Háromnapos láz

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, láz

A kiütések legtöbbször orvosi ellátás nélkül, maguktól elmúlnak.

haromnapos_laz301A háromnapos láz, azaz a roseola enyhe lefolyású vírusfertőzés, mely legtöbbször ártalmatlan, és főleg a fél és 2 év közötti gyermekeket érinti

A panaszt két gyakori herpeszvírus okozza, ezek nem ugyanazok, mint a nemi szervek fertőzéseiért felelős vírus. Cseppfertőzéssel terjed a kórokozó, főleg azok terjesztik, akiknél még nem jelentek meg tünetek. Rendszerint nem okoz járványt, a betegség megjelenése évszaktól független.

Tünetek

A roseola tünetei az esetek többségébe a fertőzést követő 1-2 héttel jelentkeznek. Gyakran előfordul, hogy a tünetek szinte észrevehetetlenek. A betegség egyik első tünete a hirtelen jelentkező meglehetősen magas láz (39.4 °C – 40.6 °C), mely 2-3 sőt, akár 8 napig is eltarthat, végül amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen el is múlik.

Ha a láz elvonult, rózsaszín kiütések, apró nem viszkető foltok bukkanhatnak fel a törzsön, a nyakon és a karokon. Egy-két napon belül ezek is eltűnnek. Ritkán orrfolyás, enyhe köhögés vagy gyomorfájás, hányinger és hasmenés is előfordulhat a láz mellett. A roseolában szenvedő kicsi nyűgössé, ingerlékennyé, étvágytalanná válhat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Rubophen 500 mg tabletta 30x

    Rubophen 500 mg tabletta 30x

    <p>Felnőttek és 6 évnél idősebb gyermekeknek javasolt lázcsillapításra, különböző eredetű fájdalmak csillapítására. Csökkenti a lázat, csillapítja a megfázással járó enyhe-közepes fájdalmakat is.</p>

    2 449 Ft

Szövődmények

A háromnapos láz kockázatot jelent azokra, akiknek az immunrendszere gyengébb (friss szervátültetettek), ebben az esetben régebbi fertőzés kiújulhat, vagy magát a fertőzést nehezebb leküzdeni. Sajnos bizonyos esetekben tüdőgyulladás agyvelőgyulladás is felléphet szövődményként.

Kezelése

A lázat paracetamolt és ibuprophént tartalmazó lázcsillapítókkal érdemes kezelni, illetve javasolt még a hideg vizes borogatás és a hűtőfürdő is. Fontos, hogy mindig kövessük az orvos utasítását a lázcsillapítást illetően.

A kiütések legtöbbször orvosi ellátás nélkül, maguktól elmúlnak.

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Ha gyermekünk van, természetes, hogy mindentől féltjük, és már a legkisebb köhintésre is felkeressük vele az orvost. De mikortól indokolt igazából az ügyeletre rohanni?

Mononukleózis gyerekeknél

Mononukleózis gyerekeknél

A mononukleózis eleinte megfázásszerű tünetekkel jár, és gyakran pár hét elteltével teljesen eltűnik, sőt mi több, ez a vírusfertőzés sokszor teljesen tünetmentesen zajlik.

Skarlát a terhesség alatt

Skarlát a terhesség alatt

A várandósság alatt a kismamák minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy ne betegedjenek meg. De mi van, ha mégis megtörténik a baj, főleg, ha egy olyan kórt kapunk el, mint a skarlát? Íme, a legfontosabb tudnivalók a hírhedt skarlátról.

Lázcsillapítás gyermekkorban

Lázcsillapítás gyermekkorban

Lázas gyermekünk fátyolos tekintete és piros arca megrémíthet minket, de nem szabad felelőtlenül alkalmaznunk a lázcsillapító módszereket.

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Sokakban felmerül a kérdés, vajon a baba törlőkendők nem veszélyesek? Naponta többször is érintkeznek az érzékeny bababőrrel és vegyszerekkel vannak átitatva. Mégis használatuk szinte nélkülözhetetlen a csecsemők gondozása során.