Minden, amit a kiütésekről tudni kell!

2016. szeptember 1.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, félelem, kiütés, viszketés

4 kérdés – 4 válasz a hideg-meleg kiütésekről és a nem szokványos csalánkiütésekről.

Minden, amit a kiütésekről tudni kell!

1. Mi a fizikai urtica?

Nemcsak pollen vagy étel okozhat csalánkiütést, hanem a meleg, a fény, a vibráció és a hideg is. Sokaknak szokatlan módon éppen a víz vagy az izzadság okoz viszkető piros foltokat a testén, és az is előfordul, hogy mechanikus ingerre (nyomás, vakarás) jelennek meg az elváltozások.

Az összes csalánkiütés 10-20 %-át teszik ki a fizikai behatásokra megjelenő urticák. Gyakran kombinálódnak is, így nehezítve az ok felderítését.

2. Hogyan ismerjük fel?

A gyakori jelenség gyorsan, néhány perc alatt alakul ki, pár óra alatt el is múlik, nagyon hasonlít a szúnyogcsípésre. A test bármelyik táján megjelenhet, méretük az aprótól a több tenyérnyi kiterjedésűig változhat. Esetenként viszketnek, égető érzést is okozhatnak, akár a közérzet is romolhat, de előfordulhat az is, hogy semmilyen panasszal sem járnak a látványon kívül.

Minden, amit a kiütésekről tudni kell!

3. Mi áll a háttérben?

A tünetek ugyan külső fizikai hatásra jelennek meg (hideg, meleg, hideg-meleg váltás, fény, nyomás, vibráció, karcolás, vakarás, víz, izzadság), de a szervezetben zajló gyulladás – például fog- vagy mandulagyulladás – beindíthatja a folyamatot. Emellett fontos befolyásoló tényező lehet a pszichés állapot is. A kiváltó tényezők pontos felderítése nagyon fontos mind az ok, mind a további kezelés szempontjából.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Fenistil 1 mg/g gél 50g

    Fenistil 1 mg/g gél 50g

    <p>A Fenistil 1 mg/g gél a hisztamin hatásának gátlásával szünteti meg a viszketést. A hisztamin olyan anyag, amely a szervezetben allergiás reakciók során szabadul fel. Allergiás bőrtünetek és a különböző eredetű viszketések kezelésére használják.</p>

    2 249 Ft

4. Hogyan kezelhető?

Amennyire lehet, a kiváltó dolog elkerülésével, vagy a hatóidő lerövidítésével (megfelelő öltözet, ami véd a hidegtől, melegtől, izzadástól, rövid, langyos-vizes zuhanyozás) enyhíthetők a tünetek. Belsőleg antihisztamin szedésével, külsőleg pedig speciális kenőcs használatával kezelhető. Emellett szükség lehet speciális kezelésre is, melyet azonban csak szakember írhat elő.

Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

Az allergia mára népbetegséggé vált, több millió ember életét keseríti meg csak Magyarországon.

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Allergiás? Ezekre nagyon figyeljen oda az ünnepek alatt!

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerje az asztmát!

Idejében kezdjük az allergia elleni védekezést!

Minden évben készülök az allergiás időszakra. Jó előre beszerzem a szükséges készítményeket, de nem tudom pontosan mikor és mivel érdemes megkezdeni az allergia elleni védekezést, megelőzést. Tudna ebben tanácsot adni?

Allergia vagy csak megfázás

Honnan tudom, hogy allergiás vagyok vagy csak megfáztam?