Lázcsillapítás és várandósság

2014. június 18.

Kapcsolódó tünetek:

láz

Ebben a kérdéskörben nagy misztikummal bír a láz problémaköre.

A teherbe esést követően, a várandósság boldog várakozással teli hónapjai alatt sokminden megfordul a leendő édesanyák fejében. Nem lehet túlzás azt állítani, hogy szinte mindannyiuk a lehető legjobbat akarja még meg sem született gyermekének, akár önmaguk rovására is. Talán éppen ezért, még a legbanálisabb megbetegedések, fertőzések esetén is teljes a kétségbeesés, a félelem, az aggódás, és számos fontos kérdés zakatol a fejekben: bevegyem?, ne vegyem be?

alazcsillapitas_varandosan301Kell-e, és főként, mikor kell a várandós kismamák lázát csillapítani, milyen készítményt és hogyan érdemes alkalmazni, hogy az a méhükben növekedő apróságot biztosan ne károsítsa? Nagy általánosságban elmondható, hogy a hőemelkedést nem, a magas lázat viszont mindenképpen csillapítani kell. Az akutan, hirtelen kialakuló testhő-emelkedés szinte minden esetben valamilyen éppen zajló fertőzés egyik figyelmeztető jele. Azt bizonyára sokan tudják, hogy a szaporodó, szervezetet támadó kórokozók ellen az embrei test számos úton-módon reagál; és ennek egyik megnyilvánulási formája a testhő emelkedése is. Ennek célja éppen a fertőzést okozó ágensek szaporodásának gátlása, illetve azok elpusztítása. Ebből érthető tehát, hogy miért nem szabad rögtön a lázcsillapítóhoz nyúlni: ezzel ugyanis éppenhogy a baktériumok, vírusok, gombák „malmára hajtanánk a vizet”.

Más kérdés azonban a várandós nők szervezete: különösen pedig az első trimeszter ideje. Mivel ekkor történik a magzat testi fejlődésének jelentős része, az igen magas láz bizony létrehozhat nem kívánatos mellékhatásokat; egyes kutatások alapján akár a terhesség elhalásához, vetéléshez is vezethet. Mindemellett természetesen nem elhanyagolható a láz okául szolgáló megbetegedés esetleges magzatkárosító hatása.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Daedalon 50 mg tabletta 10x

    Daedalon 50 mg tabletta 10x

    <p>A Daedalon tabletta különböző eredetű hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére szolgál. Alkalmazható többek között bármely jármű kiváltotta utazási betegségben, különféle hányingert kiváltó eszközös vizsgálatok előtt, vagy szédüléssel is járó középfül eredetű émelygéskor (például Ménière szindróma).</p>

    1 899 Ft

Várandósság ideje alatt tehát a lázat érdemes csillapítani. A régtől fogva jól ismert fizikai lázcsillapítás (borogatás, hűvös zuhany) mellett erre a célra elsősorban a pirazolon-származékok alkalmazhatók, de mint minden gyógyszer szedésének megkezdése előtt, érdemes a védőnő, vagy a szülész szakorvos véleményét is kikérni. Vannak olyan gyógyszercsoportok, melyek – bár kitűnő lázcsillapító hatással bírnak – a terhesség bizonyos szakaszaiban nem annyira javasoltak. A terhességi kor mellett sokat nyom a latba az édesanya általános állapota, esetleges krónikus betegségei, más szóval, minden egyes készítmény szedése külön megfontolást igényel.

A recept nélkül kapható, fájdalom-, gyulladás- és lázcsökkentő szerek közül tehát egyáltalán nem mindegy, mit, mikor és hogyan kap a kismama, és mivel a fertőzések általában hirtelen kialakulva sok esetben azonnali döntést igényelnek, nem árt jó előre felkészülni erre az eshetőségre is. Célszerű a védőnőtől, orvostól még „látatlanban” tanácsot kérni, s a szükséges gyógyszert „készenlétbe” helyezni, hogy alkalomadtán könnyen, fejtörés nélkül elérhető legyen.

Mononukleózis gyerekeknél

Mononukleózis gyerekeknél

A mononukleózis eleinte megfázásszerű tünetekkel jár, és gyakran pár hét elteltével teljesen eltűnik, sőt mi több, ez a vírusfertőzés sokszor teljesen tünetmentesen zajlik.

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Ha gyermekünk van, természetes, hogy mindentől féltjük, és már a legkisebb köhintésre is felkeressük vele az orvost. De mikortól indokolt igazából az ügyeletre rohanni?

Lázcsillapítás gyermekkorban

Lázcsillapítás gyermekkorban

Lázas gyermekünk fátyolos tekintete és piros arca megrémíthet minket, de nem szabad felelőtlenül alkalmaznunk a lázcsillapító módszereket.

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Nem tudja, mikor, melyik oltást adják, illetve kellene beadni gyermekének? Összegyűjtöttük! Íme a kötelező oltások 0-6 éves korig!

Háromnapos láz

A kiütések legtöbbször orvosi ellátás nélkül, maguktól elmúlnak.