Mikor veszélyes a köldöksérv?

Mikor veszélyes a köldöksérv?
A köldök mögött található némi kötőszövet és egy vékony fascia. Utóbbi az egész testünket körbevevő kötőszövet, mely beborítja az izmainkat, illetve a tápanyagellátásban is komoly feladata van. Ez a terület nagyon sérülékeny, könnyedén elszakadhat, melynek nyomán kialakulhat egy sérv. Amennyiben csak a hashártya jut át ezen a résen, akkor mindössze egy duzzanat keletkezik, ami a legtöbb esetben nem okoz különösebb panaszokat, ha azonban nyomás hatására más belső szervek is átjutnak ezen a résen a kitüremkedésbe, akkor ez elég nagy fájdalommal párosul. Súlyos esetben akár a belső szervek is becsípődhetnek, ami életveszélyt jelent. Ennek a valószínűsége gyermekkorban igen alacsony, de felnőttkorban 30% köré tehető.

A köldöksérv tünetei

Az egyik legfeltűnőbb és legegyértelműbb tünete a köldöksérvnek a köldökhöz közel kialakuló kitüremkedés. Fontos azonban megemlíteni, hogy ez a betegség nem minden esetben okoz ilyen panaszt, azaz nem mindig látható a köldöksérv, mindössze csak olyan pillanatokban, amikor megnő a hasi nyomás – például köhögés, nyomás vagy emelés következtében. Abban az esetben, ha egyre nagyobb a duzzanat, nagy valószínűséggel átjutott a szakadáson valamilyen hasi szerv. Egyes esetekben ezeket egyszerűen vissza lehet nyomni a hasüregbe, azonban ha ez nem lehetséges, akkor ehhez az állapothoz hirtelen jelentkező intenzív fájdalom is társul, továbbá nyomásra érzékeny lesz a hasfal. A fájdalom a legtöbb esetben a köldöksérv körül jelentkezik. Ehhez gyakran társul hányinger, hányás, láz vagy erős szívdobogás.

A köldöksérv kezelése

A köldöksérv kezelése nagyban függ a sérv súlyosságától és a beteg életkorától. Csecsemők és kisdedek esetén ritkán szükséges műtét elvégzése, az esetek többségében spontán rendeződik. Felnőttekben azonban szinte mindig szükséges a köldöksérv műtéti megoldása. Gyerekek esetén erre csak akkor van szükség, ha iskolás korig sem fejlődik vissza a sérv. Azonban ha valamilyen belső szerv is becsípődött, akkor mindenféleképp műteni kell. Egyes esetekben egy fűző viselése javasolt, ugyanis ezzel stabilizálni lehet a hasfalat. Viszont ez a módszer sokszor nem ajánlott, ugyanis ezzel a kezeléssel nem lehet megakadályozni a szervek esetleges becsípődését, továbbá az állandó nyomás hatására elgyengülhet a hasfal.

Köldöksérv megelőzése

Minden olyan tevékenység, mely gyengíti a köldök területét, megemeli egy esetleges köldöksérv kialakulásának rizikóját. Ez azt jelenti, hogy a túlsúly is egy rizikótényező, de a nehéz fizikai munka is ide sorolandó. Amennyiben nehéz súlyokat kell emelnünk, arra figyeljünk, hogy ne erőltessük meg a hasfalunkat. Ennek érdekében ajánlott olyan speciális gyakorlatokat végezni, melyekkel meg tudjuk erősíteni a hasizmunkat és a törzsünket, így jelentősen lecsökkenthetjük egy köldöksérv kialakulásának esélyét.
2021. január 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink