Májfájdalom: lehetséges okok és kezelési módok

Májfájdalom: lehetséges okok és kezelési módok

Kapcsolódó tünetek:

A máj tájékán, vagyis a has jobb felső részében jelentkező – jobb bordaív alatti – fájdalmat kiemelten fontos komolyan venni, mert akár súlyos betegség is előidézheti.

 

Maga a máj nem rendelkezik fájdalomérző receptorokkal, így a tünet leggyakrabban tompa, nyomó fájdalomként jelentkezik a szerv tájékán. Ez a kellemetlen érzés előrehajolás esetén fokozódhat, ritkán pedig szúró vagy görcsös jellegű is lehet. Lényeges, hogy a májtáji fájdalom intenzitása és a fennállásának időtartama nem feltétlenül mutatja meg a baj súlyosságát, mivel előfordulhat, hogy már csak igen előrehaladott fázisban jelentkezik panasz.

 

Cikkünkben bemutatjuk a máj szerepét és működését, a májfájdalom lehetséges kiváltó okait, a májfunkció javításának lehetőségeit, illetve azt is, hogy mikor kell azonnali orvosi segítség.

 

A máj működése és szerepe a szervezetben

 

A máj a méregtelenítésért felelős szerv, az emberi test legnagyobb mirigye. Nélkülözhetetlen az anyagcsere-folyamatokhoz, és mindig olyan keményen dolgozik, hogy „ő” termeli a testhő jelentős részét.

 

A máj felépítése

 

Az emberi máj 1,3-1,5 kg tömegű mirigyes hámszerv. Aszimmetrikus alakú – jobb oldali lebenye jelentősen nagyobb, mint a bal –, javarészt a jobb bordaív alatt helyezkedik el, kisebb része pedig a gyomortájék körkényére nyúlik át. A két lebenyen belül egészen apró, 1-2 mm-es lebenykék vannak, tehát a máj több tízmillió igen apró lebenykéből áll. Felszínét hashártya fedi, ami a rekeszizomhoz és az elülső hasfalhoz rögzíti. A máj alsó felszínéhez nő hozzá a körte alakú epehólyag, ami a májban termelődő epét tárolja a zsírok megemésztéséhez.

 

A máj működése, funkciói

 

A máj elsődleges funkciója a méregtelenítés, vagyis a méreganyagok távozásának elősegítése a szervezetből. Emellett energiaraktárként is működik: a benne tárolódó glikogén fizikai terhelésnél hasznosul, és glükóz formájában kerül be a véráramba.

 

A máj lebontja a zsírokat, elvégzi a zsíranyagcsere-folyamatok jelentős részét, és szabályozza a vérzsír szintjét. A szervezetünkben lévő koleszterin nagyjából felét a máj állítja elő (a másik fele a bevitt táplálék útján kerül be). A májban termelődő, a vékonybélből történő zsírfelszívódáshoz nélkülözhetetlen epefolyadék az epehólyagban raktározódik a felhasználásig. A máj ezeken kívül még szállítófehérjéket, gyulladásos folyamatokhoz szükséges fehérjéket és véralvadási faktorokat is termel.

 

A máj regenerációs képessége

 

Rengeteget hallani különböző „máj regeneráló” vagy „májtisztító” praktikákról. Jó hír, hogy a májsejtek rendkívüli módon képesek a regenerációra, tehát a máj természetes körülmények között és egészséges állapotában „öntisztító” és „önregeneráló”. Más kérdés, hogy különböző állapotok vagy betegségek befolyásolhatják ezt a képességét.

 

Mi állhat a májfájdalom hátterében?

 

A következőkben bemutatjuk a májdalom mögött meghúzódó lehetséges okokat, betegségeket – illetve azt is, hogy milyen szövődmények kialakulásához vezethet, ha az adott betegséget nem kezelik időben.

 

Vírusos májgyulladás

 

A vírusos májgyulladások három leggyakoribb kórokozója a hepatitis A, B és C vírus, amelyek különböző lefolyásúak, ám mindegyikre jellemző, hogy májtájéki fájdalommal, rossz közérzettel, tompa hasi fájdalommal és többnyire sárgasággal járnak.

 

Májsérülés

 

A fizikai erőhatás miatti sérülések akár repedéshez is vezethetnek a máj állományában. Ez történhet közúti baleset, magasból való esés, szúrt sérülés vagy lövés következményeként. Belső tényezők is okozhatnak ilyen sérülést, mint például előrehaladott tályogos gyulladás, daganat. Ilyenkor megszakad a májszövet folytonossága, amivel egyidejűleg májelégtelenség és akár életveszélyes vérzés is kialakulhat.

 

Zsírmáj

 

A zsírmáj (Steatosis hepatis) lehet alkoholos májbetegség következménye vagy nem alkoholos eredetű is.

 

Első stádiuma a tiszta zsírmáj, amikor a májsejtekben megnő a lerakódott zsír mennyisége, ami a máj megnagyobbodásával jár. A máj regenerálásának legfontosabb feltétele az alkoholfogyasztás teljes elhagyása.  Második stádiuma a gyulladásos zsírmáj, amikor a máj már jóval nagyobb és érzékeny, megduzzadtak a májsejtek, és megindult a maradandó kötőszöveti átalakulás. Ebben a fázisban is gyógyítható még a betegség, ám az alkohol a kezelés után is kerülendő.

 

A nem alkoholos eredetű zsírmájat általában elhízás, tartós éhezés vagy gyógyszermellékhatás idézi elő, de más tényezők is közre játszhatnak benne, többek között a 2. típusú diabétesz és anyagcsere betegségek.

 

Májzsugorodás

 

A májzsugorodás az alkoholos májbetegség legsúlyosabb, harmadik stádiuma, amikor a májsejtek egy része már elhalt, a szerv többi része pedig kötőszövetesen átalakult. A károsodás ezen a ponton visszafordíthatatlan, és a csökkent májműködés következtében további szövődmények, mint például sárgaság, vérzékenység, hasvizenyő, vérhányás és testsúlyvesztés is jelentkezhetnek.

A májfájdalom okai

Májelégtelenség

 

Bármilyen szervnél igaz, hogy akkor beszélünk működési elégtelenségről, ha az a funkciók jelentős romlása miatt már nem tudja betölteni az élettani szerepét. A máj esetében ez akkor következik be, ha a májszövetek 70-80%-a már elpusztult, és olyan szemmel látható tünetek jelentkeznek, mint például a sárgaság. A májelégtelenség főleg az alkoholproblémákkal élőket, a túlsúlyosakat, az intravénás droghasználókat és a hepatitis C-vel fertőzötteket sújtja.

 

Májciszta, tályog, daganat

 

A májon belüli (úgynevezett intrahepatikus) térfoglalások általában sajnos sokáig nem okoznak tünetet, legfeljebb egy idő után a méretükből adódóan egyfajta nyomásérzést, ami egyén függően akár nagyban különbözhet is az addig ismert, emésztési zavar eredetű hasi fájdalomtól.

 

Keringési rendellenesség

 

Ha a máj vénás keringésében akadályozottság alakul ki, akkor a szerv a vénás vér pangása miatt megduzzad, és a feszülő májtok fájdalomérzetet okoz. Az egyik legsúlyosabb, azonnali életmentő beavatkozást igénylő májkeringési rendellenesség a máj portális vénás trombózisa, amikor májkapu gyűjtőér részlegesen vagy teljesen elzáródik egy vérrög miatt.

 

Ritka betegségek

 

A Fitz-Hugh-Curtis szindróma a májtok gyulladásával jár a májszövetek érintettsége nélkül. A Budd-Chiari szindróma ismérve a máj vénáinak súlyos szűkülete. Noha ritka rendellenességekről van szó, fontos tudni, hogy többek között ezek is okozhatnak májtájéki fájdalmat.

A májfunkció javítása

 

Megfelelő életmódbeli változtatásokkal a májfunkció szerencsére javítható.

 

  • Az alkoholfogyasztás minimalizálása vagy elhagyása
  • Egészséges testsúly elérése és megtartása
  • Gyógyteák fogyasztása (pl. máriatövis, citromfű, apróbojtorján, mezei katáng vagy gyömbér)
  • Májvédő ételek fogyasztása (pl. fokhagyma, kelbimbó, brokkoli, karfiol, retek, grapefruit, áfonya, szőlő)
  • Alfa-liponsav (ALA) fogyasztása, ami többek között a spenótban, a vörös húsokban, a belsőségekben, a paradicsomban, a borsóban a céklában és a sárgarépában található meg. Érdekesség, hogy az ALA nem csupán a máj védelméhez járul hozzá, hanem az agyat és az idegrendszert is óvja.
  • Májregenerációt elősegítő étrend-kiegészítők (pl. máriatövis, édeskömény, kurkuma vagy gyömbér tartalmúak)

 

Léteznek olyan hatóanyagok, amelyek akár előrehaladott májkárosodás esetén is képesek elősegíteni a sejt szintű regenerációt. A máriatövis terméséből kinyert szilimarin nevű keverék például bizonyítottan hozzájárul a krónikus májbetegségek és a májkárosodás eredményes kezeléséhez. Sőt, a szilimarint tartalmazó készítmények májzsugor esetén is javíthatják a túlélési arányt, továbbá vírusos májgyulladásnál is javíthatják a májfunkciókat, serkenthetik a májenzimek termelődését. A szilimarin antioxidáns vegyületei megakadályozzák a méreganyagok bejutását a májsejtekbe, tehát gátolják a májkárosító toxinok hatásmechanizmusát.

Hogyan kezelhető a májfájdalom?

Milyen esetekben kell azonnal orvoshoz fordulni?

 

Ha a májtájéki fájdalom még 4-5 nap után sem enyhül, vagy egyáltalán nem múlik el; ha sárgaság jelentkezik; ha a májfájdalom mellkasi fájdalommal jár, esetleg a felső végtagokba is kisugárzik; vagy ha gyengeség, aluszékonyság is fellép, akkor indokolt minél előbb orvoshoz fordulni, mert az időben elkezdett kezelés megmentheti a májsejteket a visszafordíthatatlan károsodástól. A sárgaság annak a jele, hogy a máj már nem tudja a normálisan is folyamatosan pusztuló vörösvérsejtek hemoglobinjából képződő bilirubint megfelelő mértékben kiválasztani. Sokszor ez azt is jelzi, hogy a csökkent májműködés miatt egyéb anyagcserefolyamatok is károsodtak, ami már az egész szervezet működését veszélyezteti.

 

Összegzés

 

Maga a máj „nem tud fájni”, mert nincsenek fájdalomérzékelő receptorai. A májtájéki, vagyis jobb bordaív alatti fájdalmat fontos komolyan venni, mert akár súlyos betegség is előidézheti. A máj a méregtelenítésért felelős szerv, az emberi test legnagyobb mirigye. Nélkülözhetetlen az anyagcsere-folyamatokhoz, a zsírok lebontásához és a fehérjék termelődéséhez is.

 

A májsejtek rendkívüli módon képesek a regenerációra, tehát a máj természetes körülmények között és egészséges állapotában „öntisztító” és „önregeneráló”. Az alkohol elhagyása, az egészséges testsúly elérése és megtartása, továbbá májvédő ételek fogyasztása hozzájárul ehhez a regenerációs folyamathoz.

 

A májtájéki fájdalom hátterében állhat vírusos májgyulladás, májsérülés, zsírmáj, májzsugor, májelégtelenség, májciszta, májtályog, májdaganat, vérkeringési rendellenesség vagy a májat érintő ritka betegség is. Sárgaság, 4-5 napnál tovább fennálló fájdalom, egyidejű mellkasi fájdalom, gyengeség vagy aluszékonyság esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

2023. november 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek