Májfoltok

Májfoltok

Kapcsolódó tünetek:

Elsősorban olyan területeken jelennek meg, melyeket a napsugárzás közvetlenül ér.

40 éves kor után viszonylag gyakran alakulnak ki. A májfoltok ártalmatlanok, és az esetek többségében nem alakulnak át rosszindulatú elváltozássá. Elsősorban kozmetikai, esztétikai okokból zavaróak.

A kialakulás okai

A májfoltok évek hosszú során alakulnak ki a bőrt ért napfényterhelés következményeként: a napsugárzás miatt növekszik a pigmentsejtek mennyisége, és a hámrétegben képződve, barna foltként lesznek láthatóak a bőrfelszínen.

Diagnózis felállítása

A szakorvos legtöbbször szabad szemmel is meg tudja ítélni, májfoltról van-e szó, de hogy a rosszindulatú bőrdaganatot kizárhassa, szövetmintát is vehet, melyet a laborban megvizsgálva felállítható a pontos diagnózis.

A daganatos folyamatokat elindító elváltozások alapvetően különböznek a májfoltoktól, a melanoma ugyanis inkább fekete vagy sötétbarna elváltozás, illetve a májfoltok a környezetüktől meglehetősen elkülönülnek. Rosszindulatú bőrdaganatnál előfordul, hogy a bőrelváltozások kiemelkednek a felszínből, illetve a környékükön vérzés lép fel, ilyen a májfoltoknál nem fordul elő.

Kezelés

A májfoltok ártalmatlanok, ennek következtében nem igényelnek kezelést sem. Sokakat azonban esztétikailag zavarnak, főleg, ha sok van belőlük, nekik halványító krémek használata javasolt, melyek hatóanyagai különféleképpen csökkentik a pigmentképződést a bőr mély rétegeiben.

Alternatív megoldást jelenthetnek a különféle lézeres kezelések, illetve a folyékony nitrogénnel történő elfagyasztás. Egyik módszer sem fájdalommentes, ráadásul a kezelések után újra megjelenhetnek a foltok, azaz nem tekinthetők végleges megoldásnak.

Megelőzni kell(ene)

A foltok kialakulása megelőzhető a közvetlen napsugárzás kerülésével, valamint napvédő krémek használatával. Minél világosabb a bőrtípusunk, annál magasabb faktorszámú naptej használata javasolt, és annál kevesebb ideig tartózkodjunk a napon.

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek