A máj leggyakoribb betegségei

A máj leggyakoribb betegségei
Tünetek A májbetegségeket gyakran későn diagnosztizálják, ugyanis zömében előrehaladott stádiumban okoznak csak komolyabb panaszokat. Sokáig csupán enyhe vagy nem tipikus tünetekkel járnak, melyek közé a fáradtság, levertség, étvágytalanság, émelygés, hányás, koncentrációs zavarok, illetve a felsőhas jobb oldalán tapasztalt nyomásérzet tartoznak. Amennyiben ezek a tünetek hosszabb ideig is fennállnak, feltétlenül keressünk fel egy orvost. A májbetegségekkel járó sárgás bőr vagy nyálkahártya sok esetben csak előrehaladott szakaszban jelennek meg, amikor már sürgős orvosi segítségre van szükségünk. Leggyakoribb májbetegségek Zsírmáj Ennél a betegségnél nagy mennyiségben raktározódik el zsír a májban, aminek egyik fő oka az egészségtelen életvitel, a kalóriadús étkezés, a kevés testmozgás és a túlzott alkoholfogyasztás. Emellett olyan betegségek is kiválthatják, mint a diabétesz, a zsíranyagcsere-zavar vagy bizonyos gyógyszerek szedése. A zsírmáj csak akkor okoz panaszokat, amikor a máj már jelentősen megnagyobbodott. Az érintettek ilyenkor olyan nem tipikus tünetekről szoktak beszámolni, mint fáradtság, levertség, étvágytalanság, teltségérzet és puffadás. Amennyiben zsírmájat állapít meg az orvos, az első számú teendők közé a testsúly csökkentése és az alkohol mellőzése tartoznak. Ha ezt a két dolgot következetesen betartják a betegek, akkor nagy eséllyel még visszafordítható ez az állapot. Ellenkező esetben a folyamat előrehalad, a májsejtek fokozatosan elhalnak, májzsugorodás és májrák is kialakulhat. Hepatitisz

A májgyulladást legtöbbször vírusfertőzések okozzák, amelyek közül a legfontosabbakat részletezzük az alábbiakban:

  • Hepatitisz A: Ezt a típusú májgyulladást emberi érintkezéssel, illetve széklettel szennyezett ivóvízzel, élelmiszerrel, nyers ételekkel lehet elkapni. Legtöbbször szövődménymentesen gyógyul, de idősekben vagy krónikus betegekben szövődményeket okozhat.
  • Hepatitisz B: Ez az egyik leggyakoribb fertőző betegség. A Hepatitisz B vírus vérrel vagy szexuális úton terjed, ritkábban a nyál is okozhat fertőzést. Sokszor alig okoz tüneteket, de krónikus hepatitiszt okozhat. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a kezelés fontosságát.
  • Hepatitisz C: Ez a vírus leginkább vérrel vagy szövetnedvekkel szennyezett eszközökkel fertőz. Amennyiben későn diagnosztizálják, akkor krónikussá is válhat, aminek májrák vagy májzsugor lehet a következménye. Szerencsére azonban napjainkban már ez a kórkép megfelelő gyógyszeres kombinációval gyógyítható.
  • Hepatitisz E: Ezt a típusú májgyulladást szennyezett vízzel vagy élelmiszerekkel lehet elkapni, de a legtöbb esetben magától elmúlik. Várandósok esetében azonban a lefolyás súlyosabb. Minden esetben szükséges orvosi vizsgálat a pontos diagnózis megállapításához.
Májzsugor Akkor alakul ki májzsugor, ha a máj visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A legtöbb esetben a mértéktelen alkoholfogyasztásra vagy hepatitisz következtében alakul ki.

Kezdetben a folyamat még megállítható vagy lassítható, de amikor már bekövetkezett a kötőszövetes elfajulás, akkor már nincs lehetőség a májelégtelenség kialakulásának megakadályozására.

A májzsugor következtében hasvízkor, hepatikus agyi károsodás, nyelőcsővisszerek következtében súlyos vérzés, továbbá a máj daganatos elfajulása is kialakulhat. Ezekben az esetekben már csak a májtranszplantáció jelenthet végleges megoldást.   

Májrák A májrákot, azaz a hepatocelluláris karcinómát a legtöbb esetben túl későn diagnosztizálják, ami arra vezethető vissza, hogy nagyon sokáig nem okoz tüneteket. Az első kellemetlen panaszok közé sorolják az émelygést és a súlyvesztést, de a felsőhasi fájdalom és a sárgaság is gyakori szimptóma. Sok más májbetegséghez hasonlóan sokkal jobbak a gyógyulási esélyek, ha minél előbb diagnosztizálják a problémát és annak súlyosságát, ez pedig a májrák esetén is igaz. A májrák kialakulásához a leggyakrabban a hepatitisz B-vel vagy C-vel történő fertőzés vezet. Számokban ez azt jelenti, hogy a hepatocelluláris karcinómák feléért ezek a betegségek felelősek. További 40 százalékban az alkoholfogyasztásnak és a túlsúlynak van komoly szerepe. További májbetegségek A fent említett gyakran előforduló májbetegségek mellett számos további létezik, melyek azonban kevésbé ismertek. Ide sorolhatók például: Autoimmun májbetegségek Az immunrendszer hibás működése következtében a testünk megtámadja a májsejteket. Szerencsére ezek a fajta májbetegségek, melyek közé az autoimmun hepatitiszt, az elsődleges biliáris cirrhosist és az elsődleges szklerózisos cholangitist soroljuk, viszonylag ritkábban fordulnak elő. Vastárolási betegség Ennél az örökletes betegségnél a szervezet óriási mennyiségű vasat raktároz el a hasnyálmirigyben, a szívben és a májban. Ennek következtében elszaporodik a májban a kötőszövet, majd a későbbiekben megfelelő kezelés nélkül májzsugor vagy májrák alakulhat ki.
2021. április 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink