Gyilkos ételek, amiket jobb elkerülni!

Gyilkos ételek, amiket jobb elkerülni!

Kapcsolódó tünetek:

Mérgező gombák

A gombák többsége ártalmatlan, és ha megbízható helyen vásároljuk, nem kell aggódnunk a biztonságossága miatt. Nem érdemes azonban hozzáértés nélkül saját kezűleg szedni gombát, mert a mérges gombákat gyakran nehéz felismerni. Egyes mérgező fajták az idegrendszerre, a májra vagy a kardiovaszkuláris rendszerre hatnak, és akár halált is okozhatnak. Az egyik legveszélyesebb a gyilkos galóca, amely a gombamérgezések 90 százalékáért felelős világszerte. Az a legnagyobb baj, hogy elfogyasztása után néhány óráig nem jelentkeznek a tünetek, ezért mire a mérgezés jelei megjelennek, súlyos szervkárosodás következik be.

Mogyoró

A mogyoróra allergiás emberek jól tudják, hogy még a legkisebb mennyiség is veszélyes lehet számukra. A probléma az, hogy gyakran nem tudhatják, hogy egy bizonyos élelmiszer tartalmaz-e mogyorót, mert számos ételben nyomokban előfordulhat mogyoró, a címkén pedig nem tüntetik fel, hogy a termék olyan gyárban készült, ahol mogyorót is feldolgoznak. Az allergia ráadásul bármely életkorban jelentkezhet. Leggyakoribb tünete a csalánkiütés, súlyosabb esetben azonban légzési rendellenességeket, szívelégtelenséget, vagy akár halált is okozhat.

Gömbhal

A gömbhal, más néven fugu, a távol-keleti konyha egyik különlegessége: ha nem készítik el megfelelően, már egyetlen falat is halálos lehet belőle. Ennek ellenére világszerte több millióan fogyasztják. A fugut csak azok a különleges engedéllyel rendelkező szakácsok készíthetik el, akik pontosan tudják, a hal melyik ehető része nem tartalmaz méreganyagot. A gömbhal bizonyos részei a tetrodotoxin néven ismert mérget tartalmazzák, amely a májat, petefészket, bőrt támadja elsősorban és izombénító hatású, így a légzőizmok bénulását okozza, melynek következménye a fulladás.

Gyümölcsök magja

Számos csonthéjas gyümölcs, köztük a meggy, a barack és a cseresznye magjában találhatóak olyan vegyületek, amelyek a bélben hidrogén-cianiddá alakulnak. A cseresznye- és meggymagban ezek koncentrációja 3-4 mg/g. A hidrogén-cianid halálos dózisa 50-300 mg. Vagyis a végzetes adaghoz mintegy 200-1500 g cseresznyemagot kellene megenni. Épp ezért, ha véletlenül lenyelünk 1-2 magot, ne féljünk: ciánmérgezést biztosan nem kapunk. Az azonban igaz, hogy bizonyos, magasabb ciántartalmú, gyakrabban fogyasztott magok (elsősorban a barackmag) okozhatnak ciánmérgezést, ezért azzal nem árt óvatosnak lenni!

Kagyló

A kagylók a vízben filterként működnek, nagy mennyiségű mérget képesek magukba szívni és tárolni, melyek a főzés során nem bomlanak le, ezért a kagylóevéssel érdemes óvatosnak lenni! A kagylók nem csak a mérgező anyagok miatt lehetnek veszélyesek, de ha szennyezett vízből származnak, fogyasztásukkal a hepatitis A vírus is bekerülhet a szervezetünkbe. Szakemberek szerint a Földközi-tenger kagylóinak akár 40 százaléka is hepatitis A vírussal fertőzött lehet! A tengerbe ugyanis a part menti települések szennyvízével együtt bejutnak a hepatitis A vírusok is, a kagylók pedig a táplálkozásuk során átszűrik a vizet, így egyúttal felveszik a vírusokat is. A megfelelő főzési technológiával ugyan a hepatitis A vírusa elpusztul, de ehhez a szakemberek szerint 100 fokon történő, öt percig tartó folyamatos forralás szükséges.
2017. február 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek