Ez történik a testünkkel, ha nem alszunk eleget

Ez történik a testünkkel, ha nem alszunk eleget

Kapcsolódó tünetek:

A mostanában környezetünkben látható és tapasztalható ’rohanó életstílus’ velejárója, hogy nagyon sokan egyszerűen nem tudnak, vagy kifejezetten nem is akarnak eleget aludni. A legtöbb embernek napi 7-8 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy teste optimálisan működjön, ám sajnos jellemző, hogy ennél kevesebbet, akár csak napi 4-6 órát alszunk. Természetesen más az, ha valaki csak egyszer-egyszer, például egy sokáig elhúzódó esemény vagy éppen utazás, esetleg munka miatt alszik keveset, mint az, amikor mások rendszeres alváshiányban szenvednek. Az előbbitől figyelmetlenek, kótyagosak lehetünk vagy fájhat a fejünk, utóbbitól viszont kellemetlenebb, akár súlyos problémák is kialakulhatnak.

Gyengülő védekezőképesség

Növeljük a betegségek kialakulásnak kockázatát azzal, ha rendszeresen csak hat órát, vagy még annál is kevesebbet pihenünk. A kutatók kísérletek sorával bizonyították már, hogy még egy egyszerű megfázást is könnyebben kapnak el azok, akik nem alszanak eleget.

Gyorsabb bőröregedés

Bőrünk szépségének szempontjából nagyon fontos az, hogy alvás közben regenerálódni tudjon és erejét megőrizze a környezeti hatásokkal szemben. Akiknél alváshiány áll fenn, hamarabb megjelenhetnek bőrükön a ráncok, melyeket nehezebb is kezelni. Ugyanakkor lassabban gyógyulnak a sebeik, és a hegek eltűnése is hosszabb folyamat.

Fejfájás és figyelemhiány

Főleg azoknál erősít rá az alváshiány a fejfájásra, akik egyébként is hajlamos rá. Náluk viszont gyakoribbá és erősebbé is teheti a tüneteket. Emellett a másokra is veszélyes, figyelemhiányos állapot is felléphet, amit a lassabb idegműködés okoz. Éppen ezért, ha fáradtan vezetünk, baleseteket is okozhatunk.

Szédülés

Az emberek 1/3 a fáradtságra szédüléssel reagál, mely minden veszélyével és negatív hatásával jelentkezhet, ha kialvatlanok vagyunk.

Ingerlékenység, depresszió

A kialvatlanság rossz érzés, ami az ember hangulatára is rátelepszik, így nem meglepő, ha ilyen esetben kifejezetten depressziós tüneteket mutat valaki. Felléphet még jellemzően ingerlékenység is, hiszen nem tudunk úgy odafigyelni másokra, ahogy szeretnénk, az empátia pedig szintén nem az extrán fáradt emberek erőssége.

Szívpanaszok és magas vérnyomás

A folyamatos alváshiány maga is vezethet magas vérnyomás kialakulásához, hiszen sokkal több stressz hormon jelenik meg ilyenkor a szervezetben. De a már meglévő vérnyomás-problémákat is súlyosbíthatja, ahogyan a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is növeli. A fentiek mellet számos további élettani következménye lehet annak, ha nem fordítunk elég időt a pihenésre. Ne kockáztassunk! Ha nehezebben alszunk el, kérjük szakember segítségét, keressünk gyógyszeres vagy éppen természetes megoldást a problémára. Vagy tartsunk be olyan apróságokat, hogy lefekvés előtt egy-két órával már nem eszünk nehezebb ételt, nem iszunk kávét vagy alkoholt, illetve nem sportolunk.
2017. július 8.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek