Tippek fogzás idejére

Tippek fogzás idejére

Kapcsolódó tünetek:

Ez nagy átlagban 6 hónapos kor körül kezdődik, s kisebb-nagyobb megszakításokkal a gyermek 3 éves korára fejeződik be (átmenetileg), mire mind a húsz tejfog teljes nagyságában a csemete szájában pompázik.

Elsőként rendszerint a felső, majd az alsó metszők, majd az alsó-felső őrlők, legvégül általában a szemfogak törnek elő. Természetesen, mind a fogak előbukkanási sorrendje, mind a teljes kinövés időtartama egyénileg különböző lehet, ezt számos tényező (pl. öröklött tulajdonságok, D vitamin ellátottság) határozza meg.

Azt, hogy a fogzás megkezdődött, sok esetben (a szülő számára) egyértelmű jelek kísérik: a baba ínye duzzadt (ez inkább csak a szemfogak és az örlők áttörésekor jellemző, a metszőknél nem mindig figyelhető meg), szinte állandóan a szájában matat, mindent megrág, ömlik a nyála. Sok kisgyermek a fogak áttörésekor (ez 2-4 napig is eltarthat egy-egy fog esetén) szinte egész nap nyűgös, étvágytalanabb, sőt: ilyenkor a babák alvása is nyugtalan, sokat megébrednek, éjszaka felsírnak.

Nem egy esetben hőemelkedés kíséri a fogak áttörését, érdemes tudni azonban, hogy lázat a fogzás nem okoz. Ilyenkor sokkal inkább arról lehet szó, hogy a fogzás kapcsán átmenetileg meggyengülő immunrendszer miatt aktuálisan zajlik egy-egy fertőzés. Mindezeken túl, gyakori jelenség még a széklet lazábbá válása, mely a baba popsijának kipirosodásához vezethet.

Általában elmondható, hogy ezen tünetek zöme inkább csak egy-egy fog áttörésekor jelentkezik, az ezt követő növekedési fázis rendszerint fájdalom- és tünetmentesen zajlik. Ez alól kivételt képezhetnek a nagy felületű rágófogak, hiszen itt a sok csücsök gyakorlatilag egyesével szakítja át a baba ínyét, tartósabb kellemetlenséget, fájdalmat okozva ezzel.

Mit tehet a szülő a kicsik közérzetének javítása érdekében?

Az egyik legelterjedtebb módszer a vény nélkül kapható, zömében gyógynövény eredetű hatóanyagokat tartalmazó hűsítő géllel történő kezelés: a viszkető, fájó ínybe dörzsölve rövid ideig szünteti/mérsékli a fájdalmat.

Kaphatók olyan, bevizsgált minőségű rágókák, melyek hűthető folyadot tartalmaznak, ezt a kicsi rágicsálva, helyi fájdalomcsillapítást érhet el. Sokan esküsznek a homeopátiás készítményekre, melyek szintén alkalmasak lehetnek a tünetek enyhítésére.

Fájdalomcsillapítóhoz csak nagyon indokolt esetben nyúljunk, és semmiképpen ne alkalmazzuk tartósan. Ha végképp tanácstalanok vagyunk, forduljunk inkább gyermekorvoshoz, vagy kérjük ki a fogorvos, gyógyszerész tanácsát.

A természetesség hívei között elterjedőben vannak a baba nyakába akasztandó borostyánláncok: elméletileg a (hamisítatlan, valódi) borostyánkő rendelkezik fogzást enyhítő hatással. Sajnos azonban, sokan hamisítják ezt is, és ilyenkor a legjobb dolog, ha nem történik semmi: nem egy baleset származott már a helytelenül felfűzött és csomózott,éppen szért a baba kezei közt szétpergő, vagy a kicsi nyakára szoruló láncok miatt. Aki mégis ilyesmit szeretne gyermekének adni, nagyon megbízható helyről, kellő körültekintéssel vásárolja azt meg.

2014. április 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek