Mit mikor csináljunk? Így alakítsa ki egészséges napirendjét!

2016. szeptember 1.

Kövesse természetes bioritmusát! Eláruljuk, mikor sportoljon, pihenjen vagy tanuljon!

Mit mikor csináljunk? Így alakítsa ki egészséges napirendjét!

Napindító hormonok

 

Mivel reggel hat és hét óra között megnövekszik az aktivitást segítő adrenalin és noradrenalin szintje, egyúttal a fény hatására csökken a jó alváshoz szükséges melatonin hormon termelődése, ekkorra célszerű időzíteni az ébredést. Az első étkezést is rögtön reggel a legjobb beiktatni, hiszen a tápanyagok lebontását segítő fő stressz hormon, a kortizol szintje ilyenkor tetőzik. Jó tudni azonban, hogy önmagában ez nem elég, fizikai aktivitás is kell a bevitt energia elégetéséhez. A kortizol egyébként az idegrendszer éberségéért és az izomzat tettrekészségéért is felelős, ráadásul a vércukorszintet is megemeli, hogy több tápanyag jusson a sejteknek, izomzatnak.

A sport ideje

Szintén a hormonális hatások következtében hajnali egy és három óra között jelentős vérnyomásesés lép fel. A kora reggeli órákra azonban kiegyenlítődik a vérnyomáskilengés, így ez az időszak már a testedzésre is alkalmas, napközben pedig szintén bármikor sportolhatunk.

Mit mikor csináljunk? Így alakítsa ki egészséges napirendjét!

A tanulás ideje

 

Tanuláshoz, az ismeretek elmélyítéséhez a késő délutáni időszak a legideálisabb, hiszen a kognitív funkciókat befolyásoló hormonok, így az adrenalin szintje is ilyenkor erre a legalkalmasabb. Persze előfordulhat kivétel is, aki például éveken át sokat utazik az iskolába és reggelente útközben tanul, valószínűleg később is könnyebben végez szellemi munkát korán reggel.

A pihenés ideje

 

A növekedési hormon szintje éjszaka a legmagasabb, az alvás pedig ennek szerepét erősíti. Mivel ez nemcsak a testmagasság, hanem az izomtömeg növekedését is szabályozza, a felnőtteknek is törekedniük kell arra, hogy éjjelre időzítsék a pihenést. Ezt egyébként az éberségért felelős kortizol hormon alacsony szintje is segíti, ebből éjfélkor mérhető a legkevesebb.

A bioritmus módosulás okai

 

Bár a hormonális bioritmus genetikailag kódolt, nagyobb időeltolódás vagy huzamosabb nappali-éjszakai váltott műszakú munka esetén módosulhat. Ez azonban – bár hosszú távú hatása egyelőre nem ismert – az egész szervezetre negatív hatással van, hiszen ellentétes a belső óránk természetes ritmusával. Ezért ha máskor nem, hosszabb szabadság ideje alatt érdemes nappal ébren lenni, éjszaka pedig pihenni. Ha pedig az időeltolódás miatt nem tudunk átállni a nappali ébrenlétre, ajánlott az éjszakai alvást segítő melatonin hormont tablettával pótolni, ennek hiánya ugyanis más hormonok működésében is zavart okozhat.

Szúr az oldala edzés közben? Így kerülheti el!

Szúr az oldala edzés közben? Így kerülheti el!

4 tipp, hogyan előzze meg ezt a kellemetlen jelenséget

Nélkülözhetetlen gyógyszerek az ünnepi időszakra

Nélkülözhetetlen gyógyszerek az ünnepi időszakra

A legfontosabb gyógyszerek, amelyek ünnepek alatt nem hiányozhatnak a házi patikából!

6 módszer, hogyan lassíthatja szervezete öregedését!

6 módszer, hogyan lassíthatja szervezete öregedését!

Szeretne sokáig fiatal és egészséges maradni? 6 tipp, hogyan regenerálja szervezetét sejtszinten!

Táplálkozás 60 felett - A 6 legfontosabb szabály

Táplálkozás 60 felett – A 6 legfontosabb szabály

A legfontosabb egészségmegőrző táplálkozási szabályok, amelyek fitten tartják, ha elmúlt 60!

Miért fáj a hátam?

Valójában a kérdés nem az, hogy miért fáj, hanem az, hogy miért nem.