Háromnapos láz

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, láz

A kiütések legtöbbször orvosi ellátás nélkül, maguktól elmúlnak.

haromnapos_laz301A háromnapos láz, azaz a roseola enyhe lefolyású vírusfertőzés, mely legtöbbször ártalmatlan, és főleg a fél és 2 év közötti gyermekeket érinti

A panaszt két gyakori herpeszvírus okozza, ezek nem ugyanazok, mint a nemi szervek fertőzéseiért felelős vírus. Cseppfertőzéssel terjed a kórokozó, főleg azok terjesztik, akiknél még nem jelentek meg tünetek. Rendszerint nem okoz járványt, a betegség megjelenése évszaktól független.

Tünetek

A roseola tünetei az esetek többségébe a fertőzést követő 1-2 héttel jelentkeznek. Gyakran előfordul, hogy a tünetek szinte észrevehetetlenek. A betegség egyik első tünete a hirtelen jelentkező meglehetősen magas láz (39.4 °C – 40.6 °C), mely 2-3 sőt, akár 8 napig is eltarthat, végül amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen el is múlik.

Ha a láz elvonult, rózsaszín kiütések, apró nem viszkető foltok bukkanhatnak fel a törzsön, a nyakon és a karokon. Egy-két napon belül ezek is eltűnnek. Ritkán orrfolyás, enyhe köhögés vagy gyomorfájás, hányinger és hasmenés is előfordulhat a láz mellett. A roseolában szenvedő kicsi nyűgössé, ingerlékennyé, étvágytalanná válhat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • LIVSANE lázmérő digitális Expressz 1x

    LIVSANE lázmérő digitális Expressz 1x

    <p>A LIVSANE Digitális Expressz Hőmérő az emberi testhőmérséklet mérésére szolgál. A rugalmas mérőhegynek höszönhetően a testhőmérséklet biztonságosan mérhető, akár kisgyermekeknél is.</p>

    1 299 Ft

Szövődmények

A háromnapos láz kockázatot jelent azokra, akiknek az immunrendszere gyengébb (friss szervátültetettek), ebben az esetben régebbi fertőzés kiújulhat, vagy magát a fertőzést nehezebb leküzdeni. Sajnos bizonyos esetekben tüdőgyulladás agyvelőgyulladás is felléphet szövődményként.

Kezelése

A lázat paracetamolt és ibuprophént tartalmazó lázcsillapítókkal érdemes kezelni, illetve javasolt még a hideg vizes borogatás és a hűtőfürdő is. Fontos, hogy mindig kövessük az orvos utasítását a lázcsillapítást illetően.

A kiütések legtöbbször orvosi ellátás nélkül, maguktól elmúlnak.

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Ha gyermekünk van, természetes, hogy mindentől féltjük, és már a legkisebb köhintésre is felkeressük vele az orvost. De mikortól indokolt igazából az ügyeletre rohanni?

Lázcsillapítás gyermekkorban

Lázcsillapítás gyermekkorban

Lázas gyermekünk fátyolos tekintete és piros arca megrémíthet minket, de nem szabad felelőtlenül alkalmaznunk a lázcsillapító módszereket.

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Sokakban felmerül a kérdés, vajon a baba törlőkendők nem veszélyesek? Naponta többször is érintkeznek az érzékeny bababőrrel és vegyszerekkel vannak átitatva. Mégis használatuk szinte nélkülözhetetlen a csecsemők gondozása során.

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Nem tudja, mikor, melyik oltást adják, illetve kellene beadni gyermekének? Összegyűjtöttük! Íme a kötelező oltások 0-6 éves korig!

Nyári babaápolási ABC

A csecsemők, kisgyermekek bőre extrém módon érzékeny, melynek ápolása, óvása a nyári időszakban kiemelt figyelmet érdemel. Nem csak a napsugárzás elleni védelemre, az izzadás okozta következmények kivédésére, hanem a pelenka által fedett bőrfelület épségére is ügyelnünk kell.