Korai, késik vagy kimarad a vérzés – Mit jelent?

2018. november 4.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

A sok nő esetében rendszertelen a menstruáció, azaz havonta változik a ciklus hossza. Ezt kiválthatja stressz és a váltakozó frontok is, azonban komolyabb oka is lehet.

Korai, késik vagy kimarad a vérzés – Mit jelent?

Korai, késik vagy kimarad a vérzés – Mit jelent?

Túl rövid ciklus

Annak ellenére, hogy a ciklus szó valamiféle rendszerességet sugall, sok nő csak álmodozhat arról, hogy óramű pontossággal jöjjön meg a havi vérzése. Általában 28 napig tart egy ciklus, amit a menstruáció első napjától számolunk. Amennyiben túl korán jön meg, azaz a ciklus 24 napnál rövidebb, akkor polymenorrhoeáról beszélünk.

Lehetséges okok

Az agy és a petefészek közötti kommunikációs és keringési zavarok következtében lerövidülhet a tüszőrepedés első fázisa (follikuláris) vagy a második szakasza (luteális), azonban az is előfordulhat, hogy mindkettő időtartama lecsökken, sőt mi több, egyáltalán nem következik be a peteérés.

Ezeket a zavarokat sok minden eredményezheti:

 • A szervezet épp valamilyen hormonális átmeneti fázison megy keresztül. Ez lehet például a változókor.
 • A sok stressz és a kevés alvás könnyedén felborítja a hormonháztartást, ami kihathat a menstruációra.
 • Az extrém súlyingadozás nem csupán túl rövid vagy épp túl hosszú ciklushoz vezethet, hanem akár a havi vérzés teljes kimaradásához is.
 • A hormonális fogamzásgátlók is megzavarhatják a menstruációs ciklust.
 • Egyéb hormonális problémák következményeként jelentkezik a rövidebb ciklus.

Milyen következményei lehetnek?

Nem kell kétségbeesni, ha az átlagostól rövidebb a ciklusunk, ugyanis a polymenorrhoeának szerencsére nincsenek komoly következményei, azonban a magasabb vérveszteség okozhat akár vashiányt, így mindig ajánlott a nőgyógyásszal konzultálni, ha lerövidül a menstruációs ciklus, hogy kizárjuk a kóros okokat.

Túl hosszú ciklus

Amennyiben késik a havi vérzés, akkor elsőre mindenkinek egy esetleges terhesség jut az eszébe, pedig sok más oka is lehet, hiszen rengeteg tényező befolyásolhatja a ciklust. Lássuk, melyek a leggyakoribbak:

 • Manapság a legtöbb nőnek több területen is helyt kell állnia, ami belső feszültséget és stresszt okoz. Ezek negatív hatással vannak az egészségre, így a menstruációs ciklust is felboríthatják.
 • Különböző események (vizsgaidőszak, esküvő, utazás, költözés, pénzügyi problémák) szintén befolyásolhatják a hormonháztartást. Ilyen esetekben legtöbbször mindössze pár napot késik a havi vérzés, ennek ellenére nem árt, ha kérünk egy időpontot a nőgyógyásznál.
 • A feltűnő súlyingadozás szintén okozhat zavart a ciklusban, ugyanis a zsírsejteknek is szerepük van a hormonok képzésénél. A túlsúlyos nők több ösztrogént termelnek, míg a túl vékonyak kevesebbet. A probléma megoldása érdekében ajánlott az ideális testsúly megállapítása.
 • A szülés után több hónapig, de akár egy évig is eltarthat, amíg újra visszaáll a normális menstruációs ciklus.
 • A fogamzásgátló tabletta szedése alatt nagyon szabályos a ciklus, ha azonban abbahagyjuk, akkor felborulhat a megszokott rendszer. Amennyiben 2 hónap alatt nem normalizálódik a ciklus, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk.
 • Egyéb betegségek esetén is felborulhat a ciklus.

Mikor szükséges az orvosi kezelés?

A túl hosszú ciklust akár olyan betegség is okozhatja, amely orvosi kezelést igényel. Így például

 • A fertőző betegségek, mint az influenza, a hólyaghurut vagy a mandulagyulladás a szedett gyógyszerek hatására felboríthatják a ciklust.
 • A pajzsmirigy helytelen működése is okozhatja a ciklus meghosszabbodását. A megfelelő kezelés következtében a ciklus is helyreáll.
 • A policisztás petefészek betegség (PCOS) tünetei közé tartozik a menstruációs ciklus zavara. Ezen kór kezelésére leggyakrabban különböző hormontartalmú készítmények szükségesek, ez azonban nagyban függ attól, hogy a páciens teherbe szeretne-e esni vagy sem.

Nincs ok az aggodalomra, ha néha – akár 5 napot – késik a menstruációnk, azonban amennyiben ez sűrűbben is előfordul, vagy sokkal többet késik, akkor ajánlott egy orvos felkeresése.

Kimaradó menzesz

Kimaradó havi vérzés (amenorrhoea) esetén két fajtát különböztetünk meg: a primert és a szekundert. Előbbiről akkor beszélünk, ha a pubertás során el sem kezdődik a menstruáció, míg utóbbi valamiféle zavar következtében alakul ki.

A primer amenorrhoea kialakulásának okai

 • Az esetek 40 százalékánál genetikai rendellenesség áll fenn.
 • Okozhatja akár leukémia, súlyos zavar a pajzsmirigy működésében, Hodgkin-limfóma stb.
 • Anatómiai eltérés, ha például a méh nem fejlődik ki rendesen.
 • Különböző hormonzavarok is okozhatják.

A szekunder amenorrhoea kialakulásának okai

 • A fogamzásgátló tabletta elhagyása után kimaradhat a menzesz.
 • A szélsőséges súlyveszteség is okozhatja a zavart.
 • Az agyalapi mirigy változásai befolyásolhatják a petefészek működését. Ezeket a módosulásokat okozhatják akár daganatok vagy zavarok a vérellátásban.
 • Szervezetünk emelkedett prolaktin szintje is vezethet szekunder amenorrhoeához. A prolaktin nevű hormon felel a szülés utáni tejelválasztásért.
 • Az extrém stressz vagy intenzív sport is állhat a háttérben.
Mi történik, miután távozott a nyákdugó?

Mi történik, miután távozott a nyákdugó?

A várandósság során a nyákdugó elzárja a méhszájat, majd a szülés előtt távozik a szervezetből, ezt pedig enyhe vérzés követi. De vajon mi történik ez után?

A menopauza első tünetei2

A menopauza első tünetei

A menopauza egy teljesen természetes és elkerülhetetlen folyamat a nők életében. Közeledésének vannak jellegzetes tünetek formájában érkező előhírnökei. A premenopauza jeleit szedtük most csokorba.

Hogyan működik a candida diéta?2

Hogyan működik a candida diéta?

Bármilyen furcsán is hangzik, a candida diéta nem egy önsanyargató étrend, hanem akár mindenki számára előírható lenne, akinek fontos egészsége megőrzése. Nézzük, mit szabad enni, és mi áll a tiltólistán, ha valakinek pozitív candida teszt van a kezében.

Tippek a menstruációs görcsök enyhítésére

Tippek a menstruációs görcsök enyhítésére

Minden hónapban van egy hét, ami megkeseríti a nők életét. A menstruációs görcsök néha olyan intenzívek, hogy még az ágyból sem tudunk kimászni. Ilyenkor sok esetben fájdalomcsillapító gyógyszerekhez nyúlunk, közben rengeteg más módszer is van.

Minden, amit a HPV elleni védőoltásról tudni kell

Minden, amit a HPV elleni védőoltásról tudni kell

A méhnyakrák kialakulásában egyértelmű szerepe van a human papilloma vírusnak. Noha a HPV vírusok egész családja, csak bizonyos törzsek okoznak rosszindulatú elváltozást. Erre a szexuális úton terjedő kórra azonban kifejlesztettek egy védőoltást.

Összes cikk Nőgyógyászat témában