Hüvelyszárazság

Hüvelyszárazság

Kapcsolódó tünetek:

HÜVELYSZÁRAZSÁG

Ha a hüvelyváladék mennyisége az optimálisnál kevesebb, akkor beszélünk vaginális atrófiáról. Kiváltó okai többfélék, ezért mindenképpen utána kell járni, mi okozhatja. Menopauza után illetve idején természetes kísérőjelenség is lehet, de más korosztályoknál betegség is okozhat hüvelyszárazságot.

Mi is a hüvelyszárazság és milyen tünetek jelzik?

Hüvelyszárazságról akkor beszélünk, ha a hüvelyváladék mennyisége az optimálisnál kevesebb, és a jelenség kellemetlen tünetekkel társul. A hüvelyszárazságot kísérő panaszok: égő, viszkető érzés, fájdalom, kellemetlen érzés közösüléskor, gyakoribb fertőzések, sűrűbb vizelési inger, inkontinencia. A hüvely laphámmal borított nyálkahártyájában nincsenek mirigyek. A hüvely membránja hozzájárul a megfelelő mértékű hüvelynyák termeléséhez. A hüvelybemenet körül elhelyezkedő Bartholin-mirigy a méhnyakkal együtt választaj ki a hüvelynyákot. A hüvelyváladék termelődésére a nők életében jelenlévő hormonális változások jelentős hatással vannak. Ezért van az, hogy fiatalabb korban alig jellemző, akkor inkább pszichés okai vannak, például valaki nem élvezi a szexuális életet, nem tud a partnerére hangolódni. Később, a kor előrehaladtával nő a százalékos arány, és az évek óta tartó menopauzánál már 21-40 %. Sajnos, mint a szexualitással összefüggő dolgok többsége, ez is tabutéma sokaknál, így még orvosuknak sem mernek beszélni róla.

A hüvelyszárazság kialakulásának okai

Mivel a hüvelyváladék kiválasztásában a szervezet hormonális egyensúlya kiemelt szerepet játszik, így a kórkép kialakulásának leggyakoribb oka az ösztrogén hormon szintjének csökkenése. A vagina környéki hámréteg ösztrogén receptorokat tartalmaz. Az ösztrogén hormonális úton szabályozza a hüvelyi területen a sejtek megújulását, vérellátását és a hüvelynyák termelését. Ösztrogén hiány esetén romlik a vérellátás, lassul a sejtmegújulás, kevesebb nyák termelődik, és ez a folyamat sérülékennyé, fertőzésekre hajlamosabbá teszi a hüvelyt. A hüvely pH-ja egészséges nőknél enyhén savas, értéke 3,8 és 4,5 közötti. A savas közeg véd a fertőzések ellen, a hormonális változások kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a hüvely normál kémhatásának egyensúlyára. A hüvelyszárazság leggyakrabban a változó kort kísérő hormonális változások következményeként alakul ki, de más okok is állhatnak a háttérben.A természetes okok közt szerepel még a szülés is, mert a tejelválasztás beindulásával szintén az ösztrogén fog lecsökkenni, és ez okozhat átmeneti hüvelyszárazságot. Autoimmun betegségek, bőrproblémák, és a hipotalamusz zavara esetén is jelentkezhet a probléma, ez utóbbi például azt eredményezi, hogy a menstruáció teljesen elmarad. A hormonháztartás egyéb zavarai, kemoterápia, daganat ellenes gyógyszerek, röntgen-sugárzás is hatással van a nemi hormonok egyensúlyára, így ezeknél is lehet kísérő tünet. Mivel a petefészkek termelik az ösztrogént (menopauza után nem), így azok műtéti eltávolítása, vagy sérülése is az okok között szerepel. Endometriózis is okozhatja. A nem megfelelő női higiénia (túl gyakori irrigálás) is okozhat hüvelypanaszokat. A hüvelyszárazság hátterében álló lelki okokról sem lehet megfeledkezni, ilyenek a stressz és a párkapcsolati problémák, ahogy azt már fentebb is említettük.

Hüvelyszárazság kezelése

A hüvelyszárazság panaszainak enyhítésére többféle vény nélkül megvásárolható készítmény is rendelkezésre áll. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a tünetekkel, a kezelést megelőzően mindenképp forduljon nőgyógyászhoz a pontos diagnózis és helyes terápia érdekében.

Hormonmentes készítmények.

Elérhetőek a piacon, hormont nem tartalmazó, helyileg alkalmazható termékek. A hüvelyi hidratáló krémek, síkosítók hatása, hogy visszapótolják a hüvely nedvességét és ápoló lipidekkel látják el a hámot. Krém és kúp formájában is kapható olyan termék, mely természetes összetevői révén (hialuronsav és gyógynövények) járul hozzá a panaszok megszüntetéséhez. A hialuronsav tartalmú termékek biztosítják vízmegkötő képességük révén a hüvely optimális állapotát. A szövetek nedvességtartalma elősegíti az újrahámosodását, a sejtek osztódását és szövetek rugalmasságának megőrzését. Amennyiben a hüvelyszárazság nem daganatos eredetű, a síkosítók és krémek vagy kúpok mellé ösztrogénterápiát is szoktak javasolni.Ha a panaszokat valamilyen hüvelyi fertőzés okozza, akkor természetesen azt kell kikezelni, és általában utána a tünet is elmúlik.

Hormontartalmú készítmények.

Ha a hüvelyszárazságot ösztrogénhiány illetve az ösztrogénszint csökkenése okozza, akkor helyi hormonpótló termékek vény nélkül is elérhetőek a gyógyszertárakban.

Egyéb megoldások.

Létezik már lézeres hüvelyszárazság kezelés  is. Ennek során lézersugárral felmelegítik a hüvelycsatorna szövetét, és ettől a  kollagéntermelés stimulálást kap, ami aztán többféle kedvező hatással jár. Regenerálódik tőle a hüvelyfal, új erek képződhetnek, és a sejtközötti állomány összetétele is ideálisabb irányba változik. Ezeknek köszönhetően a hüvelyfal megvastagszik, visszaáll a szövetek normális vérellátása és megszűnik a hüvelyszárazság.

2014. július 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek