Minden, amit a reflux diétáról tudni érdemes

Minden, amit a reflux diétáról tudni érdemes

Kapcsolódó tünetek:

A reflux napjainkban az egyik leggyakoribb nyelőcsövet érintő kórkép, mely a magyar lakosság mintegy 30 százalékát érinti. A betegséggel járó legtipikusabb tünetek közé soroljuk a gyomorégést, a gyomorfájdalmat, illetve a savas gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe, amit a nyelőcső alsó záróizomzatának kóros működése okoz. További panaszok lehetnek az émelygés és a savas szájíz. Akkor beszélünk refluxról, ha ezen tünetek közül legalább kettő jelentkezik, minimum háromszor egy héten. A refluxos betegség ezen felül az éjszakai pihenést is megnehezítheti, hiszen alvászavarhoz, felületes alváshoz, gyakori ébredéshez, napközbeni fáradtsághoz, sőt mi több, alvás alatti légzészavarokhoz is vezethet. Amennyiben nem kezeljük a refluxot, hosszú távon számos súlyos következménye lehet. A nyelőcső nyálkahártyáját károsíthatja a visszaáramló savas gyomortartalom, ami annak gyulladásához, rosszabb esetben fekélyhez vezethet. Amennyiben ilyen tüneteket észlelünk magunkon, mindig kérjük ki egy szakember véleményét, aki különböző vizsgálatok segítségével meg tudja állapítani, hogy mi váltotta ki a refluxot, és eldönti, hogy milyen kezelési forma lesz számunkra a megfelelő. A lehetséges gyógymódok egyike egy refluxra szabott diéta követése, mely hozzájárulhat a gyorsabb gyógyuláshoz, illetve a refluxos panaszok enyhítéséhez, megszüntetéséhez. A továbbiakban sorra vesszük, mire kell figyelnünk a reflux diéta során annak érdekében, hogy az valóban hatásos legyen.

Tippek és tanácsok reflux diétához

Ahhoz, hogy ténylegesen enyhíteni tudjuk a betegség okozta panaszokat, fontos az életmódváltás. Eleinte ajánlott megfigyelnünk, hogy milyen ételek vagy italok elfogyasztása után jelentkeznek a reflux tünetei, így ezeket egyszerűen ki tudjuk zárni az étrendünkből. Ehhez érdemes egy étkezési naplót vezetni, melybe mindent pontosan le tudunk jegyzetelni  az elfogyasztott élelmiszereket és az esetleges panaszokat egyaránt. Szintén javíthat az állapotunkon a kis mennyiségű étkezés, azaz napközben inkább többször együnk kis adagokat, mintsem ritkábban, de – az éhség miatt – nagy mennyiségeket. Vannak olyan ételek, melyeket reflux esetén mindenképpen kerülni kell. Ilyenek a túl fűszeres, a paradicsom alapú és a zsíros ételek, továbbá a bő olajban sült fogások – például a rántott hús. Szintén tilos az alkohol, a koffein, a szénsavas italok és a magas zsírtartalmú tej fogyasztása. A fentieken kívül számos más dologgal is enyhíthetünk a panaszainkon. Célszerű kerülni a stresszt, ajánlott sokat és rendszeresen mozogni, ügyelni a testsúlyunkra, további – ha cigizünk – leszokni a dohányzásról. Az esti alvás során figyeljünk arra, hogy a fejünk mindig magasabban legyen, így kisebb eséllyel jut vissza a savas béltartalom a nyelőcsőbe.

Milyen ételeket fogyasszunk a reflux diéta során?

  • Mint tudjuk, a reggeli az egyik legfontosabb étkezés, amit a refluxos betegeknek kifejezetten nem ajánlott kihagyniuk. A napunkat nyugodtan kezdjük egy csésze zöld- vagy fehér teával, de készíthetünk magunknak frissen facsart gyümölcs-, esetleg zöldséglevet is. A narancsot és a paradicsomot azonban kerüljük, hiszen mindkettő okozhat savasodást. Ezek mellé jó választásnak bizonyulnak a müzlik, a teljes kiőrlésű termékek és az élőflórát tartalmazó joghurtok vagy kefirek.
  • A reggeli és az ebéd között tízórai gyanánt fogyasszunk el egy banánt vagy egy müzliszeletet – ezek egyike sem fokozza a savtermelést.
  • Ebédre egy tányér főzelék – legyen az tök, spenót, burgonya, zöldborsó vagy sárgarépa alapú – rizzsel és grillezett vagy főtt sovány hússal kiegészítve ideális párosítás.
  • Reflux-szal küzdőknek az „inkább többször kevesebbet” jegyében érdemes uzsonnára is enniük egy keveset – például egy szelet müzlit.
  • A vacsora összeállításánál nem csak arra érdemes figyelnünk, hogy mit eszünk, hanem arra is, hogy ezt mikor tesszük, hiszen a nap utolsó étkezése és a lefekvés között el kell telnie 2-3 órának.

Nassolnivalók reflux diéta idején

Refluxos tünetek esetén a csokoládé fogyasztása erősen ellenjavallt, ami azonban nem jelenti azt, hogy minden egyéb nassolnivalót kizár a diéta. A krém nélküli sütemények engedélyezettek, továbbá a piskóta, a palacsinta és a tejbegríz is. A reflux tünetei mellett ehetünk aszalt gyümölcsöket, zab- vagy a korpás kekszet, ahogy a kölesgolyó és a puffasztott rizs is tökéletes választás. Bizonyos tej és tejtermékek fogyasztása sem kerülendő. Nyugodt szívvel nassolhatunk például alacsony zsírtartalmú pudingot, túrókrémet és gyümölcsjoghurtot.

Folyadékfogyasztás reflux diéta idején

A reflux diéta alatt a víz a legjobb választás, de színesítés gyanánt választhatunk mellé gyógyteákat – így például kamilla, édesgyökér vagy édeskömény teát –, illetve zöldség- vagy gyümölcsleveket is. Sovány tejet is fogyaszthatunk, azonban mindig a legalacsonyabb zsírtartalmút válasszuk. Mindemellett arra érdemes még figyelnünk, hogy soha ne igyunk egyszerre sokat, hiszen attól hirtelen kitágul a gyomrunk, melynek következtében csökken az emésztés hatékonysága. Ez nem jelenti azt, hogy csökkentsük a napi folyadékbevitelt, hanem hogy gyakrabban igyunk kevesebbet.
2020. július 8.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek