Hogyan segít a mángold a koleszterinszintünkön?

Hogyan segít a mángold a koleszterinszintünkön?

Kapcsolódó tünetek:

A mángold egy tápanyagokban gazdag zöldség, melynek számos pozitív hatása van – többek között a koleszterinszintünkre is jótékonyan befolyással.

Mi a mángold?

A mángold egy lágyszárú kétéves növény, mely az Amaranthaceae családba tartozik, tudományos neve: Beta vulgaris. Eredetileg a Földközi-tenger térségében őshonos, egy svájci botanikus fedezte fel 1753-ban.

Már az ókorban is kedvelt zöldség volt, ugyanis a görögök és a rómaiak is felismerték gyógyító hatását. Többek közt allergiás tünetek, székrekedés és ízületi fájdalmak enyhítésére használták. Mindezek ellenére az utóbbi évtizedekben megfeledkeztünk a mángoldról, és csak az utóbbi időszakban került be ismét a köztudatba.

A mángold és a kiegyensúlyozott étkezés

A mángold rengeteg rostot tartalmaz, továbbá kalciumot juttat a csontokba és a fogakba, vassal, magnéziummal és C-vitaminnal látja el a szervezetünket, aminek köszönhetően pozitív hatással van a keringésünkre, szívünkre, izmainkra és az immunrendszerünk védekezőképességére is. Mindezek mellett az idegrendszerünkre is jótékonyan hat, segíti a koncentrációt, serkenti a vértermelést, leküzdi a fáradtságot, és a koleszterinszintünket is pozitívan befolyásolja. Ráadásul az anyagcserénket is szabályozza, beindítja az emésztést és harmonizálja a vegetatív idegrendszert.

A színe sokat elárul a béta-karotin tartalmáról: minél sötétebb, annál több található meg ebből benne, így pozitívan hat a fittségre, a látásra, a védekezőrendszerre és a légutakra. A folsavnak köszönhetően érbetegségek esetén is ajánlott rendszeresen fogyasztani, E-vitamin tartalma miatt pedig megvédi a sejteket a szabad gyököktől, lelassítja az öregedési folyamatokat, javítja a termékenységet és szabályozza a koleszterinszintet.

Ennek a rengeteg vitaminnak és tápanyagnak köszönhetően már 17 gramm mángold elegendő ahhoz, hogy elérjük a K-vitaminból ajánlott napi mennyiségét, 56 gramm mángolddal pedig a szükséges béta-karotin mennyiséget is biztosítani tudjuk. Utóbbit a szervezetünk A-vitaminná alakít át, aminek fontos szerepe van a látásunk és az idegrendszerünk egészségének megőrzésében.

Azok azonban, akik hajlamosak vesekövekre, csak ritkán fogyasszanak belőle. Ha túl sok mángoldot eszünk, akkor a belekben a növénysavból és a kalciumból kalcium-oxalát kövek keletkeznek. Épp ezért nem ajánlott 180 grammnál többet fogyasztani belőle naponta!

Hogyan kell előkészíteni?

A spenóthoz hasonlóan először alaposan mossuk meg a mángold leveleit. Amennyiben a szárai elég vastagok, úgy is el lehet készíteni, mint a spárgát. Készítsük el a sütőben parmezánnal, ementáli sajttal vagy mozzarellával. A répa és burgonya is tökéletesen illik hozzá.

2021. szeptember 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek