Köldöksérv gyermekeknél

2020. március 26.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has

Bár legtöbbször óriási aggodalmat és szorongást vált ki a szülőkből, a köldöksérv gyermekeknél valójában egy ártalmatlan jelenség, mely az esetek nagy százalékában spontán megszűnik.

Köldöksérv gyermekeknél2

Köldöksérv gyermekeknél2

Egy kis anatómia

A kisgyermekeknél kialakuló köldöksérv létrejöttének megértéséhez egészen magzati korig kell visszamennünk. A köldökgyűrűben ebben a korai életszakaszban erek találhatók, ezek táplálják a magzatot a méhlepényből. Születés után ezek elsorvadnak, és kialakul a köldökcsonk. Normál esetben ez összeheged, a nyílást erős hegszövet zárja, megakadályozva, hogy azon a belső szervek kitüremkedjenek. Ez a „lyuk” a hasfalon (amit a szakirodalom sérvkapunak nevez) növekedés során a hasizmok erősödésével normális esetben elkezd bezárulni. Ha azonban a köldökgyűrű kötőszövete meglazul, abban tágulat alakul ki, s ebbe hasüregi szervek, béltartalom, belek türemkednek ki, köldöksérvről beszélünk. Ez az érett újszülöttek 4-5 százalékát érintő rendellenesség, ami a fiúknál és lányoknál egyenlő arányban fordul elő. A sérv nagysága változó: babnyi mérettől akár tojás nagyságúig is terjedhet. A csecsemő sírásakor, erőlködésekor kifejezettebbé válik, kidomborodik, mely a szülők számára általában ijesztő látványt nyújthat. Aggodalomra azonban legtöbbször nincsen ok.

Köldöksérv gyermekeknél – Mi a teendő?

Gyerekkorban a köldöksérv kialakulását leginkább egyéni hajlam – például hasfali gyengeség és nagyobb köldöknyílás – okozza. A köldöksérv általában nem okoz panaszt, fájdalommal nem jár, a hasfal erősödésével 4-5 éves korra spontán meggyógyul. Lekötése, leragasztása szigorúan tilos és felesleges, mivel a problémát nem oldja meg, ráadásul a tapasz csak tönkreteszi, felmarja a bőrt. Kizáródás csak extrém ritka esetekben fordul elő, ekkor, illetve, ha túlzottan nagyra, ökölnyi méretűre nő vagy súlyos panaszt, fájdalmat okoz a gyereknek, indokolttá válik a mielőbbi műtét. A csecsemőkori köldöksérv minden esetben rendszeres időközönkénti háziorvosi, gyermeksebészi kontrollt igényel. Amennyiben 4-5 éves korig a köldöksérv nem záródik, panasz híján is felmerülhet az operáció lehetősége. Ezt megelőzően nem javasolt a műtét, mert kisgyermekek esetében az altatás kockázatokat hordoz.

Ha gyermekénél köldöksérvre gyanakszik, ne kísérletezzen otthoni diagnózis felállításával, vagy a sérv házi kezelésével. A tünetek észlelését követően mihamarabb keressen fel szakorvost, aki a további, szakszerű tennivalókról tud dönteni.

leggyakoribb gyermekbetegségek

A leggyakoribb gyermekbetegségek

A közösségbe járó gyerekek és családjuk jól ismert listája következik, ezek ugyanis a leggyakoribb gyermekbetegségek.

A skarlát kialakulásának okai, tünetei és a kezelése

A skarlát kialakulásának okai, tünetei és a kezelése

Sajnos egyre gyakoribb a skarlátos megbetegedés. Hogyan előzzük meg és hogyan kezeljük? Elmondjuk!

Összes cikk Gyermek betegségek témában