Háromnapos láz

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, láz

A kiütések legtöbbször orvosi ellátás nélkül, maguktól elmúlnak.

haromnapos_laz301A háromnapos láz, azaz a roseola enyhe lefolyású vírusfertőzés, mely legtöbbször ártalmatlan, és főleg a fél és 2 év közötti gyermekeket érinti

A panaszt két gyakori herpeszvírus okozza, ezek nem ugyanazok, mint a nemi szervek fertőzéseiért felelős vírus. Cseppfertőzéssel terjed a kórokozó, főleg azok terjesztik, akiknél még nem jelentek meg tünetek. Rendszerint nem okoz járványt, a betegség megjelenése évszaktól független.

Tünetek

A roseola tünetei az esetek többségébe a fertőzést követő 1-2 héttel jelentkeznek. Gyakran előfordul, hogy a tünetek szinte észrevehetetlenek. A betegség egyik első tünete a hirtelen jelentkező meglehetősen magas láz (39.4 °C – 40.6 °C), mely 2-3 sőt, akár 8 napig is eltarthat, végül amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen el is múlik.

Ha a láz elvonult, rózsaszín kiütések, apró nem viszkető foltok bukkanhatnak fel a törzsön, a nyakon és a karokon. Egy-két napon belül ezek is eltűnnek. Ritkán orrfolyás, enyhe köhögés vagy gyomorfájás, hányinger és hasmenés is előfordulhat a láz mellett. A roseolában szenvedő kicsi nyűgössé, ingerlékennyé, étvágytalanná válhat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • LIVSANE lázmérő digitális Expressz 1x

    LIVSANE lázmérő digitális Expressz 1x

    <p>A LIVSANE Digitális Expressz Hőmérő az emberi testhőmérséklet mérésére szolgál. A rugalmas mérőhegynek höszönhetően a testhőmérséklet biztonságosan mérhető, akár kisgyermekeknél is.</p>

    1 299 Ft

Szövődmények

A háromnapos láz kockázatot jelent azokra, akiknek az immunrendszere gyengébb (friss szervátültetettek), ebben az esetben régebbi fertőzés kiújulhat, vagy magát a fertőzést nehezebb leküzdeni. Sajnos bizonyos esetekben tüdőgyulladás agyvelőgyulladás is felléphet szövődményként.

Kezelése

A lázat paracetamolt és ibuprophént tartalmazó lázcsillapítókkal érdemes kezelni, illetve javasolt még a hideg vizes borogatás és a hűtőfürdő is. Fontos, hogy mindig kövessük az orvos utasítását a lázcsillapítást illetően.

A kiütések legtöbbször orvosi ellátás nélkül, maguktól elmúlnak.

Lázcsillapítás gyermekkorban

Lázcsillapítás gyermekkorban

Lázas gyermekünk fátyolos tekintete és piros arca megrémíthet minket, de nem szabad felelőtlenül alkalmaznunk a lázcsillapító módszereket.

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Sokakban felmerül a kérdés, vajon a baba törlőkendők nem veszélyesek? Naponta többször is érintkeznek az érzékeny bababőrrel és vegyszerekkel vannak átitatva. Mégis használatuk szinte nélkülözhetetlen a csecsemők gondozása során.

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Nem tudja, mikor, melyik oltást adják, illetve kellene beadni gyermekének? Összegyűjtöttük! Íme a kötelező oltások 0-6 éves korig!

Nyári babaápolási ABC

A csecsemők, kisgyermekek bőre extrém módon érzékeny, melynek ápolása, óvása a nyári időszakban kiemelt figyelmet érdemel. Nem csak a napsugárzás elleni védelemre, az izzadás okozta következmények kivédésére, hanem a pelenka által fedett bőrfelület épségére is ügyelnünk kell.

Kiütések a babán

Az újszülöttek 2/3-ának van bőrgyógyászati eltérése, de nem mind utal betegségre.