Hogyan kezelhető a rühesség?

Hogyan kezelhető a rühesség?

Kapcsolódó tünetek:

Rühesség esetén használható készítmények

A rühesség kezelése viszonylag gyors, fájdalommentes és egyszerű – legalábbis a legtöbb esetben. Bizonyos körülmények között azonban ennek a paraziták okozta bőrbetegségnek a kezelése bonyolultabb is lehet – például ha egy közösségen belül többen is érintettek. A betegek immunrendszerének is fontos szerepe van a gyógyulásban, így egyes érintetteknél eltérő lehet a kezelés módja. Utóbbi célja azon paraziták megölése, melyek a rühességet okozzák. Erre számos gyógykészítmény áll a rendelkezésünkre, melyeket egy kivételével a bőrre kell felkenni:
  • Permethrin: Ez a készítmény általában az első, amit az orvosok ajánlanak, és csak rendkívül ritka esetekben térnek el ettől. Ezt a parazita elleni krémet a teljes testfelületre kell felvinni.
  • Allethrin: Ezt a készítményt piperonil-butoxid spray-vel együtt ajánlott alkalmazni. Mivel használata során komplikációk és mellékhatások léphetnek fel, így csak abban az esetben javasolják ezt a kezelési módot az orvosok, ha a permethrin valamilyen oknál fogva nem használható.
  • Benzil-benzoát: Ez egy rendkívül hatásos szer, viszont ritkán alkalmazzák, ugyanis komplikált a használata.
  • Ivermektin: Ezt a szert férgek ellen is szokták alkalmazni, és a többivel ellentétben ez nem egy krém, hanem tabletta.

Rühesség kezelése

A fent említett szerek az atkákat hivatottak megölni. A permethrin, az allethrin és a benzil-benzoát a bőrre felkenve ölik meg ezeket a parazitákat, azonban alkalmazásuk pontos menete különbözik egymástól. Permethrin esetén legtöbbször elegendő az egyszeri kezelés, amely során azonban a teljes testfelületünket be kell kennünk, viszont a nyálkahártyákhoz és testnyílásokhoz nem kerülhet ebből a készítményből, ugyanis ezeken a területeken rendkívül érzékenyen reagálhat a szervezetünk. A fejünket és az arcunkat ugyanezen okból szintén nem kenhetjük be. A krémet este ajánlott magunkra kenni, majd 8 órával később szappannal kell lemosni. Amennyiben 2 héttel a kezelést követően úgy érezzük, vagy látjuk, hogy még mindig nem pusztult el az összes parazita, akkor meg kell ismételni a kezelést. Ezt abban az esetben is ajánlott megtenni, ha az érintetteknek gyenge az immunrendszerük. Általában az erős immunrendszer rendelkező felnőttek és gyerekek esetén elegendő egy kezelés, ami után már nem fertőzőek, így 8-12 órával később ismét mehetnek közösségbe. Allethrin és benzil-benzoát esetén hasonló a kezelés módja, azonban ezeknél a hatóanyagoknál mindig szükséges a többszöri ismétlés. Az ivermektin hatóanyagai belülről küzdik le a parazitákat. A tablettát kétszer kell beszedni, méghozzá 8 nap eltéréssel.

Szükséges intézkedések a kezelés során

A tényleges kezelésen kívül számos más dologra is kell figyelnünk annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg mást:
  • A kezelést végző személy mindig hordjon kesztyűt.
  • A betegnél és a kezelésben segítő személy vágja rövidre a körmét, és mindig alaposan tisztítsa meg a körmeit egy kefével.
  • A külsőleg alkalmazandó készítmények még hatékonyabbak, ha fürdés után kb. 1 órával kenjük fel.
  • A kezelés hatóideje alatt a beteg viseljen pamutkesztyűt, amire húzzon még gumikesztyűt.
  • A krém lemosása után tiszta ruhát vegyünk fel.
  • Kerüljük a testkontaktust a betegekkel.
  • Az intenzív testhigiénia rendkívül fontos, hogy a paraziták ne tudjanak túlzottan elszaporodni.
  • Ne feledkezzünk meg a ruhák és az ágynemű magas fokon történő mosásáról, vasalásáról sem.
2021. április 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek