Mit érdemes tudni az immunrendszerről és mit tehetünk érte?

Tények és tévhitek az immunrendszer kapcsán

Kapcsolódó tünetek:

Immunrendszerünk minden egyes nap keményen dolgozik és harcol az egészségünk védelme érdekében. Éppen ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani rá, és a megfelelő táplálkozással és életmódbeli szokásokkal folyamatosan erősíteni. Hogyan működik az immunrendszer, és mit tehetünk érte? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre válaszolunk!

Az immunrendszer működése

Az immunrendszerünk védelmi mechanizmusai között találhatók velünk született és szerzett típusok is. Szervezetünk első védelmi rendszerét természetesen a velünk született mechanizmusok képezik, amelyek pontosan felismerik a különböző kórokozókon fellelhető molekuláris mintázatokat, majd a megfelelő válasszal gondoskodnak egészségünk védelméről.

A szerzett, más néven adaptív immunrendszerünk pedig folyamatosan elemzi az antigéneket, hogy később már “emlékezzen” rájuk. Így ha másodjára találkozunk egy adott antigénnel, akkor az immunrendszerünk már hatékonyan fel tud lépni a veszélyek ellen. A védőoltások pontosan ezt a lehetőséget használják ki, hiszen az oltásokon keresztül először megismerjük az antigéneket, így később, “élesben” már nagyszerűen felvesszük a kesztyűt a különféle veszélyforrásokkal szemben.

Immunrendszerünk tehát először is felismeri az antigéneket, majd mozgósítja a védelmi mechanizmusait, végül pedig megtámadja és elpusztítja az egészségünkre ártalmas kórokozókat.

Mit jelent az immunitás?

Immunitás esetén a szervezetünk védett az adott idegen kórokozókkal és mérgekkel szemben. Ezt akár természetes úton vagy mesterséges beavatkozással – például védőoltásokkal – is elérhetjük.

TIPP: Immunerősítő segítségével remekül támogathatjuk az egészségünket, és felkészülhetünk a különböző kórokozókkal szembeni védelemre.

Az immunrendszer betegségei

Túlzott immunműködésből fakadó betegségek

Sajnos az immunrendszerünk akár túl is pöröghet, ami allergiát okozhat. Ilyenkor az immunrendszer a környezetünkben található, alapvetően ártalmatlan anyagokat is kiemelt veszélyforrásnak tekinti, ezért a védelmi mechanizmusok beindításával támadást indít ellenük. Szerencsére az allergia a megfelelő gyógyszerek segítségével már remekül kezelhető, ezért ha allergiára gyanakszunk, mindenképpen látogassunk el az orvoshoz.

Elégtelen immunműködésből eredő betegségek

Immunhiányt nemcsak genetikai rendellenesség, hanem bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat. A rosszindulatú betegségek között megtalálható a leukémia és a mielóma multiplex, továbbá a fertőző májgyulladások is. Fontos megemlíteni a HIV-fertőzést és az AIDS-et is, amelyek a szerzett immundeficienciák listáján foglalnak helyet. Az elégtelen immunműködésre a gyakori hasmenés és a fogyás mellett az étvágytalanság és a gyakori tüdőgyulladás, továbbá a rendszeres megfázás is felhívhatja a figyelmet.

Autoimmun betegségek

Az immunrendszerünk akár a szervezetünk ellen is fordulhat, aminek következtében a saját szöveteinket károsíthatja, vagy akár el is pusztíthatja őket. A betegségek között érdemes kiemelni a sokízületi gyulladást és a bélgyulladást, illetve a lupuszt is. A reumatoid arthritis az ízületeket és a szöveteket egyaránt károsítja, a kezeléséhez pedig gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése és gyógytorna, illetve manuálterápia javasolt. Súlyosabb esetben akár szklerózis multiplex is felléphet, amelyet a lehető legkorábban fel kell ismerni, majd el kell kezdeni a kezelését.

Tények és tévhitek az immunrendszerrel kapcsolatban – erre figyeljünk a mindennapokban!

Mutatjuk, hogy mit tehetünk az immunrendszerünk erősítése érdekében, illetve azt is, hogy mit érdemes kerülni, ha egészségesek szeretnénk maradni.

Tény: Az immunrendszerünket lehet erősíteni

Ez a tény nem okoz nagy meglepetést, hiszen már régóta tudjuk, hogy az egészséges életmód pozitív hatással van az immunrendszerünkre. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, akkor minden, a szervezet optimális működéséhez szükséges vitamint és ásványi anyagot beviszünk a szervezetünkbe, ezzel erősítve azt. Ezenkívül elegendő alvásra, rendszeres testmozgásra és a stressz megfelelő kezelésére is oda kell figyelnünk annak érdekében, hogy jól működjön az immunrendszerünk.

Tévhit: Betegség esetén is sportolhatunk

Ez egy hatalmas tévhit, ugyanis akut fertőzések esetén mellőzni kell a testmozgást. Szervezetünknek ilyenkor nyugalomra és pihenésre van szüksége, hogy minden energiáját a gyógyulásra tudja fordítani. Amennyiben betegen is jövünk-megyünk, akkor akár komoly szövődmények is kialakulhatnak.

Tény: Több tényezőtől függ, hogy többször leszünk-e betegek

Az immunrendszer a védekezésben részt vevő sejtek, a jelátvivő anyagok és a szövetek komplex rendszere, melyeknek szorosan együtt kell működniük ahhoz, hogy a szervezetünk optimálisan működjön. Ha valami zavart okoz ebben az érzékeny rendszerben, akkor csökkenhet a védekezőképessége, amely során könnyebben kapunk el fertőzéseket.

Tévhit: A stressz nem gyengíti az immunrendszert

A stressznek nagy szerepe van abban, hogy mennyire fogékony a szervezetünk a fertőzésekre. A stresszes emberek megfigyelése során jöttek rá a kutatók, hogy az állandó feszültség negatív hatással van a védekezőrendszerünkre. Éppen ezért igyekezzünk minél stresszmentesebb életet kialakítani, hiszen korántsem “csak” a mentális egészségünk forog kockán.

Tény: A vitaminhiány legyengíti az immunrendszert

A vitaminoknak nagyon fontos szerepük van immunrendszerünk helyes működésében. Amennyiben például kevés C-, E-, A- vagy D-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, akkor jelentősen megnő a betegségek kialakulásának esélye. Fogyasszunk tehát vitaminokban gazdag ételeket, illetve érdemes multivitamin étrend-kiegészítővel is támogatni az egészségünket.

Tévhit: A belek nincsenek összefüggésben az immunrendszerrel

Ez egy hatalmas tévhit, ugyanis a legtöbb védekezésért felelős sejt a belekben található meg, ahol rengeteg mikroorganizmus él. Az immunrendszer feladata, hogy ezek közt megkülönböztesse a jó és a rossz, illetve az idegeneket, majd leküzdje az ártalmasakat, figyelve arra, hogy a jók ne sérüljenek.

Tény: Az immunrendszert újjá lehet építeni

Szerencsére ez nem egy tévhit. Ugyanis köztudott, hogy egy antibiotikum-kúra igencsak leterheli a bélflórát, amit különböző prebiotikumokkal és probiotikumokkal újjá kell építenünk, hiszen a gyógyszerek nemcsak az ártalmas baktériumokat, hanem a jókat is megölik. Miután a belek és az immunrendszer komoly összeköttetésben állnak egymással, nemcsak a bélflórával teszünk jót, hanem a védekezőrendszerünkkel is. Ezek mellett természetesen a kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezésre is fokozottan kell figyelnünk.

Tény vagy tévhit? A hideg ártalmas az immunrendszernek

Ez egy olyan kérdéskör, amire tudományos szemszögből még nincs egyértelmű válasz. Tény, hogy a hideg hatására az erek összeszűkülnek, aminek nyomán a védekezésben részt vevő sejtek nem jutnak el testünk minden egyes szegletébe, aminek hatására sokkal könnyebb dolguk van a különböző kórokozóknak. A hideg levegő továbbá kevesebb nedvességet tartalmaz, amitől kiszáradnak a nyálkahártyáink, így szintén gyengül a védekezőrendszerünk. A legjobb döntés, ha nem kockáztatunk, és inkább kellemes hőmérsékletben töltjük az időnket, a kinti programokhoz pedig megfelelően beöltözünk.

Tegyünk meg mindent immunrendszerünk erősítése és védelme érdekében, hogy hatékonyan felhevessük a harcot a különböző kórokozókkal szemben. Kövessünk vitaminban gazdag étrendet, illetve kerüljük a stresszes életmódot, és támogassuk az egészségünk immunerősítő készítmény segítségével is. Ha pedig valamilyen betegségre gyanakszunk, forduljunk a lehető leghamarabb orvoshoz, hogy még idejében elháríthassuk a nagyobb bajt.

2019. szeptember 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek