Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

2018. június 28.

Kapcsolódó tünetek:

hányinger, émelygés

Az utazás közbeni rosszullét a mai napig igencsak titokzatos jelenség, mely főként a 2 és 12 év közötti gyerekeket érinti. De vajon hogyan segíthetünk émelygő gyermekünkön?

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Az utazási rosszullét feltételezett kiváltó okai a mozgása miatt a látás és egyensúlyérzékelés terén az agyban előidézett egymásnak ellentmondó jelek. A belső fül jelzi ugyan, hogy mozgást észlel, azonban a jármű belsejében a szem nem érzékeli a helyváltoztatást. Ezért is leszünk rosszul felnőtt fejjel is, ha utazás közben olvasunk.

Az utazási rosszullét esetében először rossz közérzetet, sápadtságot vehetünk észre gyermekünkön, amit gyakori ásítás és intenzív izzadás kísér. A későbbiekben émelygés, hányinger, majd legrosszabb esetben hányás jelentkezik. A tüneteket rosszabbítja a levegőtlenség, a légnyomáskülönbség, az irány- és sebességváltozások is. Súlyosbító tényező lehet még, ha valaki eleve fél az utazástól, vagy idegeskedik, mivel tudja magáról, hogy rosszullétre hajlamos. Hosszabb, monoton út esetében – például repülőn vagy vonaton – azonban a mozgáshoz hozzászokhat az igencsak émelygésre hajlamos gyermek is, így pedig jobban lehet egy kis idő elteltével.

Ha tudjuk gyerkőcünkről, hogy problémát okoz neki az utazás, készüljünk fel rá. Akár homeopátiás megoldással, akár gyógyszer bevételével is megelőzhetjük a rosszullétet. A homeopátiás szereket már előző nap el kell kezdeni bevenni. A rosszullét elleni, hányingert csillapítani tudó tablettát pedig utazás előtt 30 perccel ajánlott, hogy mire az autóba ülünk, már kifejtse hatását. Az ilyen gyógykészítmények hatóideje igen hosszú, akár 4-6 óra is lehet. Figyeljünk rá, hogy enyhén álmosító hatásúak, igaz, ez kisgyermekek esetében általában inkább előny.

Ha már utazás közben vagyunk, csemeténk nem vett be gyógyszert és rosszul lett, néhány trükkel segíthetünk állapotán. A legjobb, amit tehetünk, ha figyelmét a mozgó jármű ablakán át egy pontra irányítjuk. Mellette húzzuk le az ablakokat, és engedjük be a friss levegőt, mert az oxigén általában segít. Hányingerre jótékony hatású a citromos vagy jeges víz, és a homlokra, tarkóra helyezett vizes borogatás. Ültessük gyermekünk az ablak mellé, és próbáljuk megnyugtatni, mivel az a rosszulléttől való félelem miatti idegesség csak súlyosabb tüneteket idézhet elő.

Tippek terhességi gyomorégés ellen

Tippek terhességi gyomorégés ellen

A terhesség több szakaszában is küzdhet a kismama gyomorégéssel. Ennek egyik oka, hogy a magzat nyomja a gyomorszájat, ahonnan könnyen a garatba vagy a szájba jut a gyomorsav. Kellemetlen jelenség, ezért fontos, hogy mindent bevessünk ellene.

A terhesség első jelei

A napjainkban patikában kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, már a várható vérzés időpontjában kimutatják a terhességet. Szervezetünk várandósság miatt megváltozott működésének azonban más apró, de félreérthetetlen jelei is vannak.

Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

A felnőttkori népbetegségek – a diabétesz, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések – megelőzése szempontjából sorsdöntő időszak már a fogantatással elkezdődik.

A terhességi cukorbetegség – A kezelés

Hogyan kezelhető a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség - Tünetek és okok

A terhességi cukorbetegség – Tünetek és okok

Minden, amit a terhességi cukorbetegségről tudni kell!

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában