A megfázás tünetei

2018. január 22.

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával illetve néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

megfázás tünetei

megfázás tünetei

A nátha éppúgy vírusos eredetű, mint az influenza

A náthát általában könnyedén vesszük, pedig éppúgy vírusos eredetű betegség, mint az influenza vagy a koronavírus. Ennek a háromnak a tünetei is hasonlóak lehetnek, de tény, hogy a nátha a legenyhébb lefutású. Azonban egy náthából is alakulhat ki bakteriális felülfertőzés, ami az arcüregen keresztül ráhúzódhat a középfülre, az orrüregre, akár a fogak irányában is, vagy a tüdő, ritka esetben a szív  felé. Ezért a szövődményeket meg kell előzni, és a náthát minél előbb, már csírájában kikezelni.

Tünetek, a betegség lefolyása és a fertőzés terjedése

A megfázás általában torokfájással kezdődik, amelyet a következő tünetek követnek, például:

  • tiszta, vizes orrfolyás,
  • fáradtság (rossz közérzet),
  • a felnőttek általában nem lázasodnak be, de ha igen, akkor is a láz alacsonyabb (38 ° C alatti),
  • rekedtség is jellemző,
  • és kialakulhat köhögés is.

A megfázás első néhány napjában az orr vizes orrváladékot termel. Később ez a váladék vastagabbá és színessé válhat. A sötét váladék a megfázáskor nem feltétlenül jelenti azt, hogy bakteriális fertőzés alakult ki, ezért sem javasolt azonnal antibiotikum szedése, mert többet árthatunk, mint használhatunk vele!

Az enyhe köhögés nem ritka a megfázásnál. Ha a köhögés nem súlyosbodik, akkor valószínűleg a megfázás második vagy harmadik hetében tart. Ha asztmája vagy más tüdőproblémája van, a megfázás rosszabbá teheti azt. Ha sötét váladékot köhög fel, vagy érzi hogy tele van a tüdeje vele, akkor érdemes háziorvosához fordulni a problémával, mert előfordulhat , hogy bakteriális fertőzés alakult ki.

Amint már említettük, a felnőttek nem hajlamosak lázra megfázás esetén, de ha jelentkezik, akkor se emelkedik túl magasra a test hőmérséklete. A magasabb hőmérséklet és a súlyosabb tünetek azt jelenthetik, hogy influenzával vagy bakteriális felülfertőződéssel néz szembe, nem pedig megfázással.

A gyakori megfázásos tünetek általában 1-3 nappal azután kezdődnek, hogy a vírussal megfertőződött. Tipikusan a tünetek körülbelül 7-14 napig tartanak. Ezalatt a megfázást okozó vírus fertőz, így kerülje a kontaktust, mely során másokat is megfertőzhet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az újszülöttek kivételével a közönséges megfázás tünetei önmagukban nem veszélyesek. Általában egy-két héten belül elmúlnak gyógyszeres kezelés nélkül. Ha a megfázás tünetei különösen kellemetlenek, forduljon orvoshoz!

Ha sötét váladékot köhög fel, vagy érzi hogy tele van a tüdeje vele, akkor érdemes háziorvosához fordulni a problémával, mert előfordulhat , hogy bakteriális fertőzés alakult ki.

Figyeljen az  alábbiakra!

  • Ha nem tud nyelni, több mint egy hete fáj a torka, köhögése nem csillapszik, fülfájása van.
  • Ha a torka fáj és a hőmérséklete tartósan 38 ° C vagy magasabb.
  • Terhesség vagy szoptatás alatt is érdemes konzultálni orvosával.
  • Ha az arcürege fáj és feszít, és vastag sárga vagy zöld nyálka ürül belőle.
  • Merev nyak és fényérzékenység esetén is forduljon orvosához!

Forduljon orvoshoz, ha az újszülöttnek vagy csecsemőnek megfázásos tünetei vannak!

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Ha gyermekünk van, természetes, hogy mindentől féltjük, és már a legkisebb köhintésre is felkeressük vele az orvost. De mikortól indokolt igazából az ügyeletre rohanni?

A helyes orrszívás csecsemőknél

A helyes orrszívás csecsemőknél

A kisbabák orrlyukai nagyon keskenyek, így könnyedén bedugulhatnak, méretük továbbá a tisztítást is megnehezítik. Az alábbi tanácsok figyelembe vételével azonban nem lesz gond az orrtisztításnál.

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

Mit tegyünk, ha berekedtünk?

Mit tegyünk, ha berekedtünk?

A tél a feslő légúti megbetegedések szezonja. Ezek közé tartozik a rekedtség is. Ilyenkor a hangszalagok megduzzadnak, és mivel nem tudnak szabadon rezegni, megváltozik, néha akár teljesen el is megy hangunk. De mit tehetünk a kellemetlenség ellen?

Összes cikk Egészség A-Z témában