Készüljön a bikiniszezonra! Így hozhatja formába magát!

Készüljön a bikiniszezonra! Így hozhatja formába magát!

Kapcsolódó tünetek:

A legtöbben májusban döbbenünk rá, hogy bizony nem sok időnk maradt arra, hogy alakunkat formába hozzuk a bikiniszezon előtt, így szigorúbbnak kell lennünk önmagunkkal szemben, ha valóban szeretnénk látványos eredményt elérni egy-két hónap alatt. Ez azonban egyáltalán nem lehetetlen, alábbi tippjeink ebben segítenek.

Első lépés: diéta

Egy-két hónap alatt ne akarjunk 10 kilótól megszabadulni, mert az nem egészséges és hosszú távon biztosan nem tudjuk tartani azt a szigorú diétát, amellyel ez esetleg sikerülhetne. A drasztikus fogyókúra helyett mindig célravezetőbb az egészséges életmódra váltás. Ez ugyan lassabb ütemű fogyást eredményez, ugyanakkor nem alakul ki hiánybetegség és hosszú távon is meg tudjuk ily módon tartani a súlyunkat, nem kell tartani a jojó-effektustól.

Az étkezés tekintetében térjünk át a napi többszöri étkezésre, de mindig csak kis adagokat együnk és igyunk sokat, elsősorban vizet. Iktassuk be étrendünkbe a mindennapi friss gyümölcsfogyasztást, ám törekedjünk rá, hogy az elfogyasztott gyümölcs alacsony kalóriatartalmú legyen, ilyenek az alma, az eper, a ribizli vagy a málna. Napi egy étkezés álljon salátából! Ha a vacsorát kiváltjuk egy ínycsiklandó salátával, akkor legalább napi 200 kalóriát megspórolhatunk. Remek salátákat lehet készíteni rukkolából, levél- és madársalátából, répából, káposztából. Használjunk sült zöldségeket is, a cékla, a zeller és a hagyma kiváló ízfokozók, ahogy a szárított paradicsom vagy az olajbogyó is. A salátára kerülhet grillezett csirkemell, vagy zsírszegény sajt.  A zsíros önteteket mellőzzük, helyette extraszűz olívalolajat, zsírszegény joghurtot használjunk, fűszerekkel, citromlével megbolondítva! A húsok közül válasszuk a szárnyasokat és a halféléket, melyeknek alacsonyabb a zsír és a kalóriatartalma. A fehér kenyér helyett fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret! A tészta félék helyett pedig együnk barna rizst, vagy durum lisztből készült tésztákat, amelyeknek kisebb a kalóriatartalmuk. Ezekkel az apró változtatásokkal napi több száz kalóriát megspórolhatunk.

Sport nélkül nem megy!

A diéta mellett azért is nagyon fontos a rendszeres testmozgás, mert ezzel egyrészt több kalória elégetésére ösztökélhetjük a testünket – minél több az izom, annál intenzívebb kalóriaégetésre képes a testünk – másrészt a definiált alak, a feszes izomzat és forma csak így érhető el. Azonban a sport tekintetében is a legfontosabb a fokozatosság, készítsük fel szervezetünket a rendszeres testmozgásra. Ahogy egyre melegszik az idő, úgy lesz egyre nehezebb a szabadtéri mozgás, hiszen a meleg megterheli a szív- és érrendszert, ezért a napi mozgásunkat tegyük át a kora reggeli vagy késő esti órákra. Edzés közben is fogyasszunk sok folyadékot, vizet! A mozgás rendszeressége és intenzitása a két legfontosabb szempont a hosszú távú és látványos eredmény elérésére szempontjából. Rendszerességen a heti 3-4 alkalommal történő mozgást kell érteni.

Nassolás

Ha kibírjuk, akkor a nassolást kerüljük el, mert a legtöbb nassolnivaló igen magas kalóriatartalommal rendelkezik, még az egészséges változatuk is (például az aszalt gyümölcsök). Ne essünk abba a csapdába, hogy édesítőszerrel helyettesítve a cukrot, korlátlan mennyiséget fogyasztunk el a velük készített süteményekből, üdítőitalokból. Ha nagyon kívánjuk a „tiltólistás” ételeket, kijelölhetünk egy napot minden héten, amikor valamit elfogyasztunk a vágyott nyalánkságok közül. Törekedjünk arra, hogy olyan ételeket-italokat fogyasszunk, amelyek segítenek az anyagcserében, és segítségükkel a szervezetünk gyorsabban égeti el a bevitt szénhidrátot. Ilyenek például a zabkása, a zöld tea, az alma, a grapefruit vagy a brokkoli.

Kitartás

Amikor elkezdünk diétázni és rendszeresen mozogni, két hét elteltével már kezd látszódni a testünkön a változás, beindul a fogyási folyamat. Ám az első látványos eredményeket követően mindig lehet megtorpanás. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek, és ne adjuk fel a sem a diétát, sem a mozgást, hanem legyünk kitartóak és folytassuk a munkát, az eredmény előbb-utóbb realizálódni fog! A napi 2 liter folyadékot pedig soha ne felejtsük el, hiszen ha elég folyadékot iszunk, az éhségérzetünk is csökken majd.
2017. május 6.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek