Minden, amit a kiütésekről tudni kell!

2016. szeptember 1.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, félelem, kiütés, viszketés

4 kérdés – 4 válasz a hideg-meleg kiütésekről és a nem szokványos csalánkiütésekről.

Minden, amit a kiütésekről tudni kell!

1. Mi a fizikai urtica?

Nemcsak pollen vagy étel okozhat csalánkiütést, hanem a meleg, a fény, a vibráció és a hideg is. Sokaknak szokatlan módon éppen a víz vagy az izzadság okoz viszkető piros foltokat a testén, és az is előfordul, hogy mechanikus ingerre (nyomás, vakarás) jelennek meg az elváltozások.

Az összes csalánkiütés 10-20 %-át teszik ki a fizikai behatásokra megjelenő urticák. Gyakran kombinálódnak is, így nehezítve az ok felderítését.

2. Hogyan ismerjük fel?

A gyakori jelenség gyorsan, néhány perc alatt alakul ki, pár óra alatt el is múlik, nagyon hasonlít a szúnyogcsípésre. A test bármelyik táján megjelenhet, méretük az aprótól a több tenyérnyi kiterjedésűig változhat. Esetenként viszketnek, égető érzést is okozhatnak, akár a közérzet is romolhat, de előfordulhat az is, hogy semmilyen panasszal sem járnak a látványon kívül.

Minden, amit a kiütésekről tudni kell!

3. Mi áll a háttérben?

A tünetek ugyan külső fizikai hatásra jelennek meg (hideg, meleg, hideg-meleg váltás, fény, nyomás, vibráció, karcolás, vakarás, víz, izzadság), de a szervezetben zajló gyulladás – például fog- vagy mandulagyulladás – beindíthatja a folyamatot. Emellett fontos befolyásoló tényező lehet a pszichés állapot is. A kiváltó tényezők pontos felderítése nagyon fontos mind az ok, mind a további kezelés szempontjából.

4. Hogyan kezelhető?

Amennyire lehet, a kiváltó dolog elkerülésével, vagy a hatóidő lerövidítésével (megfelelő öltözet, ami véd a hidegtől, melegtől, izzadástól, rövid, langyos-vizes zuhanyozás) enyhíthetők a tünetek. Belsőleg antihisztamin szedésével, külsőleg pedig speciális kenőcs használatával kezelhető. Emellett szükség lehet speciális kezelésre is, melyet azonban csak szakember írhat elő.

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Allergiás? Ezekre nagyon figyeljen oda az ünnepek alatt!

Idejében kezdjük az allergia elleni védekezést!

Minden évben készülök az allergiás időszakra. Jó előre beszerzem a szükséges készítményeket, de nem tudom pontosan mikor és mivel érdemes megkezdeni az allergia elleni védekezést, megelőzést. Tudna ebben tanácsot adni?

Allergia vagy csak megfázás

Honnan tudom, hogy allergiás vagyok vagy csak megfáztam?

Az allergia alternatív kezelési módjai

Szeretném megtudni, vannak e alternatív kezelési módok allergiára?

Milyen orrcseppet használhatnak a kismamák?

Milyen orrcseppet használhatnak a kismamák?