Sok esetben könnyen ki lehet mutatni a megemelkedett bélgáz mennyisége (pl. hasi röntgen). A felfúvódott állapotról panaszkodó egyének nagy részében a bélgáz tartalma optimális, viszont irritábilis bél szindróma miatt az egyébként teljesen normális bélfeszülést is fájdalommal élik meg.
Az élelmiszerek döntő többsége, amelyek szénhidrátot tartalmaznak, hajlamosítanak a fokozott gázképződésre. A zsírok és a fehérjék nem serkentenek gázképzésre.
Néhány példa a fokozott gázképződést okozó ételekre:
- Bab – sok összetett cukrot, úgynevezett raffinózt tartalmaz. Ez a vegyület mennyiségben ott van egyébként a káposztában, a brokkoliban és a teljes kiőrlésű gabonákban is.
- Keményítő – a keményítő (burgonya, kukorica, tészta, búza, stb.) lebomlása során gázt termel a vastagbélben, a keményítők közül csak a rizs nem okoz ilyen panaszokat.
- A fruktóz – más néven gyümölcscukor természetes alakban van ott többek között a hagymában, a körtében, és búzában is. Édesítőszerkéntalkalmazzák, sok élelmiszerben.
- Barna sör és vörösbor
- Szorbit – sok más mellett az almában, a körtében, őszibarackban, szilvában van jelen, szintén édesítőszerként alkalmazzák.
- Rostok – két fajtája van, a vízben oldható és oldhatatlan.
- Az oldható rostok ott vannak a zabkorpában, babban, borsóban, és a gyümölcsök többségében. A vastagbélbe elérve kezd el bomlani, gázképződés kíséretében.
- Az oldhatatlan rostok gyakorlkatilag ugyanabban a formában mennek végig a bélrendszeren, ahogy bekerültek oda, minimális gázképződést okoznak. A zöldségekben és a búzakorpában sok van belőle.
Mit tehetünk?
Régóta panaszt okozó haspuffadás esetén ki kell zárni a laktóz-, és lisztérzékenység lehetőségét, mindemelett okozhat még ilyen panaszt a parazitafertőzés és gyógyszermellékhatás is.
Emésztési zavar is lehet a háttérben, ezt hasnyálmirigy-enzim készítményekkel tünetmentesíthető.
Kevesen tudják, de a puffadás talán leggyakoribb kiváltója a túlzott levegőnyelés, valamint az irritábilis bél szindróma. Gyógyszeres kezeléssel egyik verzió kezelése hatástalan lehet, ilyen esetekben az életmódváltás hozhat javulást.
Ami általánosságban javasolható a haspuffadás elkerüléséért:
- étkezzünk naponta többször, kis adagokat;
- kerüljük a szénsavas italok túlzott fiogyasztását;
- a rendszeres mozgás sokat segít;
- igyekezzünk kerülni a stresszt,
- kerüljük a puffasztó ételek fogyasztását;
- fogyasszunk rendszeresen probiotikumokat
Ezen tanácsok megtartásával, nemcsak a haspuffadás kellemetlen tünetétől szabadulhatunk meg, hanem az életminőségünkben is jótékony fordulat várható.