Ezek a leggyakoribb függőségek

Ezek a leggyakoribb függőségek

Kapcsolódó tünetek:

  1. Alkohol és dohányzás
A függő személyek legnagyobb hányada az alkohol és a cigaretta rabja. Mivel mindkét termék legálisan és könnyen beszerezhető, a pénz lehet az egyetlen, ami meggátolja a vásárlásban azokat, akik innának vagy rágyújtanának. Az alkohol és a cigaretta stressz levezetőként funkcionál sokak számára, ezzel igyekeznek legalábbis a függők megmagyarázni, hogy miért is kezdték el a használatot. Könnyen rá lehet szokni, azonban a leszokás annál nehezebb.
  1. Kábítószer
Illegális, ám sajnálatos módon mégis egész könnyedén hozzájuthat a kábítószerhez a fogyasztó. Szintén a stresszre hivatkozva kezdik el sokan, illetve hangulatfokozás miatt is gyakran hozzányúlnak a fiatalok. Mivel egyszer remek hangulatba kerülnek tőle, hamarosan újra kipróbálják, majd megint, hogy újra és újra előidézzék a mámoros hangulatot. Azonban egyre nagyobb adagra van szükségük ugyanannak az állapotnak az eléréséhez, így rettentő hamar függőkké válhatnak.
  1. Szerencsejáték
A győzelem, a pénz szerzés és egy jobb élet reménye motiválja azokat, akik szerencsejátékba kezdenek. A rengeteg veszteség miatt egyre többször, egyre nagyobb tétekben játszanak a szerencsejátékosok, hogy visszanyerhessék elvesztett pénzüket, azonban a legtöbbször csak még nagyobb bukásokba ütköznek.
  1. Internet
Napjainkban egyre gyakoribb az internet függés. A legfiatalabb generáció tagjai közül sokan képesek feszültté, ingerültté válni, ha bizonyos időnként nem nézhetik meg a közösségi oldalakat, vagy nem léphetnek kapcsolatba csevegő programokon ismerőseikkel.
  1. Étel
A cukor, a zsír, vagy a szénhidrát függőség meglepően durva elvonási tüneteket képes produkálni. A túlzott mennyiség mindenből megárt, pláne az egészségtelen, cukros, lisztes ételekből. A cukor hiánya kifejezetten képes sóvárgásos állapotot kiváltani, ez pedig falási rohamokhoz vezet. Az ételfüggőség gyakran súlyos elhízással párosul, és az ételfüggők képesek rossz kedvüket, alakjukkal való elégedetlenségüket, evésbe fojtani, ez pedig ördögi körhöz vezet.

  1. Szex
Még a legtermészetesebb emberi dolgok is képesek többeknél kóros függőséget okozni. Léteznek ugyanis olyan szexfüggők is, akik kifejezetten a kötődés és az érzelem nélküli szexet keresik. Célja, hogy minél többször, gyorsan kielégüljön, a szex áll élete középpontjában. A szexfüggők gyakran teljesen képtelenek az érzelmi kapcsolatokra, és normális élet kialakítására.
  1. Vásárlás
A nem stabil kapcsolatok, a munka vagy épp teljesen más okozta stresszt gyakran (főleg a nők) vásárlással vezetik le. A normál önjutalmazó vásárlás határain túllépve elérhető az az állapot, amikor a vásárlás függő csak azért vesz meg valamit, hogy a birtoklás élményét egy pillanatra átélje. Akkor is vesz magának egy haszontalan tárgyat vagy ruhát, ha egyáltalán nincs rá szüksége, elégedettséget, vidám pillanatokat remélve ettől.
  1. Munka
A munka függőségben szenvedők olyan közeli kapcsolatot ápolnak munkájukkal, hogy mikor az irodából kilépnek, akkor sem tudnak kikapcsolni, és átszellemülni. Állandóan a pénz keresésén, a munka elvégzésén gondolkodnak, épp, ahogy egy dohányos a cigarettázás élményét várja. Ezen függőségekről pszichológus, pszichiáter segítségével és nagy önfegyelemmel le lehet szokni. A folyamatban fontos a felismerés és az önkritika.
2017. augusztus 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek