Mi fán terem a szépségvitamin?

Mi fán terem a szépségvitamin?

Kapcsolódó tünetek:

A szépségvitamin készítmények hatóanyagai hozzájárulnak a bőrünk, a hajunk és a körmeink egészségének megőrzéséhez. Az olyan problémákat, mint a töredező körmök, bőrbetegségek vagy a száraz haj, gyakran különböző hiányállapotok okozzák. Ez egyben azt is jelenti, hogy a megfelelő vitaminokkal, mikrotápanyagokkal és ásványi anyagokkal ezek könnyedén orvosolhatók. Fontos megemlíteni, hogy a vitaminoknak elengedhetetlen szerepük van az egészségünk fenntartásában, ennek ellenére a legtöbb ilyen anyagot nem tudja a szervezetünk előállítani, ezért is nélkülözhetetlen azok pótlása.

Cikkünkben bemutatjuk a vitaminok és ásványi anyagok szerepét, a legfontosabb szépségvitaminokat, illetve azok funkcióját.

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe

A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek elengedhetetlenek a szervezetünk számára, ugyanis számos létfontosságú folyamathoz szükségesek, az anyagcserénk ennek ellenére nem tud ezekből eleget szintetizálni. Két csoportra lehet bontani ezeket: vannak a zsírban, illetve a vízben oldódó vitaminok. Előbbiek a zsírszövetben raktározhatók el. Ide tartoznak az A-, D-, E- és K-vitaminok, melyek olajokban, zsírokban, de zsírban szegény élelmiszerekben is megtalálhatók. Kivételt mindössze az E-vitamin képez, azt ugyanis csak növényi olajok tartalmazzák. Mivel ezeket el tudja raktározni a szervezetünk, fennáll a túladagolás veszélye. A vízben oldódó vitaminokat ellenben nem tudjuk elraktározni, csak rövid ideig maradnak a szervezetben, ami azt is jelenti, hogy ezekből nem tudjuk túltölteni a készleteket. Ezeket rendszeresen be kell juttatnunk a szervezetünkbe. Ide tartoznak a C-vitamin, az összes B-vitamin, a folsav, a biotin, a niacin és a pantoténsav.

Annak ellenére, hogy az ásványi anyagok és a vitaminok is mikrotápanyagok, sokban különböznek egymástól. A vitaminok szerves vegyületek, ami azt jelenti, hogy ezeket élő vagy egykor élő organizmusokból nyerik ki. A vitaminok könnyen lebomlanak többek közt hő és fény hatására. Az ásványi anyagok ellenben szervetlenek, és megtartják kémiai szerkezetüket.

Ajánlott napi mennyiségek

Az, hogy mennyi a szükséges napi mennyiség a legfontosabb vitaminokbólés ásványi anyagokból, nagyban függ elsősorban a nemtől, az életkortól, a fizikai aktivitástól, az életviteltől és az anyagcserétől. Ez azt jelenti, hogy nem lehet megszabni egyetlen egzakt értékeket – de természetesen vannak irányadó mennyiségek a napi bevitelre vonatkozóan:

A vitaminok tekintetében:

  • C-vitamin: 100 mg
  • B1-vitamin: 1,0-1,4 mg
  • B2-vitamin: 1,2-1,5 mg
  • B12-vitamin: 4 µg
  • Folsav: 400 µg
  • B6-vitamin: 13-16 mg
  • Biotin: 30-60 µg
  • Niacin: 1,2-1,4 mg
  • Pantoténsav: 6 mg
  • A-vitamin: 0,8-1 mg
  • D-vitamin: 5 µg
  • E-vitamin: 12-14 µg
  • K-vitamin: 60-70 µg

Az ásványi anyagok esetében:

  • Nátrium: 1500 mg
  • Kálium: 4000 mg
  • Kalcium: 1000 mg
  • Foszfor: 700 mg
  • Magnézium: 300-350 mg
  • Vas: 10-15 mg
  • Jód: 200 µg
  • Cink: 7-10 mg
  • Szelén: 60-70 µg

A fenti felsorolásban több szépségvitamin is található. Ezek közé tartozik az A-, E- és C-vitamin, továbbá a biotin, a szelén és a cink.

Ezek a legfontosabb szépségvitaminok

A-vitamin

Az A-vitamin, ismertebb nevén retinol, számos szépségápolási termékben megtalálható. Ennek egyik oka, hogy javít a sejtmegújulás folyamatán, méghozzá úgy, hogy serkenti a bőrszövetek képzését és azok normális fejlődését. Ezen kívül védi a bőrünket a külső befolyásoktól és fertőzésektől, szabályozza a faggyúmirigyek működését, megelőzi a bőr kiszáradását, továbbá nedvesen és egészségesen tartja a nyálkahártyát. A napi szükséges mennyiséget 800 mikrogrammban határozták meg, amit a legkönnyebben tojássárgája, tej, tejtermékek, vaj és hal fogyasztásával fedezhetjük.

E-vitamin

Az E-vitamin támogatja a szervezetünk védőfunkcióját, és megvédi sejtjeinket a szabad gyökökkel szemben, ellensúlyozva a túlzott napozás, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás nem kívánt hatásait. A szabad gyökök megsemmisítik többek közt a kollagént, így nagy szerepük van a sejtek öregedésénél és a ráncok kialakulásánál. Az E-vitaminnak köszönhetően sokkal jobban meg tudja kötni a bőr a nedvességet, amitől az selymes és puha lesz. A szükséges napi mennyiség 12 milligramm, amit különféle növényi olajokkal és friss salátákkal tudunk fedezni.

Kollagén

A kollagén egy, a szervezetben természetes módon előforduló fehérje, ami többek közt a sima és selymes bőrért felel. Megtalálható a bőrben, a csontokban és a porcokban is, azonban korunk előrehaladtával egyre kevesebb termelődik belőle – ezzel párhuzamosan jelennek meg az első ráncok. Sportolás vagy komoly fizikai munka mellett figyelni kell a megfelelő kollagénbevitelre.

A kollagén azonban nemcsak a bőr normál állapotának fenntartásához szükséges, azok számára is ajánlott a pótlása, akiknek hullik a haja, szárazak és töredezettek a hajvégei, esetleg pattanásos az arcbőre. A kollagénből szükséges napi mennyiség függ az életkorunktól: 31 és 50 éveseknek 10 grammot kell ajánlott bevinniük belőle naponta, míg az 50 év felettieknek 15 grammot. A marhakollagénen kívül már kapható halkollagén is, ami emészthetőbb és jobb a hasznosulása. Természetes módon tőkehallal, spirulinával, tojással és zselatinnal lehet bejuttatni.

Q10

A koenzim-Q10 – más néven ubikinon – hatása a korunk előrehaladtával egyre csökken, így a bőrünk elkezd ráncosodni. A szervezetünk által termelt Q10 felel a sejteken belüli energiatermelésért, továbbá gátolja azokat a káros oxidatív folyamatokat, melyeket a túlzott napozás, az egészségtelen étkezés, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás indít el. Amennyiben csökken a Q10 hatása, akkor már nem tudja optimálisan ellátni a feladatait, azaz a bőrünk elveszíti rugalmasságát, bőrszárazság lép fel, ráncok keletkeznek, és hiperpigmentáció is felléphet. Az optimális Q10 hatás elérése érdekében általánosságban 50-200 milligramm bevitele szükséges naponta, de a pontos mennyiség egyénenként változó. Hússal és hallal lehet a legkönnyebben fedezni ezt.

Biotin

A biotin, más néven H-vitamin, segíti a bőr és a kötőszövetek növekedését, továbbá hatékonyan fellép a bőrszárazsággal szemben. Ha nincs elég biotin a szervezetünkben, bőrgyulladások alakulhatnak ki. A szükséges napi mennyiség felnőttek esetében 30-100 mikrogramm között alakul.

Májjal, paradicsommal, avokádóval, zabbal, lazaccal, mandulával, brokkolival, spenóttal, tojással és búzacsírával lehet a legkönnyebben bejuttatni a szervezetünkbe.

Cink

A hajunkban és a bőrünkben összesen 2-3 gramm cink található, így hiánya hajhulláshoz és bőrgyulladáshoz vezethet. Ezeken kívül a cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez is. A szükséges napi mennyiség felnőttek esetében 15 milligramm, amit húsok, hüvelyesek és tojások fogyasztásával fedezhetünk.

Béta-karotin

A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, így hatása is hasonló: fenntartja a bőr, a haj és a köröm normál állapotát, továbbá lelassítja a bőr öregedését, semlegesíti a szabad gyököket, továbbá növeli a bőr ellenállóképességét a napsugarakkal szemben. A szükséges napi mennyiség 2-4 milligramm. Ezt a következő élelmiszerek fogyasztásával tudjuk a legkönnyebben biztosítani: galambbegysaláta, brokkoli, avokádó, spenót, cukkini, répa, paprika, paradicsom, sárgabarack, mangó, őszibarack.

C-vitamin

A C-vitamin – más néven aszkorbinsav – egy fontos antioxidáns, ami a feszes kötőszövetekért felel, véd a szabad gyökökkel szemben és az UV-sugárzás ellen. Mivel méretét tekintve ez az egyik legkisebb vitamin, a bőrre feljuttatva rendkívül gyorsan bejut a mélyebb rétegekbe. C-vitaminnal enyhíthetjük a ráncokat és a túlzott pigmentációt, mindemellett pedig kiemelt szerepe van az E-vitamin újraaktiválásában. Természetes módon citrusfélékkel, paradicsommal, paprikával, eperrel, hagymával, szőlővel, káposztával és salátákkal vihetjük be a szükséges napi mennyiséget, ami közel 75 milligramm.

Szelén

A szelén egy olyan nyomelem, amire az immunrendszerünknek alapvető szüksége van, hiánya pedig különféle panaszokat okozhat: többek között hajhullást, kiütéseket, pajzsmirigy problémákat vagy vérszegénységet. Amennyiben figyelünk a napi 55-100 mikrogramm szelén bevitelre, akkor nagyban támogathatjuk a szervezetünket a gyulladásos folyamatok csökkentésében, valamint a szabad gyökök és az UV-sugárzás elleni védelemben. Ehhez magas fehérjetartalmú élelmiszereket kell fogyasztanunk, azaz húsokat, halakat, tejet, illetve tejtermékeket, tojásokat, búzát, zabot, rizst, brokkolit, spenótot, paradicsomot, hagymát, kivit, citromot, banánt, grapefruitot és szőlőt.

Omega-zsírsavak

Ezek olyan esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek nagy részét nem tudja előállítani a szervezetünk, így élelmiszerekkel célzottan kell bejuttatnunk azokat. Ehhez a tengeri halak, a növényi olajok, a dió, a mogyoró, a repce- és kukoricaolaj jelentenek jó kiindulási alapot. Számos jótékony hatásuk van, ami a szépségápolás tekintetében a legfontosabbak közé tartozik: megvédik a haj, bőr és a körmök egészségét, és segítenek az allergiás bőrbetegségek enyhítésében.

Keratin

A keratinról a legtöbbünknek a haj egészsége jut az eszébe, hiszen ez a fehérje a haj egyik fő alkotórésze. Ezen kívül azonban a bőrünk és a körmeink is tartalmaznak keratint. Utóbbiak esetén azok ellenállóképességét garantálja.

Összegzés

Vitaminokra elengedhetetlen szüksége van a szervezetünknek, méghozzá nemcsak az egészségünk fenntartása, hanem a szépségünk megőrzése miatt is. A legtöbb vitamint természetes módon is be tudjuk juttatni, ehhez azonban egészséges életmódot kell követnünk, és figyelnünk kell a kiegyensúlyozott és kellően változatos étkezésre. Szerencsére azonban már számtalan szépségvitamin és étrendkiegészítő kapható akár a BENU gyógyszertárakban és webshopban is, melyek a megfelelő összetevőkkel célzottan segítenek az esetlegesen kialakult problémák vagy hiánytünetek kezelésében, valamint a bőr, a haj és a körmök egészségének megőrzésében.

2022. május 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek