Miért sírhat a baba?

Miért sírhat a baba?

Kapcsolódó tünetek:

Kezdetben talán úgy tűnik, még az anya számára is, hogy csecsemőjének sírása minden esetben egyforma. Azonban az idő előrehaladtával a baba környezetében élők gyakorlott sírás „értelmezőkké” válnak. Le kell szögezni, hogy a csecsemő sírása minden esetben jelez valamit, ok nélküli sírás nincs.

A sírás leggyakoribb okai

A sírás a szülő számára jelezheti azt is, hogy a baba éhes, ilyenkor a sírás kommunikációs üzenete az, hogy az éhséginger minél hamarabb megszűnjön. Az éhes csecsemő egyenletes és nyugodtnak mondható sírását addig nem fejezi be, míg éhsége meg nem szűnik, azaz nem kap táplálékot.

A csecsemő egyfajta rikoltozásszerű sírással nyilvánítja ki, hogy egyedül érzi magát, társaságra vágyik. A baba temperamentumától függően ez a sírástípus dühös vagy szomorú közléssé is válhat, sőt a kicsi fel is hergelheti magát, ha magányüzenetét nem kellőképpen értelmezik.

A baba nyűgös, izgés-mozgással, síró hangon jelezheti szülei felé, hogy pelenkája megtelt. Általában ezt a sírással párosuló jelzést értelmezik a szülők legkönnyebben.

A baba sírása utalhat arra is, hogy álmos. Az álmosság üzenet leginkább nyűgösséggel, apró hanghatásokkal társul, miközben a kicsi szemeit finoman dörzsöli.

A fenti sírástípusok és a hozzájuk tartozó kommunikációs üzenetek nem utalnak komoly gondra. Sokkal ijesztőbb az a meg nem szűnő erős sírás, mely a kicsi fájdalmára utal. A fájdalom kiváltotta sírás akkor sem szűnik meg, ha a baba édesanyja karjában pihen. A fájdalmat jelző sírások szinte kilencven százalékát csecsemőkorban a puffadás kiváltotta hasfájás okozza. A puffadásnak számos oka lehet(levegőt nyelt a baba, a szoptató anya puffasztó élelmiszert fogyasztott és a tej útján az a baba szervezetébe jutott, túl mohón evett, túl sokat evett, de puffadáshoz vezethet a sok sírás is).

A szülők egy idő után a hasfájásra utaló sírást kiválóan értelmezik, és megtanulják orvosolni a baba puffadással járó hasfájdalmát.

A szűnni nem akaró sírás a hasfájáson túl betegségre is utalhat. A baba lehet lázas, esetleg fogzással együtt járó fájdalmak kínozzák. Ha a szülő úgy gondolja, hogy babája betegség miatt sír, minél hamarabb orvoshoz kell fordulni a kicsivel. A lázas állapotok kezelése, minden esetben orosi javallatra történjen! Megnyugtató azonban, hogy szervi eltérés, az életük első 3-4 hónapjában nagyon sírós babáknál sem igazolható legtöbbször.

„Síráselhárító” tippek

Fontos kiemelni, hogy a csecsemők életük első pár hónapjában anyjuk lelkiállapotát is tükrözik viselkedésük során. Ha az édesanya szorong, kimerült vagy maga is nyűgös, a csecsemő viselkedésében is megjelennek ezek az érzelmi állapotok. A sírós baba sírásának megszüntetésére előbb-utóbb a szülők számos vigasztaló eszközt vetnek be: ringatás, dúdolás, babamasszás, tornáztatás. A gyakori szoptatás is megoldás lehet, hiszen a csecsemőt megnyugtatja édesanyja közelsége, hogy érezheti az anya illatát és testi kontaktusban lehet vele.

2015. február 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek