Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

2021. május 17.

Kapcsolódó tünetek:

hányás, láz

Ha gyermekünk van, természetes, hogy mindentől féltjük, és már a legkisebb köhintésre is felkeressük vele az orvost. De mikortól indokolt igazából az ügyeletre rohanni?

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

A kérdést természetesen laikusként soha nem fogjuk tudni teljes biztonsággal magunk eldönteni. A gyermekek ezerféle tünetet produkálhatnak, és persze az sem mindegy, hogy ezek milyen súlyos mértékben lépnek fel, vagy hogy milyen életkorú gyermekről beszélünk. A szülők vérmérséklete is nagy szerepet játszik az egyenletben, hiszen van, aki egy felduzzadt rovarcsípés miatt is útnak indul, míg van, aki akkor is tétovázik, amikor már valóban súlyos a helyzet.

Azzal egyidejűleg, hogy leszögezzük: természetesen jobb, ha feleslegesen megyünk be, mintha nem tennénk ezt, amikor szükség volna rá, meg kell említeni, hogy több tényező miatt sem jó, ha folyamatosan ügyeletre rohangálunk.  Egyrészt egy lázas, fáradt, beteg, pihenni vágyó gyerek felépülésének egyáltalán nem használ a sokszor órákon át tartó, éjszakai várakozás, főleg, ha az indokolatlan. Másrészt a sok feleslegesen, túlaggódásból ügyeleti vizsgálatra cipelt gyermek – a már amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszerben – késleltetheti a valóban sürgős ellátást igénylők sorra kerülését. Azért, hogy ezt elkerüljük, megjegyezhetjük az általában ellátást és ügyeleti vizsgálatot indokolttá tevő tüneteket. Nézzük is, melyek ezek.

Magas láz

A valóban magas láz természetesen orvosi segítséget kíván. Magasnak számít 0-3 hónapos korban a 38°C vagy a feletti; 3-6 hónaposan pedig a minimum 39°C-os testhőmérséklet. A későbbiekben ilyen láznál nem muszáj orvoshoz fordulnunk a gyerekkel, de célszerű kikérni véleményét telefonon, ha úgy ítéljük meg, hogy baj lehet. 1 éves kor után érdemes orvosi vélemény nélkül lázcsillapítót alkalmazni, és csak akkor orvoshoz fordulni, ha így sem tudjuk a lázat csillapítani, vagy ha 2-3 nap után sem enyhülnek a tünetek. Ezalatt pedig a legfontosabb, hogy odafigyeljünk a gyermek megfelelő folyadékpótlására. Azonnal forduljunk viszont orvoshoz, ha a láz mellett a gyereknek fáj a feje, annak előre hajtásakor erős fájdalmat érez és hány, babával pedig akkor, ha kutacsa kidomborodik, vagy görcsroham jelentkezik nála.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Hirtelen súlyos tünetek

Az egyik pillanatról a másikra fellépő súlyos tünetek esetében irány az ügyelet. Ilyenek lehet az asztmás roham, nehézlégzés, krupp, vagy minden olyan szituáció, amikor a gyermek láthatóan levegőért küzd. Babák esetében az elkékült, elszürkült bőr is azonnali ellátást kíván. Ha a gyermekre étkezés közben jön rá egy nem múló köhögő roham, lehetséges, hogy idegen test került a légcsövébe, amivel szintén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Allergiás reakció

A heves allergiás reakció is ügyeleti probléma: ha a gyermeknek feldagad a szeme és/vagy a szájürege, nehezen kap levegőt, ha kiütések jelennek meg bőrén, ha étkezés után kevéssel heves hányás és hasmenés jelentkezik nála, esetleg elájul, ne gondolkodjunk tovább.

Hasfájás, hasmenés, hányás

Sokszor fájhat gyermekünk hasa, ami alapvetően nem jelent orvosi problémát. Azonban ha ez a fájdalom hirtelen fellépő és éles, vizsgáltassuk ki, hiszen könnyen lehet, hogy a vakbelével van gond. Hányásos-hasmenéses vírus esetén akkor szükséges felkeresni az ügyeletet, ha a gyermeket kiszáradás veszélyezteti – nem marad meg benne a folyadék, nem iszik eleget, nem pisilt 6 órája, illetve aluszékony. Ha széklete vagy hányása véres, hívjunk orvost, és akkor is, ha  a hasmenés több nap múlva sem akar szűnni.

Fizikai sérülés

Az egyértelműen nagyobb eséseknél, játék közbeni baleseteknél előforduló fizikai sérülések az egyik legnyilvánvalóbb okai az orvos felkeresésének. Ha nagyon súlyos az eset, ne utaztassuk a gyermeket, hívjunk mentőt!

Mononukleózis gyerekeknél

Mononukleózis gyerekeknél

A mononukleózis eleinte megfázásszerű tünetekkel jár, és gyakran pár hét elteltével teljesen eltűnik, sőt mi több, ez a vírusfertőzés sokszor teljesen tünetmentesen zajlik.

Lázcsillapítás gyermekkorban

Lázcsillapítás gyermekkorban

Lázas gyermekünk fátyolos tekintete és piros arca megrémíthet minket, de nem szabad felelőtlenül alkalmaznunk a lázcsillapító módszereket.

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Nem tudja, mikor, melyik oltást adják, illetve kellene beadni gyermekének? Összegyűjtöttük! Íme a kötelező oltások 0-6 éves korig!

A terhesség első jelei

A napjainkban patikában kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, már a várható vérzés időpontjában kimutatják a terhességet. Szervezetünk várandósság miatt megváltozott működésének azonban más apró, de félreérthetetlen jelei is vannak.

Háromnapos láz

A kiütések legtöbbször orvosi ellátás nélkül, maguktól elmúlnak.

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában