a háttérben

A fejfájás sosem kellemes dolog, azonban ha rendszeressé válik, az már igazán nyugtalanító tud lenni. Ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz. Cikkünkben most összeszedtünk 6 dolgot, amelyekre sűrű fejfájásunk utalhat.

Fájdalom csecsemőkorban – Mi fáj a babának?

Fájdalom csecsemőkorban – Mi fáj a babának?

A legtöbb újdonsült szülő retteg attól, hogy nem fogja tudni, épp miért sír a kisbabája. Amíg a gyerekünk nem tud beszélni, addig testbeszéddel próbálja tudatni velünk, hogy épp mije fáj, mi a baja. Ezen jelek értelmezésében próbálunk most segíteni.

5 természetes fájdalomcsillapító

5 természetes fájdalomcsillapító

Mutatunk néhány természet nyújtotta fájdalomcsillapítót, melyet bármikor használhat, és nagy valószínűséggel otthonában is megtalál.

Mennyi fájdalomcsillapító szedhető

Mennyi fájdalomcsillapító szedhető?

A fájdalomcsillapítókat – legyen vény nélküli vagy receptre kapható – meghatározott mennyiségben szabad csak fogyasztani, hiszen mindegyik túladagolható. Fontos tudni tehát, hogy melyiket mikor és mire szabad használni.

Összes cikk Fájdalomcsillapítás témában