Mennyit számít a BMI?

2020. szeptember 15.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A BMI, vagyis a testtömeg index megmutatja a magasságunk és a súlyunk arányát, így megtudhatjuk, hogy megfelelő-e az aktuális testsúlyunk vagy esetleg fogynunk, illetve gyarapodnunk kellene-e. Felvetődik azonban a kérdés, hogy a kapott érték mennyire ad valós képet.

Mennyit számít a BMI?

Mennyit számít a BMI?

A BMI kiszámolásának módja

Tudományos és gyakorlati körökben egyaránt a BMI az egyik legelterjedtebb módja annak, hogy kiszámítsuk egy személy testfelépítését, illetve analizálni tudjuk azt, majd javaslatokat tegyünk az illető életmódjával kapcsolatban. Sok esetben még egy betegség lehetséges kialakulásának a rizikóját is ebből állapítják meg.

A BMI, azaz a body mass index valószínűleg azért ilyen közkedvelt, mert rendkívül egyszerűen és gyorsan lehet számolni vele, hiszen mindössze két értéket kell elosztanunk egymással: a testsúlyunkat (kilogrammban) a magasságunk (méterben) négyzetével. A végeredmény alapján pedig kiderül, hogy gond van-e a testfelépítésünkkel. Az irányadó értékek az alábbiak:

  • 18,5 alatt: sovány
  • 18,5 és 24,9 között: normális testsúly
  • 25 felett: túlsúly
  • 30 felett: extrém túlsúly

Az életkor is befolyással van arra, hogy melyik BMI-érték épp az optimális:

  • 19-24 éves: BMI 19-24
  • 25-34 éves: BMI 20-25
  • 35-44 éves: BMI 21-26
  • 45-54 éves: BMI 22-27
  • 55:65 éves: BMI 23-28
  • 65 év felett: BMI 24-29

Ezért nem pontos a BMI

Egy nagy probléma van azonban a BMI-értékkel, ugyanis nem ad pontos képet az illető testfelépítéséről, hiszen a BMI-vel mindössze a testsúlyunkról tudunk következtetéseket levonni. Azt azonban nem veszi figyelembe, hogy ez a súly miből tevődik össze: testzsír, izom, csontok. Sportolók esetén gyakori probléma, hogy a BMI alapján a túlsúlyosok csoportjába tartoznak, annak ellenére, hogy nem a zsír, hanem az izomzat határozza meg a súlyukat.

Statisztikailag egy olyan személy sokkal előbb lesz cukorbeteg, rákos vagy depressziós, akinek a BMI-értéke 25 feletti, viszont ez a veszély valójában csak akkor áll fent, ha ez a magas érték a sok testzsírból és az egészségtelen életmódból adódik. A sportolók, testépítők, de még a várandós nők esetében pont emiatt nincs értelme a testzsírtömeg kiszámításának, hiszen nem ad valós képet. Pont ez a BMI legnagyobb hibája, hiszen a zsír- és az izomtömeg arányait nem tudja megállapítani.

A nők számára megfelelő a testtömeg index?

A BMI-érték kiszámításának módját még a 20. században találták ki, méghozzá a férfi lakosság részére. A női testben teljesen más a zsír és az izom aránya, így az ő esetükben másik számítási módszerre lenne szükség. Az orvosok ennek ellenére ugyanúgy számolják ki a nők BMI-értékét, mint a férfiakét, mindössze a határértékek voltak eltérőek, azonban az 1980-as években ezt is egységesítették, így azóta nincsenek külön női és külön férfi értékek.

Összegzés

Nyugodtan kiszámolhatjuk a BMI-értékünket, azonban ne tulajdonítsunk neki túl nagy hangsúlyt, hiszen mindössze a magasságunkból és testsúlyunkból nem kaphatunk pontos képet testünk felépítéséről. Sportolók esetén végképp hanyagoljuk a BMI-érték kiszámítását, hiszen nem lesz használható a kapott érték.

6 étel, ami segít fogyni karácsonykor

6 étel, ami segít fogyni karácsonykor

Valószínűleg sokan esünk kétségbe karácsonykor, mondván „kukába dobhatom az eddigi diétám” Persze nem alaptalan a félelem, de következzen 6 étel, ami kordában tarthatja az ünnepi kilókat.

5 tipp, hogy egészségesen indítsuk az újévet

5 tipp, hogy egészségesen indítsuk az újévet

Karácsony után a legtöbben fogadalmakkal indítják az új évet, melyek rendszerint az egészséges életmódot hivatottak elérni. Az alábbi 5 tanács betartása mellett biztosan egészségesebben élhet a következő esztendőben.

Tartsuk kordában testsúlyunkat az ünnepek alatt

Tartsuk kordában testsúlyunkat az ünnepek alatt

A karácsony a szeretteinkkel töltött minőségi időn túl a roskadozó asztalokról és a jól ismert karácsonyi extra kilókról szól általában. Bár a kísértés nagy, érdemes néhány alapszabályt betartanunk, hogy kordában tarthassuk testsúlyunkat.

A hosszú élet 5 titka

A hosszú élet 5 titka

Évszázadok óta kutatják a hosszú élet titkát, és most úgy tűnik, hogy végre megtalálták. Legalábbis az alábbiak betartásával nagy eséllyel sikerülhet meghosszabbítanunk az életünket.

A testzsír befolyásolná az agytérfogatot?

A testzsír befolyásolná az agytérfogatot?

A testben található zsír magas aránya számos negatív egészségügyi kockázatot hordoz. Közöttük találjuk a szív- és érrendszeri problémák vagy a cukorbetegség kialakulását is. Egy nemrégiben készült kutatás szerint pedig az agyunkat érintheti.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában