Korai, késik vagy kimarad a vérzés – Mit jelent?

2018. november 4.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

A sok nő esetében rendszertelen a menstruáció, azaz havonta változik a ciklus hossza. Ezt kiválthatja stressz és a váltakozó frontok is, azonban komolyabb oka is lehet.

Korai, késik vagy kimarad a vérzés – Mit jelent?

Korai, késik vagy kimarad a vérzés – Mit jelent?

Túl rövid ciklus

Annak ellenére, hogy a ciklus szó valamiféle rendszerességet sugall, sok nő csak álmodozhat arról, hogy óramű pontossággal jöjjön meg a havi vérzése. Általában 28 napig tart egy ciklus, amit a menstruáció első napjától számolunk. Amennyiben túl korán jön meg, azaz a ciklus 24 napnál rövidebb, akkor polymenorrhoeáról beszélünk.

Lehetséges okok

Az agy és a petefészek közötti kommunikációs és keringési zavarok következtében lerövidülhet a tüszőrepedés első fázisa (follikuláris) vagy a második szakasza (luteális), azonban az is előfordulhat, hogy mindkettő időtartama lecsökken, sőt mi több, egyáltalán nem következik be a peteérés.

Ezeket a zavarokat sok minden eredményezheti:

 • A szervezet épp valamilyen hormonális átmeneti fázison megy keresztül. Ez lehet például a változókor.
 • A sok stressz és a kevés alvás könnyedén felborítja a hormonháztartást, ami kihathat a menstruációra.
 • Az extrém súlyingadozás nem csupán túl rövid vagy épp túl hosszú ciklushoz vezethet, hanem akár a havi vérzés teljes kimaradásához is.
 • A hormonális fogamzásgátlók is megzavarhatják a menstruációs ciklust.
 • Egyéb hormonális problémák következményeként jelentkezik a rövidebb ciklus.

Milyen következményei lehetnek?

Nem kell kétségbeesni, ha az átlagostól rövidebb a ciklusunk, ugyanis a polymenorrhoeának szerencsére nincsenek komoly következményei, azonban a magasabb vérveszteség okozhat akár vashiányt, így mindig ajánlott a nőgyógyásszal konzultálni, ha lerövidül a menstruációs ciklus, hogy kizárjuk a kóros okokat.

Túl hosszú ciklus

Amennyiben késik a havi vérzés, akkor elsőre mindenkinek egy esetleges terhesség jut az eszébe, pedig sok más oka is lehet, hiszen rengeteg tényező befolyásolhatja a ciklust. Lássuk, melyek a leggyakoribbak:

 • Manapság a legtöbb nőnek több területen is helyt kell állnia, ami belső feszültséget és stresszt okoz. Ezek negatív hatással vannak az egészségre, így a menstruációs ciklust is felboríthatják.
 • Különböző események (vizsgaidőszak, esküvő, utazás, költözés, pénzügyi problémák) szintén befolyásolhatják a hormonháztartást. Ilyen esetekben legtöbbször mindössze pár napot késik a havi vérzés, ennek ellenére nem árt, ha kérünk egy időpontot a nőgyógyásznál.
 • A feltűnő súlyingadozás szintén okozhat zavart a ciklusban, ugyanis a zsírsejteknek is szerepük van a hormonok képzésénél. A túlsúlyos nők több ösztrogént termelnek, míg a túl vékonyak kevesebbet. A probléma megoldása érdekében ajánlott az ideális testsúly megállapítása.
 • A szülés után több hónapig, de akár egy évig is eltarthat, amíg újra visszaáll a normális menstruációs ciklus.
 • A fogamzásgátló tabletta szedése alatt nagyon szabályos a ciklus, ha azonban abbahagyjuk, akkor felborulhat a megszokott rendszer. Amennyiben 2 hónap alatt nem normalizálódik a ciklus, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk.
 • Egyéb betegségek esetén is felborulhat a ciklus.

Mikor szükséges az orvosi kezelés?

A túl hosszú ciklust akár olyan betegség is okozhatja, amely orvosi kezelést igényel. Így például

 • A fertőző betegségek, mint az influenza, a hólyaghurut vagy a mandulagyulladás a szedett gyógyszerek hatására felboríthatják a ciklust.
 • A pajzsmirigy helytelen működése is okozhatja a ciklus meghosszabbodását. A megfelelő kezelés következtében a ciklus is helyreáll.
 • A policisztás petefészek betegség (PCOS) tünetei közé tartozik a menstruációs ciklus zavara. Ezen kór kezelésére leggyakrabban különböző hormontartalmú készítmények szükségesek, ez azonban nagyban függ attól, hogy a páciens teherbe szeretne-e esni vagy sem.

Nincs ok az aggodalomra, ha néha – akár 5 napot – késik a menstruációnk, azonban amennyiben ez sűrűbben is előfordul, vagy sokkal többet késik, akkor ajánlott egy orvos felkeresése.

Kimaradó menzesz

Kimaradó havi vérzés (amenorrhoea) esetén két fajtát különböztetünk meg: a primert és a szekundert. Előbbiről akkor beszélünk, ha a pubertás során el sem kezdődik a menstruáció, míg utóbbi valamiféle zavar következtében alakul ki.

A primer amenorrhoea kialakulásának okai

 • Az esetek 40 százalékánál genetikai rendellenesség áll fenn.
 • Okozhatja akár leukémia, súlyos zavar a pajzsmirigy működésében, Hodgkin-limfóma stb.
 • Anatómiai eltérés, ha például a méh nem fejlődik ki rendesen.
 • Különböző hormonzavarok is okozhatják.

A szekunder amenorrhoea kialakulásának okai

 • A fogamzásgátló tabletta elhagyása után kimaradhat a menzesz.
 • A szélsőséges súlyveszteség is okozhatja a zavart.
 • Az agyalapi mirigy változásai befolyásolhatják a petefészek működését. Ezeket a módosulásokat okozhatják akár daganatok vagy zavarok a vérellátásban.
 • Szervezetünk emelkedett prolaktin szintje is vezethet szekunder amenorrhoeához. A prolaktin nevű hormon felel a szülés utáni tejelválasztásért.
 • Az extrém stressz vagy intenzív sport is állhat a háttérben.
Tévhitek az endometriózisról

Tévhitek az endometriózisról

Ahogyan a legtöbb betegségről, úgy az endometriózisról és következményeiről is számos tévhit kering, azonban a legtöbb esetben a valóság nem egyezik ezekkel a félinformációkkal.

Az endometriózis csendes (alattomos) jelei

Az endometriózis csendes (alattomos) jelei

A fájdalmas menstruáció az egyik fő tünete lehet az endometriózisnak, azonban nem az egyetlen. Most megtudhatjuk, hogy a Magyarországon kb. 200.000 nőt érintő betegségnek milyen jelei lehetnek még.

Mire utalhat a kimaradt menstruáció

Mire utalhat a kimaradt menstruáció?

A női nemi ciklus bonyolult folyamat, amelyet már egy kisebb, hormonszintben bekövetkezett változás is megzavarhat, de ugyanúgy hatással lehetnek rá szervezetünket érő betegségek

Túl kevés vagy túl sok menstruáció? Ezt jelentheti!

Túl kevés vagy túl sok menstruáció? Ezt jelentheti!

Bár széles skálán mozog a ’normálisnak’ nevezhető menstruáció, a havi vérzés kapcsán vannak egyértelmű jelek, melyek problémára utalnak. Mit jelent és mire utal a túl erős vagy túl gyenge vérzés?

A mióma tünetei és kezelése

A mióma tünetei és kezelése

A nők szervezetének leggyakoribb daganatos betegsége. De melyek a mióma tünetei és hogyan kezelhető? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Összes cikk Nőgyógyászat témában