Körömágy-gyulladás

2015. október 30.

Kapcsolódó tünetek:

köröm elváltozások

Lüktetés, majd az ujjban jelentkező fájdalom, nyomásérzékenység – egy kellemetlen panasz.

Kivörösödés, duzzanat az érintett ujjban, fénylő, feszes bőr a köröm körül, gennyesedés – ezek a jellemző tünetei a körömágygyulladásnak (paronychia). Aprónak tűnő, de igen fájdalmas probléma, mind gyermekeknél, mind felnőtteknél előfordulhat.

A kéz és láb körmeinek széle körül kialakuló fertőzés, melyet számos baktérium, vagy pl. gomba (Candida) is okozhat. A baktériumok apró sérüléseken keresztül a köröm alá bejutva elszaporodnak. A fertőzést okozó baktériumok általában gennykeltők. Gyakori a körömágygyulladás azon foglalkozást végzők körében, akiknek a kezeit hosszabb ideig éri víz (pl. orvos, konyhai dolgozó, háziasszony).

Hogyan kezeljük?

Patikában, vény nélkül kapható készítményekkel eredményesen kezelhetjük. koromagy_gyulladas301Ilyen termékek a gyulladáscsökkentő, antibakteriális kenőcsök, gyógynövények (kamilla, körömvirág), illetve ezekből készült krémek, ecsetelők. Alkalmazhatunk párakötést, vagy meleg borogatást – ezek serkentik a vérkeringést, elpusztítják a kórokozókat, elősegítik a genny kiürülését. Ha nem kezeljük időben illetve megfelelően a gyulladást, orvosi, súlyosabb esetben sebészi beavatkozás válhat szükségessé.

Hogyan előzzük meg a bajt?

Manikűrkészletünket rendszeresen fertőtlenítsük és figyeljünk oda a helyes körömvágásra! Csak tiszta kézzel, tiszta kezet manikűrözzünk. A körömágy bőrét ne távolítsuk el, a kiszáradt körmöt/kezet ápoljuk, krémmel puhítsuk rendszeresen. Sérülés esetén használjunk fertőtlenítőt. Amennyiben rendszeresen visszatér a körömágygyulladás, előfordulhat, hogy valamilyen hajlamosító betegség (pl. cukorbetegség) áll a háttérben. Ezt feltétlenül említsük meg háziorvosunknak!

A helyes körömvágás menete

A körömbenövés megfelelő vágási technikával megelőzhető: ne hagyjunk rövid széleket, a köröm csúcsát viszont hagyjuk hosszabbra!

  • A sarkokat ne vágjuk ki túlzottan, mert növéskor szúrni fogja a köröm melletti szöveteket.
  • Lábköröm vágásakor ügyeljünk rá, hogy mindig egyenesen és merőlegesen vágjuk a körmünket, soha ne a növekedéssel párhuzamosan.
  • A kéz ujjain gömbölyűre, a lábujjakon egyenesre vágjuk a körmöket.
körömgomba tünetei

A körömgomba tünetei és kezelése

A körömgomba egy kellemetlen fertőzés, amitől nem könnyű megszabadulni. Fontos, hogy időben felismerjük és elkezdjük kezelését, hiszen amellett, hogy nem túl szép, maradandó károkat is okozhat.

Elő a lábakkal! 4 tipp a szép és puha lábakért

A lábbőr rendszeres odafigyelést és ápolást igényel, különösen nyáron, amikor letesszük a zárt cipőket és helyettük szandált, papucsot hordunk. Tippjeink segítenek, hogy lábaink mindig puhák, jólápoltak legyenek, és ne kelljen akkor sem szégyenkeznünk, ha nyitott cipőt húzunk.

A leggyakoribb körömbetegségek

Ezekre az árulkodó jelekre figyeljen!

Körömgomba kezelése – 3 bevált módszer!

Ezek a veszélyek leselkednek Önre nyáron! Íme a rettegett körömgomba kezelésére 3 bevált módszer.

Milyen a körme? Így árulkodik egészségügyi állapotáról!

Körmeink sok mindent elárulnak szervezetünk aktuális állapotáról, csak tudni kell olvasni a jelekből!